2008. január 11., péntek

Gabonasonkás rakott krumpli (ovo)

Ja, kérem, ritkán, de nálunk is előfordulnak egyszerű étkek, főleg amikor a háziasszonynak nem annyira van kedve főzni.:-)) Bár épp Verával tárgyaltuk ki a minap, hogy a saját tapasztalataink szerint a gyerekek általában nem annyira értékelik a túlzott kreatívkodást a konyhában.:-)


Nos, ez egy olyan étel lett, amit Babóca háromszor megismételt egy napon belül, saját kérésre!:-) Noha húsmentes korom óta mostanság nem annyira ettem rakott krumplit, ez teljesen felidézte bennem a régi ízek emlékét. Nagyon finom lett, még a férjem is többször repetázott belőle!:-)


A húshelyettesítéshez itt egy "Gabonagömböc" nevű terméket használtam, ami a kötözött sonkára hasonlít formában és illatban teljesen, bioboltban vettem. Összetevői búzaliszt, víz, fűszerek és szójaszósz. Ízre mondjuk nem éreztem túl ízesnek, sőt, viszont a rakott krumplihoz nagyon jól passzolt. Nem olcsó, bevallom (20 dkg = 600 Ft), viszont Babócának is nagyon ízlett. Alapban füstölt gabonakolbászt használva hús helyett, még ízesebbé tehető az étek. Tojás nélkül is készíthető.

Ez lenne a Gabonagömböc:


Gabonasonkás rakott krumpli (ovo)
Hozzávalók (3-4 főre):
kb. 1,5 kg krumpli 4 db tojás
100-150 g gabonasonka, felkockázva (vagy gabonakolbász, felkarikázva)
2 pohár natúr szójajoghurt
némi növényi tej (én rizstejet használtam)
1 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
1 ek. fűszersó
natúr só
3-4 ek. olívaolaj

A krumplit és a tojást megfőzzük, a "sonkát" felkockázzuk. Egy kizsírozott tűzálló tál aljára helyezünk egy réteg krumplit, kicsit megsózzuk, rá egy réteg tojás, gabonasonka, majd a fele a mártásnak.
A mártáshoz összekeverjük a joghurtot a liszttel, a fűszersóval, és annyi tejjel, hogy közepesen sűrű legyen.
Újabb rétegek, legfelülre krumpli kerüljön, amit meglocsolunk néhány evőkanál olívaolajjal, hogy ne legyen olyan száraz. Lelocsoljuk a maradék mártással, betesszük 200 fokra előmelegített sütőbe és kb. 25-30 percig sütjük, amíg megpirul kicsit a teteje.

4 megjegyzés:

  1. érdekes, még sosem láttam/ettem gabonasonkát. kinézetre elég hűen hasonlít az eredetire.
    gabonakolbászt régebben vettem, de tele van nyomva fokhagymával. nekem nem bírja a gyomrom.

    VálaszTörlés
  2. Reni!
    Én is most bukkantam rá először, a Bio ABC Kft. terméke. Az íze ahogy írtam is, olyan szinte semmilyen.:-) Az illata és a formája-színe viszont teljesen autentikus.:-) A gabonakolbászt még csak egyszer vettem, nekem is feltűnt, hogy elég fokhagymás (amit amúgy az én gyomrom se bír sajnos, mindig ég tőle:-(, meg nekem nagyon zsíros is volt...

    VálaszTörlés
  3. Nekem szerencsém van, mert a gyomrom kifejezetten szereti a fokhagymát és így a gabonakolbászokkal sincs semmi bajom :o)
    Most bukkantam a blogodra, s látom, hasonlít az érdeklődési körünk! Gratulálok, nagyon klasszak a receptjeid!!

    VálaszTörlés
  4. Katanyaka!
    Köszönöm! Üdv. a (reform?:-)-gasztroblogosok körében! Nálam sajna egy ideje a hagymaféléktől, paprikától, paradicsomtól, ha nyersebb formátúmúak, ég a gyomrom.:-( A nagyobbok gyermek nálatok saját elhatározásból nem eszik húst?
    siccike

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...