2008. január 11., péntek

Vaníliás-barackos rizskása (vegán)

Jó-jó, tudom, már megint kása, de muszáj leírnom, mert különben elfelejtem.:-)
Szóval, ez is nagyon finom lett, Babóca egy egész müzlistálkával bevágott belőle, és a maradékot még délután uzsonnára is nagyon szívesen ette!:-)
Lehet rizzsel is készíteni, én itt rizspelyhet használtam, mert az gyorsabban megfő, és amikor reggel nagyon éhes a gyerek, gyorsan kell cselekedni.:-)

Vaníliás-barackos rizskása
Hozzávalók (2 főre):
5-6 ek. rizspehely
vaníliás szójatej (nem mértem le, csak úgy szemre vettem)
szénsavmentes ásványvíz (én általában a kásákat mindig ezzel csinálom, nem csapvízzel)
2-3 darab kénezetlen aszalt sárgabarack, apró darabokra vágva (főzés közben jelentősen megduzzad, ezért jobb picire vágni)
A rizspelyhet felöntjük fele-fele arányban annyi szójatejjel és vízzel, ami éppen ellepi, majd főzni kezdjük. amikor felforrt, visszavesszük takarékra, beletesszük a barackot és addig főzzük, amíg megpuhul a rizspehely. Időközben pótolhatjuk egy kis vízzel az elpárolgott folyadékot. Nem túl szárazra, inkább közepesen folyósra szoktam csinálni.
Édesíteni nem kell, mert a vaníliás szójatej általában magában is cukrozott nádcukorral!

2 megjegyzés:

  1. Nem rosszak a receptek, de a kedves olvasónak jól jöhet segítségül, hogy minden kajához oda írnád, hogy te hány hónapos kortól ajánlod. Ebben a receptben szójatejet használsz, szója alapú dolgokra is mondhják, hogy nem túlzottan jó a babáknak, ha sokat fogyasztanak belőle.Csak hiába kerestem infot, nem találtam, hogy mennyit lehet adni belőle

    VálaszTörlés
  2. Syl!
    Igen-igen, kezdetben odaírogattam a receptek mellé, mikortól adható, de aztán teendőim gyarapodásával lassan elmaradt, már csak azért is, mivel a blogot a gyerkőcöm 1,5 éves korában kezdtem, és szinte mindegyik recept mellé '1 éves kortól került'.:-) Azért majd ha egyszer belefér (ez is) az időmbe, igyekszem aktualizálni!
    Szóját 1 éves kortól javasolt adni a fokozott allergiaveszély miatt, és általában max. heti 2-3 alkalommal, természetesen fokozott bevezetéssel. Tanácsos előnyben részesíteni mindenképp a GMO mentes bio tremékeket, tofuból feltétlen, utóbbit max. heti 1x. A szójapuding,szójajoghurt pl. csak néhány %szóját tartalmaz, ezért azok jobban elfogadhatóak. Ezt a kását is 1 éves kor felett javasolt szójatejjel, de más növényi tejjel is készíthető, akkor már korábbtól.
    Remélem,tudtam segíteni!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...