2008. március 5., szerda

Húsvét vegásan

A homeós bogyóknak és a kinez oldásnak + sok meditációnak köszönhetően úgy tűnik, kezdek kilábalni az émelygős immáron 4 hetes időszakból... Gyorsan lekopogom, hogy az elmúlt 1 hétben már csak kb. 1-2x volt rövid időre rosszullétem... A főzési kedvem még messzemenően nem tért vissza, de legalább elkezdtem ismét lapozgatni a szakácskönyveim és gasztro-újságjaim, ami mindenképp bíztató jel.:-)
Így került a kezembe a Herbáció Magazin legújabb száma, mely egyébként egy viszonylag új magyar népigyógyászati receptmagazin jópofa ötletekkel, vegás receptekkel.
A Húsvéti ajánlóban találtam ezt a főtt tojást helyettesítő, nekem nagyon tetsző megoldást.
Tojás még előfordul a konyhámban (süteményekbe pl. teszek még időnként, de ott is inkább próbálom már felezni a tojásmennyiségeket), a főtt és lágy, illetve rántotta-változatokat viszont már nem igazán preferálom. Úgyhogy kapóra jött ez a tofus hamis-tojás változat. Bevallom, elsőre idegenkedtem ettől a nyers tofus megoldástól, de a kurkumás olívaolajos pác és a tormakrém együtt jól dolgozott! Nagyon finom volt! Mondjuk bevallom, friss tormát éppen nem kaptam, így üvegest használtam (hmhmh...), viszont talán azért is jólesett, mert végre ízeket éreztem és nem émelygést!:-) A tormakrémre tett bazsalikomlevéltől pedig nagyon különleges bazsalikom-aromájú lett a torma!:-) Friss házikenyérrel, és húsvéti vajkrémmel (recept lsd. alul)!
A Gyermek "természetesen" bele sem kóstolt, Apa pedig maradt inkább a főtt tojás + sonka verziónál....
A Herbáció Magazin írásából tudtam meg azt is, hogy a hagyományos sonka-tojás verziót valójában Nagyszombat délutánján uzsonnára illdomos fogyasztani, retekkel, és újhagymával. Ez nálam eddig valahogy nem volt egyértelmű... Húsvéti tofusonkához is találni a Magazinban receptet, én részemről egy korábbi receptemben bemutatott gabonasonkát készülök hozzá venni.
Húsvéti vegán hamistojás
Hozzávalók (4 főre):
30 dkg tofu
olívaolaj
kurkuma
A tofut fél centis szeletekre vágjuk. A szeleteket vágódeszkára helyezzük, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső részeket eltávolítjuk. A tofukarikákból kis méretű pogácsaszaggatóval kiemeljük a közepét, melyet kurkumás olívaolajban pácolunk egy napig a hűtőben. Egy nap múlva a sárga korongokat visszahelyezzük a fehér gyűrűk közepébe. Az így elkészített tojás-szeleteket elhelyezzük egy lapos tányéron a vega sonka szeletekkel együtt.
Húsvéti tormakrém
Hozzávalók:
1 szál torma
2 mk. kukoricakeményítő
a hamis tojásból megmaradt tofudarabok
1 tk. tormapor
1 bio citrom
A tormát megtisztítjuk és lereszeljük. 2 dl desztillált vízben feloldjuk a keményítőt és felfőzzük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a megmaradt tofudarabokat, amelyeket villával összetörtünk, vagy péppé daráltunk. Hozzáadjuk a tormaport, a reszelt tormát és a citrom kifacsart és leszűrt levét. Ha a mártást keményebbé, krémszerűbbé akarjuk tenni, akkor több keményítőt használunk. A krémet kis méretű fagylaltkanállal, vagy krémzacskóból, különböző díszítőfejjel adagolhatjuk retekkarikákra.
Húsvéti vajkrém
Hozzávalók:
biomargarin
metélőhagyma, apróra vágva
fűszerpaprika
chili
wasabi (halvány zöld japán torma)
friss zsázsalevél
mustárlevél
friss csírák (hagyma, zeller, mustár, zsázsa, lucerna)
A biomargarinba keverhetjük az apróra vágott hozzávalókat tetszőleges arányban.

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Jó "látni", hogy már jobban vagy! Ezek érdekesen hangzanak, felveszem a megfontolandók listájára :o))

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Örülök, hogy jobban vagy!
    Sok segítséget, ismeretet kapok az írásaidból. Csak így tovább!
    Jó egészséget és sok boldogságot kívánok Nektek!

    Góranga!

    VálaszTörlés
  3. Ez mennyire tojás ízű? Inkább csak jól mutat az asztalon, vagy finom is?

    VálaszTörlés
  4. De jó, hogy ilyen hasznosságokat osztasz meg velünk ismét!
    Ha van kedved a tavaszról írni, itt egy körkérdés
    :)
    Remélem, megérkezett a levél is, mostanában valahogy vacakol a freemail...

    VálaszTörlés
  5. Kata, Bhakta!
    :-)
    Góranga!

    Vera!
    Hát, tojásíz...? Nem is tudm, most megfogtál! Talán egy kicsit! Viszont a tormakrém levette a nyers tofu ízét, ami nálam fontos szempont!:-)

    Dulmina!
    Köszi a körkérdést, igyekszem hamarosan válaszolni!:-)
    A levél megjött, arra is írok!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...