2008. május 2., péntek

Karalábés spárgaragu (vegán)

A spárgával sokáig nem voltam olyan semmilyen viszonyban... Talán 2 éve fordult elő először, hogy én is vettem nyers állapotában, és megpróbáltam kezdeni vele valamit (beleértve persze az első küzdést, hogy "hogyan is kell ezt megtisztítani"?:-). Az első próbálkozásom emlékeim szerint nem sikerült valami fényesre - Férj se volt nagyon elragadtatva -, de nem adtam fel!:-) Már csak azért sem, mert az egyike az első tavaszi frisseknek, és hát már nagyon-nagyon-nagyon vágyom ilyenkor valami friss hazai termékre!

Ez a ragu vacsira készült, és hát remek fogadtatásra talált össznépileg! A férjem konkrétan annyira lelkes volt, hogy kérte, mindenképpen vegyük fel a családi kedvencek listájára! Babócának kétféleképp tálaltam, mert a korábbi tapasztalatok szerint nem akartam megkockáztatni, hogy "megint" nem eszik, így elsőre püréként. Mivel a köret hozzá rizstejes krumplipüré és quinoa (ejtsd: kinva) volt (tudjátok a FEHÉRJE!!!), a ragut leturmixoltam, belekevertem a pürébe, és adtam hozzá egy jó adag főtt quinoat. Annyira bejött neki, hogy még lefekvés után is kikiabált a szobájából, hogy "Anya, kéjek még püjét!".:-)))
Másnap viszont bátrabb voltam, és egészben tálaltam neki, és úgy is megette! A spárgát is, és a karalábét is!

Egyébként úgy tűnik, mintha valami áttörés készülne a zöldségekhez való viszonyában, mert egyre inkább egészben elfogadja azokat is, amiket korábban csak pürékben...

Na, ja, tudom, ez leginkább csak tőlem függ valójában, mert most a babavárás időszakában az energiáim, türelem-készleteim sokkal korlátozottabbak, így nem kínálok már fel neki alternatívákat, ha nem eszi meg, éhes marad, és aztán egy idő múlva örül, ha eheti, illetve igyekszem nem stresszelni már magam azon, hogy "nem eszik a gyerek"... Valszeg egyébként utóbbi a történet legfontosabb tényezője, mert most már én is egyre biztosabban ki merem jelenteni, hogy a gyerek kajához való hozzáállása 80-90%-ban a szülő lelki hozzáállásától függ!

Karalábés spárgaragu
8-9 hós kortól adható a teljes fogás
Hozzávalók (4 főre):
750 g fehér spárga
2 fiatal karalábé
2 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. vaj
200 ml zöldség alaplé
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
1 cs. snidling
75 g szójatejszín
A spárgát megmossuk, a fás végeket levágjuk. A spárgafej kihagyásával egy spárga-, vagy zöldséghámozóval meghámozzuk (fentről lefelé haladva egyre vastagabban). A spárgacsúcsot levágjuk, a megmaradt szálakat kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A karalábét meghámozzuk, a fás részeket kivágjuk, és 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Az újhagymát is megtisztítjuk és vastagabb karikákra szeljük, a fokhagymát pedig vékony szeletekre. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, és a spárgadarabokat (a spárgacsúcsok nélkül) a fokhagymával együtt megpároljuk. Hozzáadjuk a karalábét, a zöldséglével felöntjük. sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Lefedve, alacsony tűzön kb. 4 percig dinszteljük. Majd beletesszük a spárgacsúcsot és az újhagymát is, lefedjük és újabb 6-8 percig pároljuk. Közben a snidlinget megtisztítjuk, felaprítjuk, és a végén a szójatejszínnel együtt a zöldségekhez adjuk.
Tipp: illik hozzá az újburgonya, a rizstészta, vagy a párolt rizs.

2 megjegyzés:

  1. Jaj de jó! Az utolsó mondatodnak örülök! Mármint annak, hogy ide jutottál, hogy így gondolod!!! :) Rövid időn belül mindent meg fog enni Á-baba :)

    VálaszTörlés
  2. Vera!
    Hát, igen, nem tökéletes azért még a rendszer, de talán már jó úton haladunk...:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...