2008. május 16., péntek

Vaníliás-epres zabkása (vegán)


Gyerekkoromtól kezdve az eper volt a legnagyobb kedvenc gyümölcsöm! Még mindig a számban érzem anyai nagyanyám messze híres eperdzsemjének ízét, amit a reggel hozott friss kiflire kentünk és kakaót ittunk hozzá, ha nála voltunk. Hmmmmm, de finom volt! Amikor látogatóba mentünk hozzájuk, eperéréskor bevetettük magunkat a kertbe a tesómmal és tőről ettük a finom, illatos epret. Hol vannak már azok a finom, illatos, zamatosan édes egykori eprek...:-(( Már jónéhány éve nem sikerül olyan epret becserkésznem bolti, vagy biopiaci úton sem, ami ahhoz hasonlatos lenne. Íztelenek, szagtalanok, savanyúak, vegyszerízűek...:-( Idén viszont vagy nekem van már nagyobb szerencsém, vagy valami változott, mert már több egész finom eperbe belefutottam. Ez a kása nagyon finom, Babócának is ízlik, de az eperrel úgy általában még barátkozó viszonyban van, ezért kissé fenntartásokkal viseltetik iránta.
Vaníliás-epres zabkása
1,5 éves kortól az eper esetleges allergizáló hatása miatt
Hozzávalók (kb. 1 anyára + 1 babára számolva:-):
5-6 púpozott ek. kis szemű zabpehely
1 marék kénezetlen bio mazsola
vaníliás szójatej
szénsavmentes ásványvíz
őrölt szezámmag
őrölt lenmag
eper
Egy lábasba teszem a zabpelyhet, és fele-fele arányban felöntöm annyi vízzel és vaníliás szójatejjel, hogy jól ellepje (nem kell vele nagyon spórolni, mert a zabpehely jól magába szívja a folyadékot, még utána is lehet akár tölteni főzés közben). Közepes tűzön felmelegítem, hozzáadom a megmosott mazsolát és addig főzöm lassú tűzön, amíg megpuhul a zabpehely. Az epret felaprítom, egy tálkába teszem és ráhalmozom a közben fejenként 1 kiskanál őrölt szezámmaggal és 1 kiskanál őrölt lenmaggal elkevert kását.
Utóbbi magos párosítás ötlete Lugosi Dórától származik, így ugyanis a szezámmag biztosítja a magas kálcium, a lenmag pedig az Omega 3 zsírsav bevitelt is. A lenmag mennyiségével a gyerekeknél kezdetben vigyázzunk, mert kissé kesernyés ízű, inkább kisebb mennyiséggel kezdjük a próbálkozást, nehogy elriadjanak!:-)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...