2008. június 13., péntek

Epres-málnás gyümölcstorta reformosan (vegán)

Nem-nem, ez nem az én szülinapi tortám volt, anyámnak készítettem.:-) És noha kissé kalandosan és hosszasan készült a lassúságom miatt, elmondhatom, hogy nagyon nagy sikert aratott reformisták és nem reformisták között egyaránt! Úgy gyakorlatilag 20 perc alatt(!) elfogyott az egész torta, ezért normális fotókat se tudtam készíteni róla, sőt én magam épp csak egy fél szelethez jutottam.:-) Még Férj is, aki múltkoriban kifejtette, hogy reformsütiből én sajna soha nem tudok majd neki ízleteset készíteni, még ő is csak úgy habzsolta!!!:-)
És-és-és, megvan végre egy jó kis tortazselé recept is, ami nem zselatinnal készült! Szóval, áttörés volt több vonalon is.:-)
Természetesen bármilyen gyümölccsel készülhet szerintem, eredetileg földi szederrel írták.
itt.
A Rongybabakonyhában is készült torta a recept alapján.
Másik gyümölcsortareceptem
Epres-málnás gyümölcstorta reformosan
1,5 éves kortól, ha málnával és eperrel készül, azok esetleges allergizáló hatása miatt
Hozzávalók:
A tésztaalaphoz
Bevallom, nekem nem sikerült a tésztát kiborítanom a formából, mert elég ropogós lett, így inkább a formában hagytam.100 g őrölt mandula
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1/4 tk. foszfátmentes borkő-sütőpor
30 g nádporcukor
1/4 tk. finom tengeri só
1/2 tk. őrölt vanília
1/4 tk. őrölt ánizs
80 g hideg kókuszzsír, kókuszolaj, vagy pálmaolaj (vagy hideg napraforgóolaj)
1 ek. citromlé
3-6 ek. hideg zabtej
A pudingkrémhez
Nos, bevallom, elkészítettem először az eredetileg megadott verziót (ez köleslisztre és zabtejre alapult), de valahogy nagyon nem voltam elégedett vele, így a hagyományosabb megoldáshoz fordultam.
1 cs. bio vaníliás pudingpor (pl. DM-es Alnatura)
0,5 l zabtej
2 ek. nádcukor
juharszirup ízlés szerint
A gyümölcsréteghez
750 g eper és málna vegyesen, vagy más tetszőleges szezon gyümölcs
A tortazseléhez
Most először használtam az agar-agart és nagyon elégedett voltam vele! Egy kicsivel több idő kellett a megkötéshez kihűlés után, mint a hagyományos zselatinnál, de teljesen ugyanazt a hatást eredményezte!
1 tk. Agar-Agar (ez egy vörösalgából nyert természetes zselésítő anyag, bioboltokban kapható por alakban)
250 g vörösbogyós 100 %-os gyümölcslé (más színű gyümölcsnél értelemszerűen színben ahhoz passzoló, pl. barackhoz narancslé, vagy baracklé)
2 ek. agave szirup (vagy méz)
Kókusz-, vagy pálmazsír a 26-28 cm-es gyümölcstortaforma kikenéséhez
Kizsírozzuk a tortaformát. A tésztaalap hozzávalói legyenek jól lehűtöttek! A lisztet elkeverjük a mandulával és a sütőporral, és egy nagy keverőtálba szitáljuk. A cukrot, sót és fűszereket egy villával a lisztbe keverjük. A lehűtött kókuszzsírt durvára reszeljük és a liszthez adjuk. Ha napraforgóolajat használunk, csepegtessük a lisztre. A lisztet és a zsiradékot egy villával gyorsan morzsásra keverjük. A citromlevet és a szükséges mennyiségű zabtejet a morzsás keverékhez adjuk, majd minél gyorsabban sima, szilárd tésztává dolgozzuk. Ne dagasszuk! A tészta nem lehet ragadós, ezért ne tegyünk hozzá túl sok folyadékot!
A tésztából egy lapos cipót formázunk és két zsírpapír közé fektetve 30-32 cm-es köralakká nyújtjuk. A felső papírréteget levesszük, és a tortaformába helyezzük a tésztát a papír nélküli felével lefelé, és belenyomkodjuk. Vigyázzunk, ne nagyon essen szét a tészta széle! 30 percre a hűtőbe helyezzük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeverés). Levesszük a maradék papírt a tésztáról és egy villával megszúrkáljuk az alját. A süteményt kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ne süssük túl sötétre, mert akkor enyhén kesernyés ízű lesz a tészta!
Kivesszük a sütőből, majd óvatosan a formából (na ez az, ami nekem nem sikerült), és egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A krémhez elkészítjük a pudingot a zacskón lévő infók szerint (én tettem még hozzá egy kis juharszirupot, mert nem éreztem elég édesnek). A krémet még melegen a tortaalapra kenjük.
A megtisztított gyümölcsöt a pudingra nyomkodjuk.
A tortazseléhez az agar-agart elkeverjük egy kis gyümölcslével, a sziruppal együtt a maradék gyümölcsléhez öntjük és felforraljuk. Kb. 2 percig gyöngyözve főzzük, majd levesszük a tűzről és kicsit lehűtjük. A még meleg, de már kicsit megszilárdult zselét középről indulva vékonyan a süteményre csorgatjuk.
A kész süteményt tálalás előtt jól behűtjük.
Forrás: Angelika Eckstein: Vegan backen

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...