2008. június 25., szerda

Magvas pogácsa (vegán)

Rendületlenül kísérletezem pogácsa ügyben... Ugyanis amíg Babócánk ehetett még tejterméket, egyik rendszeres bűnözésünk volt a heti egy alkalmas Fornetti sajtos pogácsa-túra... (jó-jó, tudom, szörnyű, de hát ez megmaradt a bűnös múltból...:-) Amióta azonban teljes tejmentesség zajlik... Hihetetlen de még csak valójában 1,5 hónapja tart, és pont ma mondta a homeós dokinőnk, hogy a tervezett 3 hó helyett - ami aug. közepén ért volna véget -, min. október végéig, azaz előreláthatólag közel fél évig!!! folytatni kell a diétát...! Jól kiakadtam mondanom sem kell, mert a szeptemberi szülés után nem tudom, hogyan fogom megoldani ezt az állandó főzőcskézést...:-((
Szóval, a tejdiéta legnehezebb pontjai a tiltólistán a Fornettis pogácsa, a sajt és a túrórudi elfogadtatása...

Ezt a mostani pogit a már idézett új "Sütemények" c. könyvből vettem. http://vegagyerek.blogspot.com/2008/06/szuperj-j-vegn-szakcsknyv-stemnyek.html

Tapasztalatok: noha 1/3 fehér liszt és 2/3 teljes kiőrlésű liszt felhasználásával sült, nem lett túl könnyű a tésztája így sem... Frissen egész puha és omlós volt, de másnap reggelre jelentősen megszikkadt, sőt mondhatjuk folytósan száraz lett... Babóca nagy lelkesedéssel rohant a konyhába, amikor megtudta pogácsa készült, majd amikor kézbe vette, rettenetesen csalódva rám nézett és feltette a költői kérdést: "Anya, mi ez?!!" Beleharapott, egy ideig küzdött, majd inkább letette... Anyám és Férj szerint jó volt másnaposan is, de én nem voltam elégedett...

Reform pogácsa receptet találtok Katánál is: http://hobbifozocske.blogspot.com/2008/04/magos-burgonys-pogcsa-anti-candids.html

Magvas pogácsa

Hozzávalók (kb. 1 tepsihez):

30 dkg Graham, vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt

15 dkg fehér tönkölyliszt

10 dkg bio növényi margarin

2 dl növényi tej

2,5 dkg élesztő

1 mk. nádcukor

1-1 ek. tökmag, napraforgómag, len- és szezámmag

2 mk. tengeri só

A tejből, a lisztből és az élesztőből kovászt készítünk. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztjuk. A kidolgozott tésztába belegyúrjuk a magvakat, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán 2 ujjnyi vastagra, 4-5 cm átmérőjűre szaggatjuk, és megkenjük rizstejjel, vagy szójajoghurttal. Sütőpapírral borított tepsire rakjuk, és 15 perc kelesztés után 190 fokon 15-18 percig sütjük.

5 megjegyzés:

  1. bár ebben a receptben van tejföl, de nekünk nagyon bejött:
    http://vajaspanko.blogspot.com/2008/05/reggeli-nvnyek-kzt.html

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy szentségtörésnek hatok, de én részben fehér lisztet használok a pogácsához (meg a lángoshoz és a fánkhoz is). Korábban én is csak teljes őrlésűvel csináltam, de a pogácsa fojtós lett, és kopogós száraz másnapra. A lángos és a fánk meg szivacsként szívta magába az olajat és nagyon tömény lett.
    A gyerekek így jobban megeszik (a mennyiség kb. 1/3 a finom liszt belőle).

    (Reni voltam egyébként)

    VálaszTörlés
  3. Írisz!
    A tejföl helyettesíthető sztem szójajoghurttal, úghyogy köszi, felveszem a kipróbálandók listájára!:-)

    Reni!
    Bevallom, mostanság én is elgondolkodtam rajta, elkezdem ezt a próbát, mert nekem is nagyon hasonlóak a tapasztalataim... Viszont ennél a pogácsánál is 1/3 rész fehér liszt és mégis olyan fojtós lett, mégha kopogós nem is...:-( VAn esetleg jó pogácsarecepted?

    VálaszTörlés
  4. Siccike!
    Elküldöm mélben a receptet pár napon belül, ha nem sürgős.
    Reni

    VálaszTörlés
  5. Csinaltam valami hasonlot. Es bar kokemeny lett, de az ize isteni. Meg arra is rajottem, szeretem ragcsalni a kemeny pogacsat.Ugyhogy ma begyurok egy ujabb adag ko"pogit :o)Koszi Zsu

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...