2008. július 8., kedd

Cukkinivel töltött tönkölypalacsinta (vegán)

A múlt hétvégén cukkiniáradat volt nálunk, melynek következtében 3 napon keresztül minden nap valamilyen cukkinis étel készült.:-) Következményként konstatáltam magamban, hogy a kérdésre, melyik a kedvenc zöldfélém, most éppen azt válaszolnám, a cukkini!:-) Ugyanis nem untam meg!:-) Szerencsére a család sem!:-) Akinek a kertjében terem esetleg cukkini, az tudja, hogy amikor beindul a termés, többnyire alig győzi az ember felhasználni, annyi nő. A piacon is most csak 150 Ft/ kg áron láttam, úgyhogy jól jöhet ilyenkor néhány újabb recept. Nálunk készült most cukkinivel töltött palacsinta, cukkinis lasagne, és kapros cukkinileves, mindegyiket nagyon jóízűen fogyasztotta a család.

Ez a palacsinta tésztarecept a Napfényes Alapítvány új süteményes könyvéből http://vegagyerek.blogspot.com/2008/06/szuperj-j-vegn-szakcsknyv-stemnyek.html való, és egész jól vizsgázott! A tésztába kevert sütőportól valóban lazább lett a tészta a tojásmentesség ellenére. A tetejére most Edami-jellegű növényi sajtot ('Cheesly' márkájú) reszeltem. Nagyon gyorsan elkészült vacsorára!
További tippek sós töltelékű palacsintákhoz:
- spenótos - zabtejszínes
- zöldségkrémes
- zöldségpörköltes (érdemes villával széttörni, hogy ne legyen annyira darabos!
)
- bazsalikomos - olívás
- pizzás stb.

Cukkinivel töltött tönkölypalacsintaHozzávalók:
A palacsinta tésztához (kb. 15-20 db)30-35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10-15 dkg zabpehelyliszt
6-8 dl víz
1,5 dl olaj
1-2 csipet tengeri só
1/2 cs. foszfátmentes borkő sütőpor

A cukkinis töltelékhez (ez a mennyiség kb. 5 db palacsintához volt elég, a többit friss baracklekvárral ettük:-)2 db nagy cukkini
kb. 2 dl zabtejszín
só, bors
2 ek. olívaolaj
1 gerezd fokhagyma

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy kissé folyós tésztát kapjunk (én közben még szoktam hozzátölteni vizet, mert ahogy áll, a teljes kiőrlésű liszt egyre több folyadékot vesz fel, és nagyon sűrű lenne a tészta). A palacsintasütőt felforrósítjuk, egy beolajozott ecsettel kikenjük, és ebben kezdjük meg a sütést. Utána már csak kb. minden 2-3. palacsintánál szoktam kicsit beolajozni a serpenyőt, ha szükséges.
A cukkinis töltelékhez a cukkinit lereszeljük durva lyukú reszelőn. Az olajon kicsit megpirítjuk a felaprított fokhagymát, beletesszük a cukkinit, fedő alatt pároljuk, míg megpuhul, majd a vége előtt beleöntjük a tejszínt, sózzuk-borsozzuk, és még egyszer rottyantunk egyet rajta.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...