2008. november 5., szerda

Almakrémes pite (vegán)

Az utóbbi időben egyre jobban megszerettem a Herbáció Magazin receptjeit. Miután túllépünk a fotók nélküli, sok apróbetűs szövegen, megannyi izgalmas, a hazai viszonyokhoz igazodó lehetőségre találunk ebben a kis magazinban.
Ennél a receptnél különösen jó ötletnek találom az almakrémet, amit azonban az eredeti leírással ellentétben nem árt sztem édesíteni, ha gyerek-kompatibilis verzióra szánjuk. A naturális ízek kedvelőinek viszont az eredeti ajánlás lesz a nyerő! Én úgy tűnik, nem édesítettem eléggé, mert a Gyermeknek ez (sem) jött be megint, Férj és én viszont szerettük.
Eredetileg ananászt is kellett volna az almakrémbe keverni, de nekem nem volt itthon, pedig valszeg még izgalmasabbá tette volna az összhatást.

Almakrémes pite
1 éves kortól
Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g zabpehelyliszt
1 mk. só
2 ek. olaj
200 ml desztillált víz
2 nagyméretű alma (én kb. 4-5 db almát használtam)
200 g turmixolt ananász
2 púpozott ek. kukoricakeményítő
kókuszreszelék

Összekeverjük a liszteket a sóval, az olajjal és a vízzel, majd jól összedagasztjuk. Kb. 0,5-1 ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiolajozott tepsibe simítjuk. 180 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Az almát lereszeljük, és a levét kinyomkodjuk. Az almalébe beáztatjuk a keményítőt, majd 30 percnyi áztatás után állandó keverés mellett áttetszőre főzzük. Ha kevés az almalé, vízzel pótolhatjuk (én kb. 3 dl folyadékot használtam). Amikor lehűlt, hozzáadjuk a reszelt almát és a turmixolt ananászt. Az egészet keverjük, vagy turmixoljuk össze. Tegyük hűtőszekrénybe a krémet, hogy megdermedjen, végül öntsük a pitetésztára és szórjuk meg kókuszreszelékkel.
Megjegyzés: édesebb szájúak, ill. gyerekek, vagy savanykásabb alma esetében érdemes mézzel édesíteni mind a tésztát, mind a krémet. Én a krémhez fahéjat is tettem.
Forrás: Herbáció Magazin 2008/3

6 megjegyzés:

  1. Nekem ez nagyon tetszik, ha legközelebb lesz itthon ananász, kipróbálom! ;o)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet! Már csak ananászt kell szerezni! Különben az érett ananász édesebb összhatást ad, de akár néhány jó érett banán is megfelelő lehet erre a célra (villával összetörve, hogy ne legyen nagyon folyós tőle a krém).

    VálaszTörlés
  3. Kata!
    Sztem én is teszek majd még egy próbát ananásszal is.

    Dulmina!
    Nem csuklottál vasárnap?:-))) Amíg sütöttem ezt a sütit, meg aztán amikor meg is kóstoltam, végig rád gondoltam, hogy "hú, hát ez a Dulminának tutira bejönne!".:-)))

    VálaszTörlés
  4. Nem csuklottam, de egyből könyvjelzőztem, most meg jöttem kiírni a receptet, hogy délután megsüssem. Tényleg az én stílusom, persze ízletes almából, natúr! ;)

    VálaszTörlés
  5. Ananász helyett körtekockákkal megcsináltam, és nagyon finom lett! Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  6. Dulmina!
    Örülök, hogy működött a megérzésem, és bejött nálad is a recept!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...