Most nemrégiben elővettem pl. 'Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek' c. nagyon szép fotókkal ellátott szakácskönyvét (Dulmina írt már a könyvről bővebben is itt:http://dulmina.blogspot.com/2008/04/kedvenc-szakcsknyveim.html )
Ez a recept abból van, és Férj és sztem nagyon jól sikerült! A Gyermek ismét meg sem kóstolta, merthogy nem szereti rágni a rizst... (aztán ilyenkor mindig eszembe jut a védőnő mondata, miszerint "miért, a kiflit megrágja...?" Naja, azt meg...!).
Ez a rizses, enyhén édeskés ízű, harmonikusan fűszeres étel indiai, sáfránnyal, olajos magvakkal és aszalt gyümölccsel. Utóbbit nem tettem bele, mert alapból nem szoktam keverni a gyümölcsöt mással, csak a sütiknél, reggeli kásáknál teszek kivételt. A cukrot is kihagytam, mert kellően édes volt a sütőtök. A könyv ajánlása szerint ünnepi alkalmakra ideális fogás (az eredeti receptet veganizáltam).
Mi paradicsomos sütőtökkel ettük, a könyv paradicsomos karfiolgombóccal javasolja.
RIZS (gabona) + Z.BORSÓ (hüvelyes) = teljes értékű fehérje!
Bengáli rojál rizs
Elkészítési idő: 50 perc
1,5 éves kortól a kesudió esetleges allergizáló hatása miatt, más olajos maggal 1 éves kortól
Hozzávalók (6-8 főre!):
1 pohár = 375 ml
1,5 pohár basmati v. egyéb hosszú szemű fehér rizs (én barna rizzsel csináltam)
0,5 tk. sáfrány
1 ek. növényi tej
3 pohár víz
2 tk. só
3 tk. őrölt szerecsendió
1/4 pohár olaj
1/4 pohár aprított kesudió
1/4 pohár mandulaforgács
1 tk. édeskömény
egy 2,5 cm-es fahéjrúd
6 hüvely kardamom összetörve (nálam szimplán őrölt)
6 egész szegfűszeg
1 tk durvára őrölt feketebors
0,5 tk. cayenne bors
0,5 tk. hing (nekem nem volt)
2 ek. kókuszreszelék
1/4 pohár főtt zöldborsó
6 pohár tofu kockázva és barnára pirítva
A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük. A sáfrányt 5 percig forró tejbe áztatjuk. Mérsékelt tűzön felforraljuk a vizet a sóval, a sáfrányos tejjel és a szercsendióval egy 2literes lábasban, majd lefedjük. Felmelegítjük az olaj felét egy 4literes lábasban. A forró olajban megpirítjuk a mandulát és a kesudiót, majd kivesszük és félretesszük. A maradék olaj egyik felén pirítjuk 3-4 percig a rizst, majd hozzáadjuk a forrásban lévő vizet. ha a víz újra felforrt, kisebbre vesszük a lángot és addig főzzük lassú tűzön, míg az összes vizet be nem szívta és megpuhult (kb. 15-20 perc). Levesszük a tűzről, de még 5 percig lefedve hagyjuk. A maradék olajat egy serpenyőbe tesszük és állandóan keverve megpirítjuk benne a köményt, a fahéjrudat, a kardamomot, és a szegfűszeget (kb. 1 perc). Beletesszük a többi fűszert és a kókuszreszeléket (1 perc). Belemegy a borsó, a tofu, az olajos magvak, és az egészet a főtt rizshez keverjük.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése