2008. december 21., vasárnap

Svéd rozsos keksz (vegán)

Ma tök jóóó sütős napom volt!:-) Picurka megajándékozott egy alvós napjával, a Nagy, apával csatangolt, így én szabadon alkothattam. Úgyhogy egész jól haladtam a terveimmel: készült makrobiós csokis keksz, mézeskalács, 3 tepsi aprósüti, és begyúrtam a leveles tésztát a 24-i vacsinkhoz.
Ezt a kekszet még a múlt héten sütöttem, és már el is fogyott mára.:-) Nekem ismét túl édes lett..., pedig a szerzője állítja, hogy kiváló nem túl édes csemege a karácsonytól besokallt gyomornak... Az eredeti receptben szerepel krémsajt is, ezt én zabtejszínnel helyettesítettem. Az eltarthatósága amúgy kiváló, még 1 hét múlva is jól fogyasztható. Fémdobozba zárva kb. 2 nap múlva puhul meg. Ja, a Gyermek meg sem kóstolta...:-(

Svéd rozsos kekszHozzávalók (kb. 25 darabhoz):1 csésze = 250 ml
1 csésze rozsliszt
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1/2 tk. tengeri só
1/2 csésze bio növényi margarin
kb. 1/2 csésze zabtejszín
1/2 csésze nádcukor
Keverjük össze egy tálban a liszteket és a sót. Egy másik tálban pedig keverjük jól el a margarint a zabtejszínnel és a cukorral. Vegyítsük össze a lisztes és a margarinos keveréket. Kiborítva a tésztát a tálból gyúrjuk át egyszer-kétszer, majd formázzunk egy gömböt belőle, lapítsuk szét, tekerjük follpackba és tegyük be a hűtőbe lehűlni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (alsó-felső sütéssel). A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, szúrjunk ki belőle tetszés szerinti formákat, és helyezzük a sütiket sütőpapírral bélelt tepsire. 6-7 perc alatt süssük készre, amíg kicsit megbarnul a teteje, és már érződik az illata.:-) Vigyázzunk, ne süssük túl, mert könnyen kiszárad!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...