2009. január 3., szombat

Vegetáriánus Wellington-sült 2.(vegán)


Igen, ez a második, immáron 'SK' verzióm a témában, mely Szentestére készült vacsorának, és igen jól sikerült (az első csak az idegen nyelvű recept fordítása volt gyakorlatilag, karácsonyi ajánlónak szánva). Meglehet, a leírás elég macerásnak tűnik majd, a kivitelezés azonban sokkal egyszerűbb volt! Rizstejes krumplipürével, vega pecsenyelével, és zöldsalátával ettük. Az íze Férj szerint is kiváló lett, így ezt már pl. simán be merem venni az antireformista rokonságnak készíthető ételek közé is.:-) A Gyermek "persze" csak a krumplipürét volt hajlandó megenni, a többibe bele sem kóstolt, de lassan kezdek belenyugodni, hogy ez most így van, és kész... (viszont nagy előrelépés a témában, hogy legalább időnként már mondja legalább, ha éhes...!). Az eredetileg megadott receptet néhány helyen módosítottam, így még egyszer leírom a módosításokkal és tapasztalásokkal együtt. Padlizsánt most nem kaptam, de legközelebb sztem azzal is kipróbálom!

A recept nyomtatható változata 

Ünnepi vegetáriánus Wellington sült (2.)
Hozzávalók (4 személyre):
3 ek. olaj
4 közepes burgonya
kb. 500 g sütőtök
2 db vöröshagyma
kb. 500 g gomba (nálam most vegyesen laska és sampinyon keverve)
1 cs. (450 g-os) parajpüré
növényi tej a tetejére
2-3 gerezd fokhagyma + olaj a parajpüréhez
fűszerek a zöldségek sütéséhez: só, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, tárkony (esetleg fokhagyma)
A vega pecsenyeléhez:
1 v.hagyma, felaprítva
2 ek. olaj
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
1 gerezd fokhagyma, összepréselve
450 ml zöldségleves
1 tk. élesztőpehely ('Solstar' az egyik legjobb)
1 v. 2 ek. szójaszósz (vagy helyette só ízlés szerint, ha szóját nem használ vki)
őrölt fekete bors, frissen őrölve
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A spenót kivételével helyezzük a zöldségeket egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük be alaposan, majd toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg a zöldségek kellően megpuhulnak és aranybarna színűek lesznek. Közben a spenótot futtassuk meg kevés felhevített olívaolajon, melybe tettünk kb. 2-3 gerezd összepréselt fokhagymát. Kenjünk ki olajjal egy kb. 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Rétegezzünk bele egy adag vegyes sült zöldséget, erre a spenótot, majd megint a sült zöldség másik felével betakarjuk.

A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken.

Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe.
Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A maradék széleket azonban sohase gyúrjuk össze, hanem egymásra rakva, nyújtófával nyújtsuk és hajtogassuk, amíg egy darabbá állnak. Én nyújtás után karácsonyi sütőformával szaggattam belőle formákat, és azokkal díszítettem a sült tetejét.

A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.
Vega pecsenyelé

Felhevített olajon süssük a hagymát kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a lisztet és pirítsük további kb. 5 percig, amíg a hagyma is dióbarna és puha lesz. Beletesszük a fokhagymát, majd fokozatosan hozzákeverjük a zöldséglevest. Felforraljuk és gyöngyözve főzzük kb. 10 percig. Belekerül az élesztőpehely, a szójaszósz és a bors, amit jól elkeverünk, és kész is!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...