2009. február 9., hétfő

Francia tésztában sült burgonya

Mostanában muszáj vagyok/lennék turbó üzemmódban főzni, így főként az egyszerű és gyors receptek után kutakodom, amerre járok. Ennek az ételnek az alapötletét a Fakanál Magazin 2009/1-2. számában találtam (mely sajnos az utolsó is egyben a magazin 25 éves fennállásának történetében, mivel márciustól már majd csak a havonta megjelenő Nők Lapja Konyhája mellékleteként fog szolgálni:-((. A "szükséges" vegánosító lépések után egy igen jó kis vacsorát sikerült belőle kisütni. A legtöbb időt a tészta pihentetése és nyújtása vette igénybe, amúgy tényleg egyszerű. Olyan finom lett, hogy Kispasink egy hatalmas adagot bevágott belőle, majd repetát is kért!:-) A maradékot másnap ettem hidegen, amikor már szépen összeállt a töltelék, így nagyon könnyű volt szeletelni. Igen ízletes volt úgy is! Hidegen akár egy svédasztal részeként is el tudnám képzelni, mint zöldséges pitetorta!
(A fotóért bocs, a két nyűglődő-éhes gyerek mellett nem maradt kapacitás a szépségre, díszítésre:-)

Francia tésztában sült burgonya
Előkészítés + 30 perc pihentetés + 45 perc sütés
Hozzávalók (4 főre):
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
230 g bio növényi margarin
800 g burgonya
100 ml zabtejszín
80 g bio növényi margarin
1 szál kakukkfű
szerecsendió
só, bors

A tésztához dolgozzuk össze a lisztet 150 g margarinnal és kb. 7-10 ek. hideg vízzel, majd tegyük hűtőbe fél órára. A meghámozott krumplit főzzük 15 percig, majd szeleteljük 1 cm vastag darabokra. Öntsünk rá 70 g megolvasztott margarint, szórjuk meg kakukkfűvel, szerecsendióval, sóval és borssal. Nyújtsuk a tésztát 2-3 mm vastagra, és a 2/3-ával béleljünk ki egy pálmazsírral/margarinnal kikent ovális hőálló tálat, és szurkáljuk meg a tészta alját. Tegyük bele a krumplit, takarjuk be a maradék tésztával, melynek a közepén készítsünk egy 3 cm átmérőjű lyukat. Süssük a sütő alsó harmadában 180 fokon kb. 30 percig, majd öntsük bele a tejszínt a lyukon keresztül, és tegyük vissza a sütőbe kb. 15 percre. Langyosan tálaljuk.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...