2009. május 16., szombat

Epres joghurttorta (tejmentesen, sütés nélkül)


Jó-jó, tudom-tudom, nagyon sok volt már az utóbbi időszakban az édesség!:-) Lassan vegán sütisblogba válthatnék...:-) Igazából már elkezdtem a mentás - paradicsom pöttyös kínai kel főzelék receptjét is megírni, de ez a torta olyan nagy sikert aratott ma, és olyan nagyon egyszerű elkészíteni, hogy muszáj feltennem! Meg hát a közvéleménykutatás eredménye is felbátorít, miszerint a sok sütis recept ellenére a többség még továbbiakat is kíván...:-))
Na, szóval, amikor megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, meg kell csinálnom!:-) Külön szimpatikus volt nekem, hogy az átlagnál jóval kisebb tortaformára (22 cm-esre) trevezték, így nagyob eséllyel indulhattam neki, hogy nálunk is elfogy. És ma az Ikeában sikerült is vennem egy jó kis kapcsos tortaformát egy dizájnosabb piteformával együtt, úgyhogy felavattuk. Tényleg nagyon jó kis recept, még Férjnek is teljesen bejött, aki pedig a szójás mellékízeket nem igazán szokta kedvelni. Az eper és a keksz jól elütötte ezt a mellékízt (csak az első falatnál volt kicsit érezhető, de aztán már nem nagyon tűnt fel:-).
Vera ribizlis joghurttortája ITT.


Epres joghurttorta
Hozzávalók (egy 20-22 cm-es tortaformához; ha nagyobb formánk van, duplázhatjuk az adagokat):
200 g tej- és tojásmentes keksz (nálam most sima 'háztartási keksz' egyéb beszerzési forrás híján, de szívesen várok tippeket egyéb reformosabb lehetőségekre...!)
100 g bio növényi margarin
300 ml növényi habtejszín (pl. Soyatoo)
1 doboz (125 ml) epres szójajoghurt (én most sima szójajoghurtba turmixoltam kb. 20 dkg friss epret, és némi nádcukrot, de lehetett volna min. 30 dkg az eper, hogy karakteresebb legyen az eperíz...)
Ledaráljuk a kekszet, és elkeverjük az olvasztott vajjal, majd belenyomkodjuk a morzsalékot a tortaforma aljába, amit aztán beteszünk a mélyhűtőbe. Közben habbá verjük a tejszínt, és elvegyítjük az eperjoghurttal. Rákenjük a kekszmorzsa tetejére, és min. 1 órára ismét a fagyasztóba tesszük. Utána tegyük át a sima hűtőrészbe, ha még nem fogyasztjuk. A tetejét friss eperszemekkel, és citromfűvel díszíthetjük.


7 megjegyzés:

  1. Hű, ez a torta nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Hémangi!
    A te bodzás kuglófod se semmi!:-) Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Siccike!

    Én is egy háztartási kekszet ajánlanék: a Naturgold (www.naturgold.hu - ez a termék - még - nem szerepel az oldalon) bio tönköly háztartási kekszét. Én a Mammutban található Bioritmusban fedeztem fel. Gondoltam, készítek majd valamit belőle, de annyira bejött, hogy csak úgy magában szoktam eszegetni. Szerintem egészségesebb és sokkal finomabb, mint a "hagyományos". :-)

    Adéle

    VálaszTörlés
  4. Adéle!
    Köszi az infót! Ez is tej- és tojásmentes?

    VálaszTörlés
  5. Igen, vegán termékről van szó.
    A biztonság kedvéért mégegyszer csekkoltam az összetételét mielőtt Nektek ajánlottam volna... ;-)

    Adéle

    VálaszTörlés
  6. Elkészítettem. Hmmmmm.

    Szóval finom lett. A tésztáját persze értelemszerűen adaptáltam a diétára. Magyarán szólva rendesen sütöttem tortalapot.

    Együltő helyében fölfalta a család.

    Köszi!

    VálaszTörlés
  7. Adéle!
    Köszi!:-)

    Bibe!
    Örülök, hhogy nálatok is bejött! Nálunk kötelező családi alaprecept lett!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...