2009. június 23., kedd

Málnás-mandulás karobtorta

Ebben az évben kezd általános szokássá válni a családunkban, hogy már a sokadik ünnepelt inkább lemond a cukrászdai tortáról és házi sütésűt kér a születésnapjára. Hurrá!:-) Anyám makrobiotikus vega, így evidens volt, hogy neki is házilag készüljön a torta, amit én szívesen bevállaltam. Tavaly epres-málnás gyümölcstortát sütöttem, és hát most is adta magát az időszak, hogy málna valahogy belekerüljön a kész sütibe.

Nem kicsit volt viszontagsásos a gyártási folyamat, amibe néhányan már betekinthettek, ha olvastak minket a Twitteren!:-) A káosz egyik legnagyobb oka volt, hogy az elképzeléseim során egy fotón látott tortából indultam ki, majd folyamatosan változtatgattam közben, amivel persze időt veszítettem. A bekészített málna a felhasználás napjára berohadt, a szállítás közben pedig a torta az első kanyarnál részben az ölemben landolt...:-) Na, azért megérkeztünk a célhelyszínre, és a végeredmény finom lett, bár viccesen hasonlított a korábbi Lúdlábtortámra mind külsejében, mind ízében. A pasiknak-gyerekeknek most sem jött be túlzottan ez a verzió (bár az én fiacskám készülés közben a krémet nagykanállal ette:-), de az ünnepelt nagyon szívesen ette, és hát ez volt a lényeg!:-)
A karobkrém valóban igazán jól sikerült, úgyhogy már csak azért is muszáj ide feltennem a receptet, hogy megőrizzem saját magamnak is!:-)

A torta tésztájánál Kata piskóta alapját használtam dupla adagban kis változtatással, plusz kevertem bele karobot. Most viszont a tortaformában sajnos nem lett olyan légies a tészta, mint az epres piskótánál, sokkal tömörebb, nedvesebb maradt. Arra tippelek, hogy talán a karobpor tette ragacsosabbá.
A krémhez a Lúdlábtorta krémjét vettem alapul, de módosítottam azt is, így nem lett olyan túl margarinos, túl édes, túl nehéz, mint a múltkor.
A tetejére pedig keményítővel elkevert málnapüré került.
Ja, és a címben szereplő mandulát sajna elfelejtettem rátenni, de a receptbe beleírtam hogyan kellett volna.:-)
A recept nyomtatható verziója
Málnás-mandulás karobtortaHozzávalók (egy kb. 28-30 cm átmérőjű tortához):
A tésztához:
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
kb. 4 ek. karobpor
150 g nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
2 mk. szódabikarbóna
0,5-1 citrom leve
2 tk. vaníliakivonat
12 ek. olaj
500 ml rizstej

A karobkrémhez:500 ml rizstej
60 g kukoricakeményítő
3 ek. karobpor
80 g nádcukor
150 g növényi margarin
A málnapüréhez:250 g málna
125 ml almalé, vagy víz
2 ek. kukoricakeményítő
2-3 ek. víz
agave szirup v. méz
A díszítéshez:
mandulaszeletek pirítva

A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd külön a nedveseket, a citromlé kivételével, amit az összes hozzávaló elvegyítése után adunk hozzá. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
A krémhez felfőzzük pudingnak a rizstejet a karobbal és a keményítővel. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a cukorral felvert margarint.
A málnapüréhez a málnát a folyadékkal egy kis lábasba tesszük, felforraljuk, és kb. 10 percig mérsékelt tűzön gyöngyözve melegítjük, időnként megkeverve, amíg a málna pépes nem lesz. Miután elkészült, egy fémszűrőn keresztül akár át is passzírozhatjuk, ha a málnamagokra kényesebb társaságnak készül (mint pl. gyerekek:-). A kukoricakeményítőt elkeverjük a vízzel, mérsékelt tűzön felmelegítjük, majd hozzáadjuk a málnapüréhez. Az egészet hagyjuk kihűlni.
A kész tortát félbevágjuk, és megkenjük belül a krémmel, majd kívül az oldalát is. A tetejére tesszük a málnapürét. Pirított mandulaszeletekkel megszórjuk az oldalát, a tetejét friss málnaszemekkel díszítjük.

2 megjegyzés:

  1. Nemrég tudtam meg, hogy a kisfiam tejre, tojásra és búzára is érzékeny. Ezzel gyakorlatilag minden eddigi receptem ki lett lőve, pedig előtte sokat sütöttem. Egy hónapja nem sütöttem hát semmit, majd szólt, hogy a honlapodon találok minden mentes recepteket.

    Először ezt a tortát próbáltam ki - nagy sikerrel! Igaz, a kezdet nekem is nehéz volt, már minden összetevőt összekevertem, mire rájöttem, hogy a karobhoz hasonló dobozba csomagolt gabonafasírt-port kevertem a masszába. Csodálkoztam is, hogy miért nem barna... Kidobtam, kezdhettem újra, de megérte: fiam szerint ez a legjobb torta, amit valaha evett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy sikeres volt a projekt, bár a gabonafasírt-por a karob helyett nem semmi "kísérlet" lehetett!:-))) Ügyes kisfiad van, hogy ilyen önállóan keresgél!:-) És ha a tönkölybúza nem probléma Nektek, akkor gyakorlatilag bármelyik receptet helyettesítheted vele! További sok sikert!:-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...