2009. június 4., csütörtök

Tejmentes RICOTTA (túró) házilag

De, de, deee, tényleg igaz!:-)
Amikor megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, hogy ki kell próbálnom!:-) Az elkészítése olyan nagyon egyszerű, és rövid, hogy még nekem is teljesen simánt ment szinte.:-) A végső állaga pedig határozottan az olasz ricottához hasonlítható, nem igazán a mi túrónkhoz, mert elég lágy, puha és szinte sima. Ezért inkább olyan recepteknél javaslom a felhasználását, amik ricottát, és nem túrót írnak az összetevők között. Viszont édesen és sósan is egyaránt finom! Nálunk ez a mini adag egy hamis "túrós" palacsintaként végezte.:-) Mindenkinek ízlett!:-)
Tejmentes szójaricotta házilagHozzávalók (kb. 50 g kész "ricottához"):
200 ml szójatej
1 ek. citromlé (eredetileg 1 ek. almaecet, de nekem nem volt itthon, és citromlével is finom lett:-)


Egy lábasban felforraljuk a szójatejet. Amikor már annyira forr, hogy habzani kezd, és a hab felfelé fut, beletesszük a citromlevet, megkeverjük, és levesszük a tűzről. Alaphelyzetben rögtön ki kellene csapódnia a túrós résznek, ami alatt csak a sárgás savó marad vissza. Ha mégsem így történik (ez nálam konkrétan 2x fordult elő:-), akkor megint felforraljuk és ismét adunk hozzá még néhány csepp, vagy újabb evőkanál citromlevet. A kicsapódott túrós részt egy fémhálós szűrőbe tesszük és gyorsan akár le is öblíthetjük folyó víz alatt, hogy ne legyen nagyon savanykás íze. A szűrőben hagyva lecsepegtetjük, és egy kicsit akár meg is nyomkodhatjuk, hogy jobban kicsepegjen. Tányérra helyezzük, és kész is!:-)

14 megjegyzés:

  1. Szuper!

    Pont ricottás ételeket készítettem a minap, mivel vendégünk van és nekem is jól esett, de persze párom sajnos nem ehetett belőle :(

    Belinkelném ezt a receptedet hozzám, ha lehet.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta:). Benéznél hozzám légyszíves?

    VálaszTörlés
  3. A szójatej az dobozos vagy porból keverted?

    Kérlek figyelj a postásra a következő héten..
    Nóri

    VálaszTörlés
  4. Hmm! Ez tényleg szuper és egyszerű:)
    Imádom az egyszerű, gyors recepteket,( és persze VEGA):)

    VálaszTörlés
  5. Kata, Fruzska, Emi, tényleg jó!:-)

    Nóri!
    Dobozosból csináltam, de szójatejport igazából nem is nagyon szoktam hazsnálni.
    OK, figyelni fogok!:-)

    VálaszTörlés
  6. Köszi-Köszi! Meg is teszem. :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem miért nem sikerül? Pedig szóról szóra követtem mindent, s picit össze is rántotta a tejet a citromlé, de nem annyira, hogy bármit le tudnék szűrni belőle :S Na, majd nekifutok még egyszer :o)

    VálaszTörlés
  8. Kata!
    Esetleg még a szójatej minőségére tudok gondolni... Pl. a rizstejeknél figyeltem meg, hogy a legdrágább Biopontos a "legzsírosabb", de pl. a Sparos "Bridge" márkájú ahhoz képest nagyon híg. Lehet, hogy a szójatejnél is van ilyesmi...? Én ennél a receptnél az Alpro szójatejét használtam. A másik, ahogy írtam is, hogy nekem is kb. 3x neki kellett futnom a forralásnál, mire annyira felfutott, hogy ki is csapódjon. És mindegyik alkalomnál adtam hozzá citromlevet, volt, hogy többet is.:-) A végén kicsit leöblítettem, és már nem is volt citorm íze. Azért remélem, hogy valahogy sikerül majd összehoznod! Majd számolj be róla azért, mi lett!:-)

    VálaszTörlés
  9. Szerinted meg lehet csinálni ugyanezt rizs, vagy méginkább zabtejből is? Nálunk szójaallergia is van.

    VálaszTörlés
  10. Deák!
    Nem tartom kizártnak, mert időnként, amikor felteszem a rizstejet a reggeli kásához, majd ottfelejtem:-), már megfigyeltem ugyanezt a kicsapódós folyamatot. Mivel elég kis mennyiség kell a kiinduláshoz, szerintem egy próbát megér!:-) Maajd írd meg, hogy sikerült!:-)

    VálaszTörlés
  11. rizstejjel nekem nem működött a dolog (the bridge). mondjuk a szójához képest nincs is fehérjetartalma, ami kicsapódjon. azért ha valakinek sikerül szóljon, hátha csak én voltam béna. :)

    VálaszTörlés
  12. Kókuszliszt (paleo) + citromlé = túró
    A szójától rettegek, mert nem bízom a fermentáltságának a szintjében. Bocsánat ezért a nem vegán szemlélettel történő bejegyzésért. Amit ajánlok, az is abszolút vegán, mégsem szója :-D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...