2009. szeptember 23., szerda

Gesztenyekrémes-meggyes szülinapi torta

Bevallom, én nem nagyon vagyok híve annak, hogy egy 1 éves baba cukrászdai, töményes cukros, tejszínes, tojásos stb. tortát kapjon, miután még feltehetőleg csak néhány hónapja ismerkedik a különféle ételekkel... Jó, tudom, hogy egy kevésbé édes, inkább babás tortát pedig egy felnőtt vendég nem eszik olyan szívesen. Ezért a köztes megoldás talán az lehet, ha készítünk egy kicsi babásat, és egy nagy felnőtteset.:-)

Nálunk fentiek ellenére azonban nem volt demokrácia, mindenki kénytelen volt igazodni Esztike és az én variációmhoz.:-) Azonban ez alkalommal talán nem bánták meg, mert az összhatás nagyon finomra sikeredett! Sőt, megkockáztatom, hogy ez eddig az egyik legfinomabb torta, amit készítettem!:-) A kis Ünnepelt is rendkívül lelkesen ette!:-)

Viszont Figyelem!: kalóriában és gyomortelítésben nagyon ütős! Azaz elég nehéznek éreztük mindannyian, és bár tényleg finom volt a krémje, átlag max. fél szeletet tudtak belőle lenyomni a vendégek velem együtt.:-) Arra tippelek, hogy a teljes kiőrlésű liszt + a krémbe kevert sok pudingpor keményítője tette nehezebbé... Vagy nem...

Az alapötlet Ágianyutól származik, akinek a blogján nyár elején láttam meg ezt a tortát. Rögtön eldöntöttem, ez lesz nálunk Picurkánk első szülinapi tortája! Nagyon mutatós, és külön szimpatikus volt, hogy nem tartalmaz margarint a krémje. A tésztán kicsit változtattam, mert a receptet olvasva felismertem az eddig is használt piskóta alapreceptet, úgyhogy teljes kiőrlésű liszttel készítettem.

Na a díszítésért pedig örök hála Áginak! Nem hittem, de mégis igaz, hogy az almából kivágott, majd citromlébe mártott virágocskák tényleg nem színeződtek el! Még másnap is szép sárgák voltak! Az más kérdés, hogy a többség valami marcipándísznek gondolta elsőre, és lelkesen beleharapva igen nagyot csalódtak a citrom ízét tapasztalva.:-))

Ennél a tortánál is érvényes, hogy érdemes a piskótát mér előző nap elkészíteni. A meggykrémet akár szintúgy elkészíthetjük korábban. A gesztenyekrémet azonban nem nagyon javaslom, mert a levegőn állva a gesztenyés krémek tapasztalatom szerint száradni kezdenek és beráncosodnak, megtöredeznek.

Áginál találtok vaníliás krémet is ehhez a tortához változatként.
Hasonlót kapott Szirka is a szülinapjára.

A recept nyomtatható változata
Gesztenyekrémes-meggyes torta
1 éves kortól
Hozzávalók (egy 32 cm átmérőjű tortához; ha kisebbet sütsz csökkenthetőek az adagok):

A tojásmentes piskóta tésztához:500 ml növényi tej (nálam most rizstej)
200 g barna cukor
kb. 1 citrom leve és héja
2 teáskanál vaníliakivonat
500 g graham liszt (graham liszttel készítve levegősebb lesz a tészta)
2 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
2 mk. szódabikarbóna
12 ek. olaj

A meggyzseléhez:2 üveg magozott meggybefőtt
80 g étkezési keményítő
4 ek. (barna)cukor
1 mk. őrölt fahéj

A gesztenyekrémhez:
kb. 400 g bio gesztenyepüré nádcukorral
2 cs. bio vaníliás pudingpor (pl. DM-ben is kapható)
600 ml rizstej
2 ek. (barna)cukor

2 édes alma + citromlé a díszítéshez

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. Pálmazsírral kikent (lehet más zsiradék is), kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és kb. 25 percig sütjük.
A meggyszemeket félbevágjuk és kb. az 1/4-ét díszítéshez félretesszük. A befőtt levéből néhány kanálnyival elkeverjük a keményítőt, cukrot , fahéjat, majd kb. 600 ml levet még felforralunk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a keményítős keveréket és visszatéve besűrítjük közepes lángon, illetve még egy kicsit főzzük, hogy a keményítő teljesen feloldódjon (és ne legyen "por"ízű a krém!). Beletesszük a meggyszemeket, rottyantunk rajta egyet, és folpakkal lefedve kihűtjük.
A gesztenyekrémhez a rizstejből néhány kanálnyival elkeverjük hidegen a pudingport, a többi tejet felforraljuk, a tűzről levéve beletesszük a pudingot és sűrűre főzzük. A forró pudingba keverjük robotgéppel az összetört gesztenyepürét, folpakkal lefedjük és kihűtjük.
A kihűlt tortát 3 részre vágjuk, az első réteget bekenjük egy kis meggyzselével, erre gesztenyekrém jön, rá a 2. lap, utána pedig a gesztenyekrém, amiből kb. a negyedét a külső díszítéshez megtartjuk. A tortát kívül is bekenjük a krémmel.
A félretett meggyszemekkel díszítjük. A virágokhoz az almából közepesen vékony szeleteket vágunk, amiket rögtön citromlébe mártunk, illetve felhasználásig abban is tartunk. Egy kis süteménykiszúróval virágformákat (vagy szívesckét, vagy bármit) vágunk belőle, és kirakjuk vele a tortát. A virágok közepéhez a maradék gesztenykrémből egy nylon zacskóba teszünk kicsit, levágjuk picit a zacskó sarkát és a krémből a virágokra nyomunk.
Középre gyertya, tűzijáték, felirat stb., és BOLDOG SZÜLINAPOT!:-)

3 megjegyzés:

  1. Csudaszép torta!! Gratulálok.
    Ezt a tk. piskótát pedig ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű a torta! Utólag is sok-sok boldog szülinapot kívánok a pici lánynak! :-)

    Adéle

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...