2009. október 27., kedd

Szilvalekváros - gesztenyés pite


Jó, tudom, kinézetre valóban nem egy szép darab - és ez még a szebbek közé tartozott:-) -, viszont annyira finomra sikeredett, hogy a Nagy 2 szeletet megevett rögtön belőle, így a feltétlen megörökítendők közé kellett kerülnie!:-)
A kiinduló receptet a Nők Lapja Konyhája októberi számában találtam - sok más isteni kinézetű-megvalósítandó sütivel együtt -,  majd vegánosítottam.

Tapasztalatok a recepttel kapcsolatban:
- a "vajas" tésztához megadott mennyiség nálam kevésnek minősült egy 28 cm-es piteforma megtöltéséhez, a süti tetejére a rácsozáshoz ugyanis gyakorlatilag szinte nem maradt tészta... Legközelebb 1,5 szeres adagot vennék belőle.
- Biopontos bio növényi margarint használtam, ami nagyon puha, lágy, ezért túl puha lett a kész tészta. Legközelebb vagy kevesebb margarint, vagy több lisztet kellene használni.
- a gesztenyekrémhez megadott 1,5 dl tejszíntől elég folyós lett a krém. Gondolom a gesztenyemassza állagától is függ a végső állag, de így aztán végképp nem lett két külön rétegű a krém és a lekvár, ahogy az a képen látszott. Én nádcukros bio gesztenyemasszát használtam, ami alapból elég puha volt, így máskor a tejszínből is kevesebbet vennék...

Mindezek ellenére a kész süti mégis pillanatok alatt eltűnt az asztalról!:-)
A leírásba az eredeti adagokat írom, ezek módosítandóak szükség szerint a fentiek alapján!

Korábbi gesztenyés receptek:
- Gesztenyés keksztekercs (sütés nélkül)


Szilvalekváros - gesztenyés pite
Hozzávalók:
A "vajas" tésztához (ez a mennyiség egy kicsi piteformához elég szerintem)
150 g Graham liszt
100 g bio növényi margarin
50 g nádcukor
0,5 mk. őrölt vanília (vagy esetleg 1 cs. vaníliás cukor)
0,5 citrom reszelt héja

A töltelékhez:
250 g gesztenyemassza
150 ml növényi tejszín (ebből lehet, hogy kevesebb kell csak, ha túl puha a gesztenyemassza!)
0,5 citrom reszelt héja
méz, nádcukor ízlés szerint (ha cukrozott gesztenyemasszát használunk, nem is feltétlenül kell nagyon édesíteni)
1 mk. őrölt vanília

250 g szilvalekvár

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Téglalapot formázva, folpakkal letakarva 1 órát pihentetjük a hűtőben. A tészta 2/3 részét kerek lappá nyújtjuk, amivel ki tudjuk bélelni a kizsírozott (nálam pálmazsírral) piteformát.
A töltelék hozzávalóit simává keverjük és a tésztára kenjük. A lekvárt a gesztenyés töltelék tetején egyenletesen elosztjuk. A maradék tésztát vékonyra kinyújtjuk, 1 cm-es csíkokra vágjuk, majd a pite tetejére rácsot készítünk belőle.
165 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.

7 megjegyzés:

  1. uu sztem ez nagyon szep, vagy legalabbis ugy ranezve nagyon kedvem van megkostolni
    [elolvasa meg megjobban]

    VálaszTörlés
  2. anna!
    Vicces, mert én amúgy nagyon nem látom szépnek.:-) De egyébként tényleg finom!

    VálaszTörlés
  3. igen, irtad is h nem a kulseje miatt, hm nekem pont tetszik "_"

    VálaszTörlés
  4. Kedves Siccike.

    Én még kezdő vega vagyok, így sokat a fórumokról szedem össze a recepteket. Tegnap férjem születésnapja volt és ezt a tortát csináltam meg. Nagyon finom volt, sőt Isteni, ajánlom mindenkinek,és köszönöm neked.
    Kati

    VálaszTörlés
  5. Kati!
    Nagyon örülök, hogy nálatok is sikert aratott!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...