2009. november 23., hétfő

Lenmagos almatorta


Ennek a receptnek az alapötletét az Ínyenc Magazin 2009/2. számában találtam (egy nekem szintúgy nagyon tetsző gasztromagazin, gyönyörű képekkel, sok fantáziadús recepttel, jópofa átvezető szövegekkel, kiváló minőségű papíron), persze ott nem lenmaggal, hanem tojással, fehér liszttel, egyebek. Úgy indult, hogy majd csak én játszadozom magamban és magamnak sütök, tudván, hogy a Nagy ki nem állhatja az almát, és a család a 100% teljes kiőrlésű sütiket sem preferálja mostanság. Aztán a megszokott elvek alapján vegánosítottam, és egy meglepően puha tésztájú, légies alapú, nagyon finom torta lett belőle, ami az egész család kiemelt tetszését élvezte (kivéve "persze" a Nagyot, aki olyan szinten utálja az almát, hogy a lakásból is kiszalad, ha csak a szagát érzi...).
Szóval, mindenképpen felvesszük a családi kedvencek listájára!:-)


Lenmagos almatorta
Hozzávalók (egy 26 cm-es tortaformához):
1,5 kg savanykás alma
3 ek. citromlé
300 ml almalé
1 cs. bio vaníliás pudingpor
2-3 ek. + 100 g nádcukor
100 g bio növényi margarin
2 ek. őrölt lenmag + 6 ek. víz
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csapott tk. foszfátmentes borkő sütőpor
150 g zabtejszín (vagy szójajoghurt)
2 ek. mandulapehely

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk és rögtön meglocsoljuk a citromlével. Az almaléből félreteszünk 5 evőkanálnyit, a maradékot felmelegítjük. Közben a pudingport simára keverjük a 2-3 ek. nádcukorral és a félretett almalével, majd a forrásban lévő almaléhez öntve kb. 1 percig főzzük. Beleforgatjuk az almakockákat, lehúzzuk a tűzről. A margarint krémesre keverjük a sóval és a 100 g nádcukorral. Hozzáadjuk a vízzel elkevert lenmagot, és a sütőporos lisztet, végül pedig a zabtejszínt. Kikenjük a tortaformát, belesimítjuk a tésztát és egyenletesen ráönjtük az almakompótot. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 50 percig sütjük, majd rászórjuk a mandulapelyhet. További 10 percig sütjük, és tűpróba. Ha nehezen tudjuk kihúzni a tűt a tésztából, süssük még 5-10 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a formában legalább 10 percig, mert forrón még könnyen szétesik szeletelésnél. Hidegen másnap viszont kiválóan szelhető. Illik hozzá a szójatejszínhab!

2 megjegyzés:

  1. Hú, ezt elrakom, biztosan kipróbáljuk! Mi nagyon szeretjük az almát :o)))
    Egyébként sok gmail accountom van és mostanában ezt használom - válasz a múltkori kérdésedre! :o)

    VálaszTörlés
  2. Kata!
    MAjd számolj be róla, ha megcsinálnád!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...