2010. január 26., kedd

Diónugátos zabkása és az új darálónk:-)


Jelentem alássan, vettem végre kávédarálót az olajos magvak őrléséhez!:-) És miért is vártam vele ennyit, magam sem tudom... Illetve valószínűleg azért is, mert volt külön egy régi kézi manduladarálóm, meg egy mákdarálóm, meg konyhai aprítógépem, és gondoltam minek is kellene nekem még egy kávédaráló?! Egészen addig, amíg egyik nap elkészítettem Kata zabpelyhes kókuszgolyó receptjét, és a férjemet kértem meg, darálja meg hozzá a zabpelyhet. Az aprítógép nem vitte simára, a manduladarálót a férjem eltörte felszerelés közben, majd a mákdarálót tekerte kb. 40 percig, mire elkészült a szükséges mennyiség. Befejezte, majd így szólt: "A válaszom: HOLNAP!" Mit holnap?-kérdem meglepve. "Holnap azonnal vegyél kávédarálót, mert én többet nem darálok magokat ezekkel a vackokkal!":-)) Na, el is robogtam, meg is vettem (valójában az elsőt, amit találtam, egy Hauser típusút, 7.000 Ft volt), és hát valóban csudás!!:-) Pillanatok alatt, igen halkan, akár krémesre is (ez a pástétomokhoz jó) ledarálja a magokat. Olyannyira élveztük a gyerekekkel, hogy első nap egész nap daráltunk: szezámmagot a reggeli kásához, mákot a mákos pitéhez, tökmagot a vacsorára készült tökmagpástétomhoz, majd másnap diót ehhez a kásához. (Egyetlen dolog, amivel nem annyira vagyok kibékülve, hogy se a tartálya, se a forgókése nem kivehető, így használat után csak nedves ronggyal lehet kitörölgetni, ami szerintem nem az igazi... Erre lehet, hogy legközelebb már jobban odafigyelnék!)

Szóval, ez a diónugát, ami felkerült a kása tetejére először "dísznek", majd belekeverve íznek:-), isteni finom lett! Aki kóstolta már valaha a Karobella nevű remek karobkrémet, nos, mintha csak azt nyalogattuk volna házilag készítve.:-) A valódi nugát pörkölt mogyoró, cukor és kakaóvaj elegye, itt viszont dió, karob és méz került bele.
A nagy pechem viszont az volt a témában, hogy a szokásos, kb. 2 fős reggeli adagunkat készítettem, a gyerekek viszont olyan tempóval lapátolták befelé, hogy a végén még egymás elől is kapkodták a tányért, így nekem már csak morzsák jutottak.:-))

TIPP: ezt a diónugátot nagyobb mennyiségben készítve simán el tudom képzelni süteménykrémként is, bár a kalóriaadagja biztosan nem fogyókúrázóknak való!:-)
Aki pedig nem allergiás a mogyoróra, készítheti dió helyett azzal is, illetve kipróbálhatunk más olajos magot is, mint pl. a napraforgó, vagy a barackmag.

Diónugátos zabkása
Hozzávalók (2 főre):
6 ek. (apró szemű) zabpehely
150 ml nvényi tej (nálam ált. rizstej)
300 ml víz
60 g dió
4 tk. méz/ vagy agave szirup
2 ek. karobpor
2 ek. növényi tejszín/ vagy növényi tej

A zabpelyhet reggel feltesszük főni egy lábasban a növényi tejjel és vízzel együtt, ha szükséges menet közben még pótolhatjuk a folyadékot. A diót krémesre daráljuk, és elkeverjük (akár aprítógépben is, hogy még krémesebb, egyneműbb legyen) a karobbal, a mézzel és a tejszínnel, majd a kész nugátkrémet kis kupacokban a kása tetejére halmozzuk.

7 megjegyzés:

  1. Szerinted lètezik kiveheto tartàlyù/kès"u kàvèdaràlò?Mert èn rendesen korulnèztem mielott vettem egyet ès olyat nem talàltam,pedig jobb lenne......az enyèmmel az a baj,hogy a nedvesebb-olajosabb dolgok megtapadnak benne,ìgy maradnak benne pl. diòdarabok.A kisebb ès szàrazabb magokkal viszont nincs gond.Zsu

    VálaszTörlés
  2. Zsú!
    Anyámnak Moulinex van, és az kivehető késes. Így ahogy mondod, a dióval én is úgy jártam, hogy tényleg nagyon krémesre darálta hirtelen, de mégis maradtak benne egész darabok...

    VálaszTörlés
  3. Diónál jobban szeretem a sima kézi diódarálót.
    Viszont az ötlet tetszik, dióval még szembe sem jutott.

    VálaszTörlés
  4. Szòval Moulinex,koszi!!!!Ennèl a receptnèl szerintem kifejezetten jò,hogy krèmesre daràlja,de,ha nem akarok diòdarabkàkat talàlni benne, inkàbb beleteszem a robotgèpbe(kèzi diòdaràlòm egyenlore nincs,mert itt nem lehet kapni.....talàn egy helyen làttam csak).Ahogy viszont a màkot megdolgozza a kàvèdaràlò....."or"om nèzni,csak azèrt megèrte megvenni.Zsu

    VálaszTörlés
  5. semplicemente sublimi!!! HO cercato di capire gli ingredienti guardando le foto, mi hai dato una grande ispirazione! (chissà cosa combinerò :)
    ciao!

    VálaszTörlés
  6. Tippitappi,
    mi fa piacere!:-) Grazie per la visita.:-)

    VálaszTörlés
  7. Nekem a robotgépemhez van szétszerelhető tartályú, kivehető késű daráló. Biztos ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...