2010. január 24., vasárnap

"Spaghetti alla carbonara" vegánosan

A 'szénégető módra' (azaz 'alla carbonara') elkészített spagettibe eredetileg pirított szalonna és a végén tojás kerül. A vegán változathoz természetesen olasz forrást kerestem, mint a leghitelesebbet a témában, és meg is találtam a kedvenc olasz vegán blogomon: a szalonnát pirított szejtán-felvágott, a tojást pedig szétmorzsolt tofu helyettesítette. A végeredmény nagyon finom lett! Olyannyira, hogy még abszolút húsevő anyósom is kétszer evett belőle! A gyerekeknek is teljesen bejött!:-) Ja, és gyors is!:-)

"Spaghetti alla carbonara" vegánosan
Hozzávalók (3 főre):
200 g (teljes kiőrlésű) spagetti
100 g natúr tofu
2 szelet szejtán-felvágott (vagy natúr szejtán)
3 ek. olívaolaj
fél fej vöröshagyma
sáfrány (nálam kurkuma)
curry
só, bors

Miközben melegszik a tésztafőző víz, az olajon kicsit megpirítjuk a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a kis csíkokra vágott szejtánt, és kicsit együtt pirítjuk.
A tofut villával szétnyomkodjuk, majd ráöntjük az 1-2 ek. vízbn feloldott sáfrányt (kb. fél csomaggal), vagy kurkumát (kb. 2 csipettel), és a curryt. Amikor jól elkeveredett, hozzáadjuk a serpenyőben piruló szejtánhoz, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.
Az 'al dente' keménységűre főtt spagettit ugyancsak a serpenyőbe tesszük, és 2-3 percig hagyjuk a tűzön öszeérni az ízeket.

9 megjegyzés:

  1. Ez roppant ígéretes!...De nem száraz így a tészta? Vay a tofu pótolja a "szafosságot"?

    VálaszTörlés
  2. Marmalade!
    Mi nem éreztük száraznak az olajban pirított szejtántól.

    VálaszTörlés
  3. Na,ehhez ùgyis minden van a h"t"oben.K"oszi:Zsu

    VálaszTörlés
  4. Meg is csinàltam vacsira,àtuto sikert aratott.'En megtoldottam egy kis szòjatejszìnnel,hogy szaftosabb legyen.A lànyom is csak lapàtolta magàba ès eloszor fejezte ki szavakkal is a vèlemènyèt az ètelrol,(ennek kulon orultunk).A fèrjem a szejtànt furcsàllta,de ette.....mondjuk csak 1 tànyèrral,mert....idèzem:"nekem a tojàsos dolgok este megfekszik a gyomromat".....Jò nem!?.....ja ès ma ebèdre is ezt vitte magàval.Koszi mègegyszer:Zsu

    VálaszTörlés
  5. Zsú!
    Örülök, hogy ízlett, bár az érdem ugye nem az enyém, én csak teszteltem és fordítottam.:-) Amúgy nem szoktad olvasni a Veganblogot? Nagyon jó receptek vannak rajta. Bár az is igaz, hogy rengeteg, napi min. 10-15 frissülés, úgyhogy én is csak épp át tudom futni többnyire...

    VálaszTörlés
  6. Szoktam olvasgatni(anno te ajànlottad),de,ahogy te is ìrtad,tùl sok a recept,nem tudok veluk lèpèst tartani......bàr igyekszem.Zsu

    VálaszTörlés
  7. Én a minap aglio olio-t szerettem volna készíteni, de végül is került még bele wokban enyhén lepirított fehér- és sárgarépa, és rengeteg petrezselyem. Az is nagyon finom lett. Az olasz oldalad szuper! Bele is feledkeztem egy kicsit.

    VálaszTörlés
  8. Nagyot mosolyogtam. Tudtad, hogy Réunion Szigetén sáfránynak nevezik a kurkumát? ;)

    VálaszTörlés
  9. Norka!
    Mármint az olasz Vegánblogra gondolsz? Az tényleg jó!:-)

    Bibe!
    Nem mondod! Ez komoly?! Nagyon vicces!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...