2010. január 22., péntek

Karobos-málnás amerikai palacsinta (avagy "pancake")


Egy ideje valahogy észrevétlenül úgy alakult, hogy ráérősebb vasárnap reggeleken nekiállok amerikai palacsintát gyártani. Ez ugyebár annyiban különbözik a nálunk ismert hagyományos palacsintáktól, hogy vastagabb a tésztája, illetve a belekerülő sütőpor miatt buborékosabb is. Noha a férjem amúgy csak nagyon ritkán eszik édeset reggelire, ebből mindig kiment magának legalább egy darabot.:-) Már ha marad, mert amúgy a gyerekek is nagyon lelkesen tömik befelé.:-)
A legtöbbször 100% teljes kiőrlésű liszttel készítem, emiatt elég laktató tud lenni, már 1-2 darab is.
Egyetlen mínusz pontja, hogy sokkal lassabban sül, mint a hagyományos, így viszonylag időigényes, bár én épp ezért mindig két palacsintasütővel sütöm egyszerre.

Ez a karobos változat szó szerint új színt hozott a vasárnapi reggelinkbe, viccesek voltak a sötétbarna palacsinták. A fagyasztóban árválkodott már jó ideje egy bontott doboz málna, így az is jó helyre került.:-)
Nagyon finom volt, na!:-)

TIPP: a karobnak magas a kálcium és a magnézium tartalma, illetve nem tartalmaz koffeint sem!
Karobos-málnás amerikai palacsinta
Hozzávalók (kb. 9-11 db. közepes palacsintához):
1 csésze = 250 ml
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3/4 tk. őrölt fahéj
1 csipet só
2 ek. karobpor
2 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
1 1/4-1 1/3 csésze vaníliás növényi tej (nálam szójatej, de létezik van. rizstej is, vagy sima rizstejbe teszünk vaníliát)
1 ek. repceolaj
1 csésze (fagyasztott) málna (az eredeti receptben áfonya)

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a fahéjjal és a sóval. Beleszitáljuk a karobot és a sütőport is. Egy kisebb tálban elkeverjük a tejet az olajjal, majd ezt hozzáöntjük a lisztes elegyhez. Óvatosan adjuk hozzá a gyümölcsöt (amit ha fagyasztott, csak közvetlen felhasználás előtt vegyünk ki a hűtőből!). Finoman kiolajozunk egy serpenyőt egy ecsettel (vagy ha jó minőségű a sütőnk, elég lehet egy olajba mártott papírtörlővel is kitörölni), felforrósítjuk a serpenyőt, és egy kisebb merőkanállal belemerünk a tésztából. Közepes tűznél sütjük, amíg kis buborékok nem jelennek meg a tészta széleinél és közepén. Megfordítjuk, és még 1-2 percig sütjük.
Fogyasztásnál meglocsolhatjuk juharsziruppal a tetejét.

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a teljes kiőrlésű liszt megszívja magát a folyadékkal, ezért később pótolnunk kell még egy kis vízzel.


3 megjegyzés:

  1. Azt meghiszem, hogy szereti a család:))Nagyon fincsi lehet!! Nagy ritkán én is szoktam készíteni amerikai palit, de jó ötlet így karobosan, főleg málnával, nálam lehet étcsokis lenne, de a karobot is mindig nagyon nézegetem:)

    VálaszTörlés
  2. Ízlésszindróma!
    Karob helyett lehet kakaóval is csinálni. Amúgy ez a recept pont jó lehetőség sztem a karobbal való ismerkedésre, mert nem annyira közvetlenül érezni rajta az ízét, mint mondjuk egy karobmáznál.:-)

    VálaszTörlés
  3. Abszolút kedvenc lett! Én kakaóval készítettem, mert délben ettük, tehát pöröghettek tovább. A fahéj nagyon jó ötlet, imádták! Tényleg sokáig tart elkészíteni, de egy-egy sütés közben berakom a mosást, kiszívom a kisebbik orrát, letakarítom az asztalt, stb. Végül is az se baj, ha nem ég oda a palacsinta...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...