2010. február 22., hétfő

Csicseris palacsintával rakott karfiol

Nem egyszerű hét (hetek...?) van mögöttünk... Ebben az évben a Nagy gyakorlatilag 8 napot járt összvissz óvodába, az összes többi napon betegség miatt itthon...:-(( Most éppen bekapott megint egy frankó vírust, amitől 3 napig 40 fokos láz, köhögés, és megint Ventolinos belégzés (asztmásoknak használt maszkos gyógyszerbelégző), 2 nap szünet után pedig mára megint visszalázasodott. A Kicsi is elkapta, neki 2 napig 40 fokos láz, köhögés, és mára ő is visszalázasodott.:-(( Mára már Férj és én is becsatlakoztunk, orrfújás, tüsszögés, torokfájás. Most éjjel a gyerekek felváltva kelnek 20-30 percenként, sík ideg vagyok, mi lehet a bajuk, aludni meg úgysem tudok, így gyorsan megosztok inkább Veletek egy receptet.

Fentiek miatt az utóbbi hetek elsősorban nem a kifinomult gasztronómia jegyében teltek, a gyerekeknek gyakorlatilag semmi étvágyuk, amit főzök (amikor éppen...), azt általában én eszem meg... Na, meg néha Férj is belekóstol.:-) Ezt a receptet az olasz Veganblogon találtam és nagyon finomnak találtuk! Az eredetihez képest egy kicsit változtattam rajta, főleg a fűszerezésén.

Nyomtatható recept

Csicseris palacsintával rakott karfiol
Hozzávalók (4 főre):
Kb. 12 db palacsintához
100 g csicseriborsóliszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
50 g fehér liszt
egy csipet kurkuma
2 ek. olívaolaj
natúr szójatej (vagy más növényi tej, de a szójatejtől nem lesz édeskés az íze) + ásványvíz

A töltelékhez:1 közepes karfiol1 fej vöröshagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma
curry
vegán kenyérmorzsa

A besamelhez:
3 ek. rizsliszt
3 ek. olívaolaj
500-600 ml szójatej, vagy más növényi tej
egy csipet só
őrölt szerecsendió


Először elkészítjük a palacsintákat, amihez összekeverjük a száraz hozzávalókat és folyamatos keverés mellett ráöntjük a növényi tejet + vizet kb. fele-fele arányban, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Lehetőség szerint a keveréket akár egy órát is pihentetjük, majd kiolajozott palacsintasütőben egyenként kisütjük.
A karfiolt vegamixes, enyhén sós vízben félig puhára pároljuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, rászórjuk a curryt és beletesszük a karfiolt, amivel jól összeforgatjuk.
Közben elkészítjük a besamelt: egy kis lábasban felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a szójatejjel és kb. 10 percig együtt főzzük, amíg jól besűrűsödik. Sózzuk és szercsendióval ízesítjük.
Egy kiolajozott kerek tűzálló tálba/jénaiba teszünk először egy palacsintát, rá a karfiolt, meglocsoljuk egy kis mártással és így tovább. A legfelső réteg palacsinta, arra karfiol, amit megszórunk kenyérmorzsával.
160-180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg enyhén megpirul és ropogós lesz a teteje.

16 megjegyzés:

  1. Nem vagyok vega/vegán ellenes, húst pl én sem eszek, de úgy gondolom h nem biztos h a gyerekeken kéne kikisérletezni, mennyire sikerül teljesértékű vegán étrendet összeállítani, bár úgy gondolom h valahol hiba lehet a gépezetben, ha a gyerek ennyit betegeskedik...persze nem biztos h az étkezéssel van gond, de ezen is érdemes lehet elgondolkodni

    VálaszTörlés
  2. Dávid!
    A Nagy, aki rendszeresen beteg volt a télen, HÚSEVŐ!!! A Kicsi, aki életében először közel 1 évesen lett csak náthás, és azóta erősebb vírusos betegség is csak kétszer, VEGÁN! És igazad van, valóban nem csak az étkezéssel van gond, illetve a Nagynál pont azzal, hogy nem eszik gyak. semmilyen zöldséget és gyümölcsöt sem..., hanem egyéb lelki okai (is) vannak...

    VálaszTörlés
  3. Szia Siccike!

    Az én gyerekeim mindenevők, sőt kifejezetten jó étvágyúak (lekopogom), mégis volt az idén egy több hónapos vírúsos-lázasdi a fiamnál, egyikből ki, a másikba be. (a kislányom anyatejes lévén egyenlőre megúszta). Nálunk a Béres csepp C vitaminnal nagyon bevált,mióta adom neki (3 hónapja), gyakorlatilag cica baja. Még a homeopátiás oscillococcinumról hallottam jókat, bár én ezzel kapcsolatban kissé szkeptikus vagyok (nincsenek túl eredményes tapasztalataim eddig a homeoval), de a barátnőim ódákat zengtek róla. Ha esetleg még nem ismernéd ezeket, egy próbát megér!
    Egyébként a receptjeidet még húsévő háziasszonyként is szívesen próbálgatom, úgyhogy további sok sikert!
    Zsófi

    VálaszTörlés
  4. Az jutott eszembe, mikor kismamák egymás között beszélgetnek: "Nem akarlak megijeszteni, de... "(Ide jönnek vetélésekről, rátekeredett köldökzsinórokról, koraszülésekről és kinek-kinek ízlése szerint egyebekről szóló történetek) Hát ja, a jóakarat :).

    VálaszTörlés
  5. sziasztok!

    Vera, egy picit sántít ez a hasonlat....Egyébként szerintem senki nem ijesztgetett senkit. Én pont azt írtam le, hogy az én húsevőmnél is előfordul az ilyesmi, (a kicsi még védett a napi kétszeri anyatej miatt, de gondolom, őt sem fogja kímélni egy makacsabb vírus, amíg meg nem érik az immunrendszere, ) tehát a legkevésbé sem kritikának szántam a hozzászólást. Én egyébként az egyéni adottságok szerepét dominánsabbnak tartom az életkörülményeknél (persze a szélsőségeket leszámítva). Az immunerősítési módszerünket sem feltétlen követendő példaként említettem, csak nekünk beváltak, és én utólag hálás vagyok annak az ismerősömnek, aki ajánlotta. Mindenki úgy neveli és táplálja a gyermekeit, ahogy számukra a legjobbnak tartja, és ez a fontos, azt gondolom. Ugyanúgy lehet helyesen illetve helytelenül táplálni egy gyermeket akár vegyes, akár vegán étrend mellett, ha valaki nem figyel oda kellően. További szép napot mindenkinek, Zsófi

    VálaszTörlés
  6. Zsófi, ne haragudj, de azt hiszem egyértelmű volt, hogy nem a te hozzászólásodra reagáltam...
    A "nem vagyok vega/vegán ellenes, de úgy gondolom, hogy..." c. hozzászólást nagyon is párhuzamosnak érzem a saját hasonlatommal.

    VálaszTörlés
  7. Szia Vera, köszi, hogy válaszoltál! Valamiért úgy éreztem, hogy mindkettőnknek szól a hsz-ed, de igazad, van lehet, hogy nem figyeltem eléggé. Egyébként annyiban gondoltam, hogy nem ül a hasonlat, hogy egy kismamát maximum frusztrálni lehet rendellenességekről szóló horror-sztorikkal, de a gyermek-táplálásnál az ember változtathat, ha valami nagy hatással van rá, tehát nem annyira meddő a szorongás. De itt ilyesmiről talán nincs is értelme beszélni, mert ha jól értettem a blogtulaj kisfia ráadásul nem is vega. További szép napot, Zsófi

    VálaszTörlés
  8. Igen, és a párhuzamot nem egy az egyben értettem! Igazából a mondatszerkesztésből próbáltam csak következtetést levonni, nem tartalmilag! :)

    VálaszTörlés
  9. Zsófi!
    Én is adtam neki a tanév elején vitaminkomplexumot, aztán az első betegség után valahogy elmaradt. Amikor pedig ismét adtam neki, irtózatosan felpörgette, valószínűleg sok volt neki... Most újabbakkal próbálkozunk majd, de ahhoz meg kéne már végre gyógyulni egyszer!!! Köszi a tippet addig is! Örülök, hogy találsz hasznos recepteket az oldalon!

    Vera!
    :-)

    VálaszTörlés
  10. Siccike!Nálunk a homeos Limphomiosot csepp az isten!De tényleg.Megelőzésre is és ha már betegség van akkor is.Idén először az echinacea-vincetoxin kettősével próbálkoztam először (heti váltásban),de nem vállt be,így az első betegségnél jött a jó kis limpo,amit utána sem hagytunk abba.Aztán márnem is volt több betegség.Igaz,Marci még nem ovis.Kiváncsi leszek jövőre.Ja,a gyerekorvosunk,mikor elmondtam mit eszik Marci (húst nem),és kérdeztem adjak-e vmi kiegészítő vitamint azt mondta nem kell semmi mindent megkap amire szűks. van.
    Puszi nektek!

    VálaszTörlés
  11. Ezek szerint vannak naprakèsz,jò fej gyerekorvosok.....nem csak legenda.
    A mienk a leutòbbi kontrollon ossze-vissza dìcsèrt minket,a gyermek fejlodèse miatt(egy ido utàn màr tènyleg zavarban voltunk).Vègre belàtta,hogy hùs nèlkul is novekszik ès ezidàig a kis pacienseinek azon csoportjàba tartozik,akiket csak kontroll alkalmàval làt.Zsu

    VálaszTörlés
  12. Frutti!
    Ezt még nem ismertem, köszi a tippet, utánanézek!

    Zsú!
    Hát, azért vegaság szempontjából szerintem ez a kisebbség a dokik közül, sajnos!:-(

    VálaszTörlés
  13. "Hát, azért vegaság szempontjából szerintem ez a kisebbség a dokik közül, sajnos!:-("

    nem véletlenül

    VálaszTörlés
  14. Névtelen!
    Írod ezt, mert orvos vagy te is talán?!

    VálaszTörlés
  15. Eltalálta, az vagyok. Nem vitatom, hogy létezik teljes értékű vegán étrend, ám ezt úgy látom nem mindenki képes összeállítani, és egy gyermekgyógyász többnyire a kóros esetekkel, az ebből adódó problémákkal találkozik. Félreértés ne essék, ugyanúgy haragszom a vegyes étrendű, ám gyermekének cumisüvegből kólát adó anyukára. Gyermekpszichiáterként viszont még jobban haragszom az önmagát gyermekén keresztül megvalósítani kívánó, a gyermeket neurotizáló szülőre, legyen szó étrendről, vagy bármely más trendről. Kérem, ne vegye magára, mert nem Önt szeretném sértegetni, vagy bármely kategóriába ismeretlenül besorolni, pusztán a kollegákat megvédeni, elmondani,mit látunk esetenként, hogy miért nem mindig "jó fejek" a gyermekorvosok, akik távolról sem az Önök ellenségei.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...