2010. február 4., csütörtök

Nagyon csokis 'brownie'

A múlt héten megérkezett az újabb idegen nyelvű szakácskönyvrendelésem.:-) A két könyv közül az egyik a 'The Joy of vegan baking'. Nos, ne vegyétek meg (szerintem)! Ritkán szoktam szerencsére melléfogni a neten rendelt idegen nyelvű szakácskönyvek esetében, mert elég alaposan utánaolvasok általában, mielőtt leadnék egy rendelést. Most viszont mégis csalódtam...:-( A kritikák nagyon jók voltak a könyvről, és miután korábban megvettem a szerző vegán alkalmi ételeket összefoglaló 'The vegan table' c. könyvét, ami tényleg szuper jó, és az egyik leggyakrabban forgatott itthon, nem feltételeztem volna, hogy a sütis könyve ilyen vacak lesz...! A receptekben extrém mennyiségű cukor és margarin van (szinte kivétel nélkül mindegyikben!), a tojás helyett tojáspótló por, és kizárólag fehér liszt. Több tortát vártam volna, viszont inkább száraz sütik vannak benne.
Miután így leszóltam, következzék belőle az első kipróbált süti, ez a brownie, ami viszont nagyon finom lett!:-)) Na jó, a receptet rendesen átdolgoztam, és hát nem vált a hátrányára. A családban kivétel nélkül mindenkinek nagyon ízlett, bár Nagyfiúnk viccesen azt nyilatkozta róla, hogy "olyan gumicukros" az állaga.:-) Tényleg kicsit "szivacsosnak" tűnt elsőre, de az íze remek. A megadott adag egy elég kicsi tepsire vonatkozik, azonban ez ne tévesszen meg senkit, mert olyannyira tömény, hogy egyszerre 1-2 szelet elég belőle.

A recept nyomtatható változata

Nagyon csokis brownie
Hozzávalók (egy 20x20 cm-es tepsihez):
1 csésze = kb. 250 ml
100 g nádcukor (eredetileg 300! g)
185 g cukormentes almalé
2 ek. víz
2 tk. őrölt lenmag
120 ml víz
2 tk. vaníliakivonat
90 g teljes kiőrlésű liszt
90 g fehér búzaliszt (bio)
0,5 csésze karobpor (eredetileg 3/4 csésze kakaó)
3/4 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
csipet só
100 g étcsoki (eredetileg 180 g)
125 g felaprított dió (elhagyható)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olajozzuk ki a tepsit. Egy tálban keverjük össze a cukrot az almalével és a két ek. vízzel. Egy kisebb tálban összekeverjük a lenmagot a 120 ml vízzel, amit hozzáadunk a cukros almaléhez a vaníliával együtt. Elvegyítjük egymással a száraz hozzávalókat, majd a folyékony keverékhez öntjük. Beletesszük a tepsibe és 40 percig sütjük. Hűtőben 5 napig, fagyasztóban kb. 3 hónapig eltartható (fagyasztás esetén kockákra vágva, darabonként folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe).

TIPP: melegen, fagylalttal körítve tálalhatjuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...