2010. március 22., hétfő

Rizstejszín házilag

Bizony, egyáltalán nem olcsók a növényi, tejmentes tejszínek!:-( Sőt, a legtöbbször még nehezen is lehet beszerezni őket! Most leginkább a főzőtejszínként használhatókról szólnék.

Íme néhány a legismertebbek közül:


Szójatejszín, leginkább főzőtejszínként használandó, kapható pl. Auchan, Tesco áruházakban is, 250 ml kb. 250 Ft.



Zabtejszín, ehhez már inkább csak bioboltokban tudunk hozzájutni, 250 ml kb. 400-450 Ft.


Rizstejszín, ez is leginkább bioboltokban kapható, 250 ml kb. 300-350 Ft.


A három közül számomra a szójatejszín a legsemlegesebb ízű, azt szoktam elsősorban sós ételeknél használni. A rizs- és zabtejszín viszont elég édeskés, ezt érdemes belekalkulálni!
Nem árt tudni, hogy bármennyire is azt írják rá esetleg a dobozukra, ezek a fajták nem verhetők fel habbá (akinek netán mégis sikerült, az gyorsan árulja el, hogyan "követte el"!:-)!

Szóval, gyakran előfordul, hogy amikor kifogyok az előre felhalmozott készletekből, egy ideig nem jutok hozzá növényi tejszínhez. Ezért és a fenti árak miatt is nagyon megörültem az olasz Veganblogon felfedezett házi rizstejszín receptjének! Valójában egy rizslisztes besamelmártásról van szó szerintem, de vészhelyzetben nagyon jól alkalmazható a rizstejszín pótlására. Már csak azért is, mert pontosan azokat az összetevőket tartalmazza, amiket a gyári dobozos!
És, lehet tovább kísérletezni! Szójatejszín előállításához készítsük szójaliszttel, zabtejszínhez pedig zabliszttel!;-)

Ezen a képen "felhasznált" állapotában látható, amikor egy cukkinis-gombás tésztaszószt készítettem vele. Finom volt!:-)



Rizstejszín házilag
Hozzávalók:
1 csésze = kb. 250 ml
2 ek. rizsliszt
1 csésze víz
1/2 csésze olívaolaj (de próbálhatjuk más olajos magból készült olajjal is, sőt, igazából az olívaolajjal túl karakteres volt nekem az íze, legközelebb mindenképp sima napraforgóval próbálnám!)
őrölt szerecsendió

Keverjük el egy kis lábasban a lisztet a vízzel és lassú tűzön főzve sűrítsük be. Amikor kezd sűrűsödni, folyamatosan keverve csorgassuk hozzá az olajat. Sózzuk és ízesítsük a szerecsendióval.
Hűtőben 2-3 napig eltartható.
Kiegészítés: attól függően, mennyire sűrű "tejszínre" van szükségünk, változtathatjuk a főzési időt rövidebb, vagy hosszabb időre!


19 megjegyzés:

  1. Érdekes, nem is lehet rossz :)
    Inkább finom

    VálaszTörlés
  2. Hulala? van főzőtejszín párja is az nem jut eszmebe. vagy ebben van tejszármazék?

    VálaszTörlés
  3. főzőtejszínből én ezt használom, megtaláltam
    http://azsiabt.kernel.hu/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,3746/category_id,88/manufacturer_id,0/tipps_id,29/receipt_id,71/option,com_virtuemart/Itemid,31/

    (jó hosszú link)
    mindkettő kapható a tescoban én ott szoktam venni. igaz h 400 ft-t ír, de ez fél literes.

    a hulalát meg azt mondják, könnyebb felverni mint a sima tejszínt:
    "A növényi tejszínpótlót gyakran emlegetik az egyik márkanéven Hulalának. A Hulala ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, nem tej, hanem növényi alapú cukrászati krém.
    A natúr "Hulala" magában is negyedrész tejjel, vagy fele-fele arányban tejszínnel keverve hasznáható fel a konyhai műveletek során. Könnyen felverhető habbá, mely sokáig kemény marad. Cukrot nem szükséges hozzáadni, mert édeskés.
    Szigorú vegetáriánusok és laktóz-érzékenyek is fogyaszthatják. Torták és fagylaltok készítéséhez, díszítéséhez használják. A Hulala spray édességek díszítésére alkalmas. "

    de azt azt hiszem, tartalmaz tejfehérjét valamennyit

    VálaszTörlés
  4. Szívesen Mindenkinek!:-)

    Katina!
    Igen, a Hulala mindegyik verziójában van tejszármazék, így az nálunk nem játszik.

    VálaszTörlés
  5. Siccike, megkaptam a homeos mailt, válaszoltam is, de azért a biztonság kedvéért ide is biggyesztek egy köszönetet! Szép napot, Zsófi

    VálaszTörlés
  6. Kedves Siccike!

    Fehér vagy barna rizsliszt kell ehhez a recepthez?
    Nem vegaként is szívesen olvasom a blogodat,a finomított szénhidrátokat én is mellőzöm, így sok jó ötletet adtál eddig is és a gyerkőcös témáid is érdekelnek. Kisfiam tehéntej és szója érzékenysége miatt én is növényi tejeket használok, így ez a recept nekem is nagyon jól jött, köszönöm!

    Judit

    VálaszTörlés
  7. Judit!
    Nekem éppen barnarizsliszt volt itthon, azzal sztem egészségesebb, talán egy kicsit "nehezebb" az íze, a fehér rizsliszttel finomítottabb. Érdemes talán mindekettővel kipróbálni!
    Örülök, hogy találsz hasznosságokat a blogon!:-)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Siccike!

    Nagyon sok köszönettel tartozom Neked ezért a blogért! Tele vagy jó ötletekkel, "sokallergiás" kismanóm számára is hasznos receptekkel.

    A risztejszín annyira pofonegyszerű, hogy hamar kipróbáltam, és eljutottam belőle egy majdnem besamelnek nevezhető szószig, ami új távlatokat nyit nekünk!
    KÖSZÖNÖM!

    m.

    VálaszTörlés
  9. m.!
    Nagyon örülök, hogy találsz segítséget a blogon,ez az egyik legfőbb célom vele!:-) További sikeres főzőcskézést!:-)

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Nagyon jó az oldal,én Candida-diéta kapcsán találtam rá,sehol nem találtam olyan oldalt,ahol így össze van minden gyűjtve és én is ehetem.Külön öröm,hogy a tejszínt és a sajtot tudom házilag készíteni!
    Gratulálok hozzá!!!!!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Siccike,amikor felhalmozol otthon egy csomó tejszint,hol szerzed be?Évek óta nincs a Medilineban sem (felverhető,sütire),10 éve vagyok vegán, néha "igazi,nem margarnból felvert, habos sütit úgy ennék.
    A spray drága és sok vele a gond,
    Szuper a blogod!
    Barika

    VálaszTörlés
  12. Szia Siccike,lehet valahol felverhető szójatejszint kapni?A Mediline-ban évek óta nincs. A spry drága és nem jön ki az egész..
    Szuper a blogod!
    Barika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a dícséretet!:-) Tavaly én is akárhol kerestem, nem találtam a felverhető habokat, de aztán nem rég egy belvárosi kis bioboltban felleltem a felverhető rizs-, kókusz- és szójatejszínhabot is ismét. Mindegyik a Soyatoo terméke. Az a bolt bezárt már sajnos, nem rég viszont egy kis csepeli bioboltban is találtam ezeket, úgyhogy szerintem már nagyobb helyeken is lehet, vagy legalábbis rendelhető, ha rákérdezel. Próba-cseresznye...:-)

      Törlés
  13. Sziasztok. A legegyszerubben elokeszitheto vegan tejszinhab kokusztejbol keszitheto. A dobozos amit azsiai boltokban vehettek meg. Par orara hutoben kell tartani aztan a felbontott doboz tartalmat kikanalazni egy Talba. (Csak a suru kremet!) a vizet ne! Aztan egyszeruen habverovel felverni Es kesz. Agave szirupot vagy cukrot is lehet hozza adni. Minden sutire jo. Es napokig kemeny marad a hab.

    VálaszTörlés
  14. És ha ezt mondjuk citromlével megsavanyítom, jó lesz a vegán rakott krumplira "tejfölnek"?

    VálaszTörlés
  15. Ez a recept nekem nem működött!
    A rizslisztet az olajjal kell elkeverni, és utána lassan felengedni a vízzel, de szerintem laktózmentes tejjel is lehet és akkor egy besamel lesz belőle.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...