2010. május 25., kedd

Mentás-mandulás rizzsel töltött paprika


Vacsorára készült ez a nagyon ízletes és szerencsére igen könnyen elkészíthető étel, amihez kísérőnek ettük a mákos-diós Mákos-diós spenótsalátával.
Egy "baj" volt vele, hogy mondván, úgysem fogy sok vacsorára, túl keveset készítettem, és a férjem állítólag éhes maradt.:-) A Nagy, szokás szerint nem igen akarta megkóstolni, a Kicsi viszont jóízűen evett belőle.
Igazi nyári(as) fogás! Nagyon finom!:-)

Korábban készítettem már árpával töltött kaliforniai paprikát!
Nemrégiben pedig Szilda is készített fűszeres kuszkusszal töltött paprikát.



Mentás-mandulás rizzsel töltött paprika
Hozzávalók (4-6 főre):
240 ml víz
6 db kaliforniai paprika (lehetőleg különböző színűek)
3 ek. olaj
só, bors ízlés szerint
víz, vagy zöldségleveslé, pároláshoz
2 közepes vöröshagyma, durvára aprítva
4 gerezd fokhagyma, összepréselve
1 paradicsomkonzerv (450 g-os)
70 g pirított mandulaszelet
420 g főtt barna rizs
3 ek. aprított friss menta
3 ek. aprított friss bazsalikom
2-3 ek. őrölt mandula
vegyes zöldfűszerek aprítva a díszítéshez

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Forraljuk fel a vizet, hogy aztán a paprikák alá öntsük a tepsibe.
Hosszában vágjuk fel a paprikákat, a szárát is hagyjuk meg, és szedjük ki a magját. Egy ek. olajjal kenjük be ecsettel a vágott széleket, melyekkel lefelé fordítva tegyük az enyhén kiolajozott tepsibe, szórjuk meg sóval-borssal. Süssük 15 percig, amikor már könnyen beleszúrhatunk egy villát, annyira megpuhult.
Melegítsünk fel néhány ek. vizet, vagy zöldségalaplevet egy széles lábasban. 5 percig pároljuk benne a hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a a paradicsomot és a mandulát, még pároljuk 1-2 percig. Vegyük le a lábast a tűzről, keverjük bele a rizst és a zöldfűszereket. Sózzuk-borsozzuk, majd töltsük meg a keverékkel a paprikákat.
Öntsünk kb. 200 ml  forró vizet a paprikák köré, hogy ne égjenek le sütés közben. Süssük 15 percig, majd szórjuk meg őrölt mandulával a tetejét. Tegyük vissza a sütőbe és süssük még 15 percig. Díszítsük vegyes zöldfűszerekkel.

Tipp: használhatjuk barna és vadrizs keverékét a gazdagabb ízvilág kedvéért.

Forrás: The vegan table

4 megjegyzés:

  1. Engem az a gyönyörű zöldsaláta is izgatna, ami a sarokban lapul...bébispenót?

    VálaszTörlés
  2. Ha nem bánod, hogy jövök a sajátommal: http://agifoz.blogspot.com/2009/03/toltott-paprika.html, plusz a végén van még egy kisebb gyűjtemény hasonló finomságokból.
    Ma pedig megpróbálok babbal töltöttet csinálni, mexikói stílusban. Szerintem nagyon jók ezek a különleges töltött paprikák.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jók ezek a vega-töltött paprikák! Mi ugyan eszünk húst is, de azért unalmas lenne mindig azzal, nagyon jó ötleteket adsz ahhoz, hogy variálhassam! Egyébként Szildáét is kipróbáltam, az is nagyon fini és különleges volt! Zsófi

    VálaszTörlés
  4. Marmalade!
    Az a mákos-diós spenótsaláta lenne, amit a bevezetőben belinkeltem.:-)

    Ági!
    Persze, hogy nem bánom!:-) Nagyon különleges a fahéjjal a Tied is!

    Zsófi!
    Igen, valóban sokféleképpen lehet variálni ezeket a paprikákat!
    Örülök, hogy találsz változatos recepteket nálam is!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...