2010. június 14., hétfő

Nyári vegán szülinapi menü

Tegnap ünnepeltük nálunk anyukám 60. születésnapját, és ez alkalomból én főztem a menüt (némi húsosat tesóm hozott magukkal:-). Anyukám makrobiotikus vega évek óta (mostanság fokozódó nyers ételes érdeklődéssel:-), így nagyon örültem neki, hogy végre kételyek nélkül főzhettem vegásat, mondván az ünnepelt javára kell tenni!:-))
Nagyon meleg volt, így igyekeztem szinte teljesen hideg, vagy langyos ételeket összeválogatni. És hát hiába a sok vegás szakácskönyv, ilyenkor mindig a blogtársak receptjeinél lyukadok ki...:-))) Most is ez történt, úgyhogy íme egy kis összefoglaló, mi készült:

Leves
Dolce Vita hideg gazpachoja, ami isteni finom lett, mindenkinek ajánlom!
 Mondjuk az azért hozzátartozik, hogy elég vicces volt, ahogy a négy gyerek (húgomék kettő+mi kettő gyerekünk:-), farkaséhesen leültek az asztalhoz, majd az első falat után mind felálltak, kivéve 1,5 éves szinte vegán lánykánkat, aki viszont lelkesen kanalazta.:-)


Főétel
                                 

Tabuleh - hideg bulgursaláta
Vegán tzatziki  - Katától

Hát, ez a kesudiósült tényleg nagggyon finom! Olyannyira, hogy térültem-fordultam a tálalás közben, és már csak a sarka maradt, mire észbe kaptam!:-) Húsevő és vega, mindenki nagyon odavolt érte! Legközelebb dupla adagban kéne készíteni... (a gyerekek "persze" nem ezt ették, illetve Lánykánk megkóstolta, de mivel kissé ropogósra sült, elég nehezen rágcsálta meg, ezért inkább gyorsan  feladta...). Mostanság készítette Benzsi is a vegán vacsoracsata keretében.
Jól illett a sülthöz a tabuleh, és a vegán tzatziki szintén hibátlan volt!:-)


 Desszert

Hááát, a desszert igen erőteljesen megosztotta a közönséget....:-)
Rendkívül dekoratív volt, azt mindenki elismerte! A jelentős mennyiségű tofu miatt viszont azt gondolom, az igen erőteljes reformétkezésű közönség tortája ez...:-) Hiszen ízesítés ide, vagy oda, a szójaíz, csak szójaíz marad, és ezt például én sem túlzottan kedvelem... Bár itt kivételesen még a lehetőségekhez képest tompult is.:-)
A krém cukormennyiségét dupláztam és így nagyjából elég édes volt (nekünk, bár azt hozzá kell tegyem, mi nem eszünk túl édesen.:-).
Óriási felfedezés volt viszont számomra, hogy jelentősebb mennyiségű citromlé hozzáadásával milyen jelentősen csökkenthető a szójaíz! Köszi, Emi!:-)
Summa-summarum, az ünnepeltnek, anyukámnak kifejezetten ízlett (ő a makrobiotika miatt elég sok szójásat eszik), nekem közepesen jött be (de ismétlem, én a szója utóízzel is hadilábon állok:-), a gyerekek, pasik az első falat után félretették...:-(
Emi készített korábban egy citromos tofutortát is, most azt gondolom, a citrom íz valahogy jobban illik ehhez az ízvilághoz, egy minitortával lehet, hogy teszek még majd egy próbát abból is.:-)


                                    

11 megjegyzés:

  1. Gratulálok a finom ebédhez!
    A citrom torta valóban kevésbé tofu ízű, és ez csakis a citromnak és a reszelt citromhéjnak köszönhető valóban. Én az erdei gyümölcs tortából sem sajnáltam.
    Szép lett a te tortád is:)

    VálaszTörlés
  2. Wow minden nagyon szép. Különösen a tortától ájultam el, gyönyörű a színe!

    VálaszTörlés
  3. Azt a mindenit, a torta valami gyönyörűségesen fest!!! Sajnos a tofu ilyen mennyiségű felhasználásával nekem is bajom van, mind a tudat, mind a szójaíz, ezért sem merném megcsinálni ...
    A kesusült tényleg isteni, mondtam is Benzsinek, hogy ideje nálunk is az asztalra kerülnie ;o)
    Gratulálok az ünnepeltnek így ismeretlenül is!!

    VálaszTörlés
  4. A torta a legszebb:))) Gyönyörű:)))

    VálaszTörlés
  5. Finomnak látszik ez a padlizsános kesu! A tofu, hát igen, nem tudja letagadni, hogy babból van, sósan azért kellemesebb. Már rég próbálkoztam vele, egymagamnak nem érdemes, ha a lányom jön néha a gyerekeivel, akkor pláne nem, mert ő meg allergiás rá, mármint a szójára minden formában, még a szójalecitinre is.
    Siccike, nem olvastál még vegablogokon a főtt kölesből mixelt túrókrémről?
    Megoszthatnád velünk Anyukád tapasztalatait a makrobiotikával és nyersevéssel kapcsolatban! Talán más is szívesen olvasná rajtam kívül, hálásan venném.

    VálaszTörlés
  6. Pazar menü, főleg az első és a második. A torta meg csodálatos, de a szója.... Most próbáltam a szója tejet, de nem jött be.

    VálaszTörlés
  7. Emi!
    Köszi! Akkor nem tévedtem, és tényleg érdemes ezek szerint a citromossal próbálkozni!:-)

    Pocak Panna!
    Köszi, a színe tényleg gyönyörű, én is nagyon beleszerelmesedtem!:-)

    Kata!
    Köszönjük! Hát igen, ez a tofu téma úgy látszik nem csak nálam játszik.:-)

    Niki!
    Köszi!:-)

    Zsuzsanna!
    De olvastam, sőt használtam is már a kölestúrókrémet, bár én nem voltam még elég ügyes, és nem sikerült a megfelelő ízt-állagot többnyire összehoznom. Nemrégiben olvastam egy kölestúrótorta receptet, arra szerintem benevezek, bár ott meg elég sok margarint írtak... Különben elég szárazra sikeredhet... OK, meginterjúvolom anyukámat, épp tegnap szmbesültem vele én is meglepően, mennyire belemerült már a nyersevésbe is, és döbbenetesen megfiatalodott a bőre 60 évesen 1 hónap alatt!

    Bianka!
    Hát, a szójatejjel is igen csak mellé lehet fogni...:-) Pl. a DM-es szójatejek borzasztó ízűek szerintem, de mondjuk az Alpro szójatejei egész jóízűek.

    VálaszTörlés
  8. Isten éltesse Anyukádat!
    Le a kalappal, a lakoma miatt!
    Tofut én sem annyira preferálom nagy mennyiségben, bezzeg a két legkisebb túlzásba vinné, ha hagynám.

    VálaszTörlés
  9. Jé, Hupikék törpikék süti! :-)

    VálaszTörlés
  10. Érdekes,mert nekem túróevőként nem kellett volna,hogy bejöjjön Emi tortája,de zseniális volt.Nem volt szója ízű.Nagyon szép és guszta minden!

    VálaszTörlés
  11. Reni!
    Köszönjük!:-)
    Igen, a gyerekek nálunk is eléggé szeretik, bár attól is függ, milyen formában tálalom.

    Szamóca!
    :-)))) Ez nagyon tetszik!:-)

    Frutti!
    Jó, hogy ezt írtad, mert akkor valószínűleg még több citrom mehetett volna bele! Ki kell próbálni azt a citromos tofutortát, na!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...