2011. február 1., kedd

Az első "NYERS" tortánk (cukormentes!)


Arról már többször írtam itt a blogon, hogy a reform-, majd vega ételek iránti vonzódásom Anyukám hasonló érdeklődéséből (is) fakad főként, aki már a 70-80-as években ilyen jellegű ételeket készített otthon. Az elmúlt 10 évben aztán ő is sok mindent kipróbált, pl. hosszabb ideig élt/ étkezett a makrobiotika elvei szerint, és többek közt jógaoktató lett.
Két évvel ezelőtt megismerkedett Alexander Klára természetgyógyásszal. Részt vett egy előadásán, ami újabb fejezetet nyitott az étkezésében/életében. 60 évesen ismerkedni kezdett a nyers ételekkel, mára pedig már közel 70%-ban nyers ételeket eszik! (én mondjuk nem igazán tudnám egyelőre elképzelni, hogy nyersevő legyek, de az tény, hogy az elmúlt időszakban a szervezetem jobban kívánja a nyerset..)
Édességeket még nem készített túl sokat nyersen, ez volt az egyik első próbálkozás.
A recept Annipannitól származik, és első körben a Sületlenségek blogon találtam.
Nagyon ízlett mindenkinek, a gyerekek is szívesen ették!
A csillagokat már nem volt idő elkészíteni a tetejére, ezért csak egész mandulaszemekkel díszítettük.

A receptet a Sületlenségek blogról másolom ide az egyszerűség kedvéért. Köszönjük!:-)

Téli torta

Alap:
2 csésze beáztatott dió, ledarálva
1 csésze kesudió, ledarálva
fél csésze aszalt sárgabarack összeturmixolva
1 evőkanál méz
1 kávéskanál vaníliapor
1 teáskanál fahéj

A hozzávalókat összedolgozzuk és a tortaforma alján egyenletesen eloszlatjuk.

Középső réteg (Alma puding):
2 alma megpucolva, feldarabolva
2 körte megpucolva, feldarabolva
fél csészényi aszalt körte vagy más aszalt gyümölcs beáztatva
1 evőkanálnyi méz
1 teáskanálnyi fahéj
pici vaníliapor
pici szegfűszeg
2 evőkanál útifűmaghéj

A gyümölcsöket és az aszalt gyümölcsöket aprítógépben darabosra aprítjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. Miután a torta "tésztáján" elterítettük betesszük a hűtőbe, amíg elkészül a felső csokis réteg.

Felső réteg (csoki puding):
2 csésze beáztatott datolya
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál karobpor
1 kávéskanál garam masala
(sűrítéshez lehet beletenni útifűmaghéjat)

A datolyát kevés vízzel krémesre turmixoljuk, összekeverjük a kakaóval, karobporral és a fűszerekkel. Elterítjük a torta tetején.

Díszítés (csillagocskák):
2 csésze mandula finomra darálva
fél csészényi áztatott datolya krémesre turmixolva
1 evőkanál méz
fahéj
vaníliapor
pici citromlé

A hozzávalókat formázható masszává gyúrjuk, ha kell egy kis vizet adhatunk hozzá. Így tulajdonképpen marcipán masszát kapunk. Két sütőpapír réteg között kinyujtjuk és csillagokat szaggatunk belőle. Ebből az adagból sokkal több lesz, mint amennyi a díszítéshez kell, de a többit tetszés szerint felhasználhatjuk más desszertekhez vagy önmagában is fogyaszthatjuk akár golyókat formázva belőle.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett:))
    Gratulálok, és köszönjük, hogy "kipróbálsz" minket:)
    Szép lett a blog (csak mert mostanában nem írtam)

    VálaszTörlés
  2. Norka!
    Mi köszönjük, tényeg finom lett! A blogátalakítás még folyamatban, de lassacskán haladok vele előre...:-)

    Atira!
    Igen, főleg a garam-masalás csokiréteg volt nagyon különleges!

    VálaszTörlés
  3. Az a baj ezzel a tortával, hogy enni nagyon tudnám, de megcsinálni....:(. Sosem készítettem nyers ételt (kiv. saláták persze), és mostanában nincs energiám valahogy vadi új dolgok kipróbálásához. De egyszer ráveszem magam, mert már a torta-versenyen is nagyon tetszett a nyers citromtorta. Az, hogy kiskorúaknak is ízlett, mindenképp motivál!
    Szép az új blogarculat, gratulálok!
    Zsófi

    VálaszTörlés
  4. Zsófi!
    Hát igen, megvallom, ez alkalommal én is leginkább kuktáskodtam.:-) Egyébként anyukám, aki már nagyon gyakorlott a napi rengeteg nyers zöldség aprításában, olyan pikk-pakk összerakta, hogy csak lestem én is!:-)
    Örülök, hogy tetszik az új blogruha, még alakítgatom...!:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon gyorsan megvolt (persze az àztatàson kìvul)ùgy is,hogy kozben leblokkolt a mixerem,elo kellett kotorni a màsikat.
    'En mondjuk segìtsègul hìvtam az agar-agart(megmelegìtettem egy kevès almalèben) a kozèpso rèteghez,mert az ùtifumaghèjat nem ehetem.
    A lènyeg,hogy tènyleg nagyon fini lett a "csokolàdè-torta",ahogy a gyermek elnevezte.
    Màr rengeteg nyers èdessèg receptet àtnèztem,de csak a te kozbenjàràsoddal jott meg hozzà a bàtorsàgom.Koszi:Zsu

    VálaszTörlés
  6. A sok adalékanyagos ételről már ti is biztos sokat hallottatok, végre itt vannak a cukormentes diabetikus készítmények, amiket mindenkinek nyugodt szívvel tudok ajánlani személyes tapasztalataim alapján.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...