2011. március 28., hétfő

Sütőtökös köles-polenta vegyes zöldségraguval


Az elmúlt hónapok bejegyzései alapján úgy tűnhet, hogy csak levesek és desszertek készülnek nálunk mostanság...:-)) Ez részben így is van, illetve pontosan úgy, hogy ennél a kettőnél kísérletezek, ha van rá idő-mód, a főételek pedig nagyon hagyományos és egyszerű vonalon készülnek.
Ez a sütőtökös polenta pl. egy kicsit ráérősebb, a betegségek miatt itthonlevős hétvégén került az asztalra. A család zöldségevő részlegének igen ízlett!:-)


Sütőtökös köles-polenta vegyes zöldségraguval
Hozzávalók (3-4 főre):
A köles-polentához
150 g köles
250 g sütőtök
fűszerek: kurkuma, sáfrány, kömény, koriander, őrölt zsálya
bio zöldségleveskocka (pl. DM-ből)
olívaolaj
kukoricaliszt (nálam helyette vegán kenyérmorzsa)

A zöldségraguhoz:
1 kis fej vöröshagyma
250-300 g sütőtök
150 g zöldborsó
10 db főtt kelbimbó
7-8 főtt karfiolrózsa
7-8 főtt brokkolirózsa
2 ek. paradicsompüré
só, koriander, őrölt majoranna

Jó puhára főzzük a kölest, hogy könnyebben tudjuk pürésíteni.
Megpároljuk a sütőtököt, majd külön pürésítjük a kölest és a sütőtököt is. Egy tálban összekeverjük őket és együtt is pürésítjük. A fűszerekkel ízesítjük. 10 percre visszatesszük a tűzhelyre, és addig kevergetjük, amíg elpárolog belőle a nedvesség. Végül adunk hozzá egy kis olívaolajat, és hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a zöldségragut (én vegyes fagyasztott zöldségkeveréket használtam, mert az volt éppen itthon): felkockázzuk a vöröshagymát és a sütőtököt, és kevés vízben megpároljuk. Később hozzáadjuk a borsót is. Ízesítjük a fűszerekkel, a paradicsompürével, és beletesszük a kelbimbót, a karfiolt és a brokkolit. Ha szükséges, felönthetjük még egy kis vízzel.

A langyos kölespolentát kiolajozott formákba öntjük, kicsit a hűtőbe is betehetjük, hogy jobban összeálljon. Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a formákból a kölest, a tetejét megszórjuk egy kis kukoricaliszttel (vagy kenyérmorzsával), és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig pirítjuk. A zöldségraguval körítjük.

Forrás: Veganblog

4 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmas, nagyon szép színes

    VálaszTörlés
  2. Ez a polenta nagyon izgi, sütőtököm sajnos már nincs, de valami mással kipróbálom, talán cukkinivel...
    Köszi a figyelmeztetést a twitteren! Szerinted a levelesek elkerülésén kívül van még fontos teendő? Köszi, Zsófi

    VálaszTörlés
  3. @Zsófi Igen, a cukkini is jó ötlet!
    Az ismerősünk leginkább a leveles zöldségek, illetve a szabadföldi zöldségek elkerülését javasolta legalább 1 hónapig, de azóta ahogy körbeérdeklődtem, jelenleg még többnyire csak fóliás zöldségeket lehet kapni...

    VálaszTörlés
  4. Siccike, köszönöm a választ!
    Hát, leginkább az ütött szíven, hogy a medvehagyma is tiltólistás, ami sajna tudtommal csak a szabadban nő :(. És májusban már nem is nagyon lesz :(((((.
    Egyébként pont a hétvégén kérdeztem meg a piacon, és a fejes salátákra rendre azt mondták, hogy még fóliás (nem mondtam meg, miért kérdem, ennyire azért szkeptikus vagyok :)).
    Zsófi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...