2011. április 23., szombat

Áruld el nekem, a kakasok hova tűntek?!

Fotó: dreamstime

Kedvenc blogjaimat olvasgatva a 'Totally weg!' c. német nyelvű blogon egy nagyon jó bejegyzést találtam ma arról, miért is lenne jobb, ha minél többen elkerülnék a tojásfogyasztást...!
A témáról már jó ideje készültem én is írni, de annyira jó a cikk, hogy gondoltam, inkább lefordítom Nektek.
Íme:

 "A tojást a nőstény házityúk tojja. Ez természeti alaptörvény. Éppen ezért nőstény az összes tojó. A parasztgazdaságok tele vannak szorgalmas, kotkodácsoló, tollas asszonyságokkal. Csodálatos idill. Ilyen sok női energia, mely tojással lát el minket...! Hm.. Várjunk csak, de hát a házityúkok között is kell, hogy legyen néhány hímnemű! Hogyan születhetnének különben új tojók? És mi történik tulajdonképpen a tojásból kikelő hím kiscsibékkel? Őket sosem látni ezekben az idillikus parasztudvarokban, néhány kakas kivételével. De hát hova tűntek a hím kiscsibék?

Sajnos, ez csak egyike a tojásipar sötét szakadékainak és az egyik ok, amiért én és még sokan mások a vegán életmódot választottuk.

Tény az, hogy a fiatalurakat, mivel nem tojnak tojást, nem igazán látják szívesen a tojásiparban. Amiatt azonban mégis csak szükség van rájuk, hogy részük van a tojások megtermékenyítésében, amikből aztán sok nőstény kiscsibe kelhet ki. A problémát az okozza, hogy kb. minden második tojásból kiskakas kel ki. És hát nincs semmilyen, ismétlem SEMMILYEN mód arra, hogy a keltetés előtt a "hasznos" állatokat (azaz a nőstényeket) különválasszák valahogy a "haszontalan" (azaz hím) állatoktól. Ebből fakadóan az állatok legalább fele számára rögtön a születés után megkezdődik a nagy halál... A puha, sárga kiscsibék alig jöttek világra, és máris kiválogatják őket... A nőstények továbbjutnak, hogy tojóként növekedjenek, a hím kiscsibék pedig... hát igen, őket elgázosítják, vagy bedobják őket a darálóba (élve!), ahol péppé zúzzák mind! Szemétnek minősülnek. Nem termelnek profitot, ezért minél hamarabb sikerül megszabadulni tőlük, annál jobb! Üdvözlünk mindenkit az idillikus parasztudvarban!

Néhányan közülünk bizonyára  a bio-tojásban reménykednek.. Korábban már leírtam a gondolataimat a bio állati eredetű termékekre vonatkozóan, de megint csak ismételni tudom: a bio gazdaság sem irgalmas gazdaság, hanem nagyüzem, mely nyereségérdekelt (különben a gazda nem gazda, hanem munkanélküli lenne). A bio tojások termelésénél is szükség van a kakasok "előállítására", és még a biogazdaságok gazdái sem tudják felvállalni az összes kakas megtartását - nem kifizetődő. Emiatt a bio tojások termelésénél is el kell pusztítani a hím kiscsibéket, mivel ők nem tojnak tojást - ugyanolyan undorító, és ugyanolyan valóságos. Hirtelen már a bio tojásnak is van némi poshadt mellékíze, nem gondoljátok?

A tojás-téma nem csak Húsvétkor probléma. Természetesen nagyon kevesen közülünk esznek minden nap tojást reggelire. A tojás azonban "rejtetten" sajnos sok kekszben, süteményben, majonézben és készételben is megtalálható. Ilyen esetekben is érvényes az, hogy mi felhasználók szinte sosem tudjuk meg, milyen tojás került bele a szupermarketben vásárolt kekszbe. Lehet Ausztriából származó mélyalmos, vagy akár Lengyelországból érkező ketreces tojás - ebben az esetben ugyanis most, ahogy régen is, nincs bejelentési kötelezettség arra vonatkozóan, hogyan és hol lett előállítva a felhasznált tojás. A ketreces baromfitartás szörnyűségeire talán most nem kell kitérnem, az elborzasztó képek bizonyára már mindenki fejében megjelentek. Ha tojásos termékeket vásárolunk a szupermarketben, bizony lehetnek kételyeink, hogyan állították elő a bennük lévő tojást. Amiben azonban biztosak lehetünk az az, hogy sok-sok hím kiscsibének kellett ezen tojások érdekében elpusztulnia attól függetlenül, hogy ketreces, avagy bio gazdálkodásból származott. És ez nem igazán megnyugtató!  

De ugyan kinek van szüksége tojásra? Már léteznek olyan mesés termékek, melyek teljes egészében tojás nélkül készültek, kezdve a vegán majonéztől, amit kanalazni lehet (már ha valaki úgy szeretné enni...), egészen a finom narancsos-csokis kekszig. És ha valaki tojás nélkül szeretne süteményt sütni, megannyi példát talál rá itt a blogon is, hogy legyen mivel elkápráztatni a vasárnapi kávézásra érkező rokonságot.

A kiscsibe az új élet, az ártatlanság szimbóluma. A tyúkanyó fiaival az anyai szeretet jelképe. Olyan gazdaságokról álmodunk, melyek zöld mezőin boldog állatok sétálnak a napsütésben. A valóság azonban egy más képet, és igen utálatos arcát mutatja.
A meseórából lassan lefekvés lesz - ezért kérlek semmi mást ne tegyél, csak húzd ki a tojást a heti menüdből!"

1 megjegyzés:

  1. Milyen jó, hogy én még a tésztafélék közül is a tojás nélkülieket veszem meg, mert én is hallottam olyan szörnyűséget, hogy miképpen készül a tojást tartalmazó tészta... Isten csak és kizárólag növényi étrendet adott az embernek, ezenkívül Mózes első könyve 1. fejezetében a 30. vers arról tudósít, hogy Édenben még az állatok is növényt ettek, vagyis eszükbe sem jutott megenni a másik állatot. Most is azt mondom, mint mindig, aki állati terméket eszik vagy iszik, tojást, tejet vagy mást, az cinkossá válik egy, sok-sok élőlény meggyilkolásában!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...