2012. július 12., csütörtök

'Mi ezért nem eszünk állatokat' - könyvajánló

A címben szereplő megállapítás sajnos nem érvényes közösségileg a családunkra, de én mindenképpen felvállalom, és igyekszem nem eltitkolni a gyerekeim előtt se az élet ezen valós folyamatait...

Az amerikai szerző, Ruby Roth  nemrégiben keresett meg az olasz blogomon keresztül (amit valójában szintúgy igen elhanyagoltam...:-( , és kért segítséget a könyv  népszerűsítésében.
Magyarul még nem jelent meg tudtommal, de bízom benne, hogy mihamarabb felvállalja egy magyar kiadó is ennek a fantasztikus könyvnek a kiadását!!

A közel 10 éve vegetáriánus, illetve vegán Ruby 4-10 éves gyerekek számára írt könyve azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megismertesse a gyerekekkel a nagyüzemi állattartás és a túlzott húsfogyasztás körülményeit, hosszútávú hatásait. 
A különlegesen kedves állatillusztrációk melletti, egyszerűen megfogalmazott kísérő szövegek rendkívül szemléletesen, ám ugyanakkor a gyermekeket megérintő tömörséggel adják át a szükséges információkat. Egy fejezet egy állatcsoportot mutat be természetes életkörülmények, illetve a nagyüzemi állattartás keretei között.
Idézet a könyvből (az én fordításomban:-):

"A csirkék
A tyúk tojást rak, amiből egy nap kikelnek a kicsinyei. A tyúkanyó és kiscsirkéi már akkor "beszélgetnek" egymással gondosan megépített fészkükben, mielőtt véglegesen kikelnének a tojásból. A már nagyobb kiscsirkék idővel bújócskát és fogócskát játszanak, miközben a kakas vigyáz rájuk.

Az állattartó üzemekben ketrecbe zárt csirkék nem jutnak elég élettérhez. Ott nincs mező, amit felfedezhetnének, nincs por, amiben fürödhetnének, és nincs föld, ahol csipegetni és kapirgálni tudnának. Még annyi helyük sincs, hogy kitárhassák a szárnyukat."

Nagyon szimpatikus, hogy a könyv végén a "Mit tehetünk még?' c. fejezetben a gyerekek ötleteket kapnak ahhoz, hogyan és mit tehetnek még az állatokért? 
Pl. "Olyan ruhát, cipőt, övet és táskát vásárolj, mely nem állatszőrből, vagy állatbőrből készült!
Családi ünnepeken készíts vegán ünnepi menüt!" stb.

A 3 éves kislányom szájtátva, és mély együttérzéssel hallgatta a megható történeteket. A 6 éves fiam konstatálta magában az infókat, majd summázta, hogy "a hús azért finom"...
Mind a ketten többször kérték már, hogy olvassuk végig a könyvet (magyarra fordítom és úgy olvasom fel nekik), és sokat beszélgetünk utána róla. Sőt, a gyerekek rendszeresen idéznek is már a könyvből! Ruby írásmódja olyannyira megható, hogy amikor az első alkalommal olvastam, meg is könnyeztem...

Több nyelvre lefordították már, pl. németre és olaszra is. Nemrégiben pedig megjelent a második könyv is, kifejezetten a vegánságról (ugyancsak 4 éves kortól): 'Vegan is love'.

Ruby Roth honlapához klikk IDE!
Ruby Facebook oldala ITT !

Ebben a videóban pedig ő maga beszél a könyvéről:



4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy fellendült a blogod. :-) Nehéz lehet a te egyszemélyes küzdelmed a gyerekek vegaságáért. Szerencsére nálunk nincs ilyen gond, mert a férjem is vega és nem volt kérdés,hogy a gyerekek is azok. A nagyobbik lelkesen szokta mondani, hogy "mi növényevők vagyunk". Még az oviban is külön vega kaját kap.
    Azért egy ilyen könyvnek örülnék magyarul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, a fellendülés azért túlzás, de próbálkozom...:-) Nem is tudtam, hogy Ti is vegák vagytok, ráadásul családilag! Jól "rejtetted", ez vhogy nekem sose jött át, amikor a blogod olvastam, de lehet, hogy én voltam csak nagyon figyelmetlen és rendszertelen olvasó...:-)) Amúgy igazából nem küzdök ár itthon a gyerekekkel egyáltalán a vegaság miatt, tudomásul vettem, hogy húsevők lettek (bár a Kicsi szerintem még alakulhat majd az évek alatt...:-) ... Inkább magammal küzdök már annál jobban, amiatt, hogy ismét húst készítek a családnak...

      Törlés
  2. Azért ennél sokkal brutálisabb dolgok is vannak a nagyüzemi állattartásban. Arra magyarázat ez. Viszont vannak háztájiak, kapni is lehet. Mi is magunk neveltünk valaha, szóval bőven tudom mi a különbség. Szerintem a vegánok inkább a világban zajló brutalitás, erőszakosság miatti tudat alatt való tiltakozásból válnak azzá, nem pedig a hús mibenléte miatt. Nem véletlen, hogy a vegetarizmust a buddhizmussal vonják össze. De ez egy rettentő hosszú eszmeváltás témája lenne, ha mindketten ki akarnánk fejteni valós hozzáállásunkat. Én ragadozó vagyok inkább - ettől függetlenül pl. lóhúst sosem ennék -, de a blogod tetszik, és jó hogy szinesíted a többszáz nem vegán blogger világát. ))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a biztatást!:-) Láttam a rajzos blogodat, és megértettem miért nem ennél lovakat...:-) Gyönyörűek a rajzaid!!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...