2013. február 28., csütörtök

Csicseripástétom, avagy a ' hummusz ' :-)


Egy nagyon egyszerű, és rendkívül finom csicseripástétom W. Ungváry Renáta: Megújulás szülés után, ugyancsak remek könyvéből! Minden szülés után álló anyukának ajánlom a könyvespolcára, vegáknak is!:-) Teljes szülés  utáni fogyókúratervek is vannak benne 1-1 hétre, vegás is (lakto-ovo)!
Sokféle csicseripástétomot próbáltam már, de eddig nekem ez jött be a legjobban!

Csicseri-, vagy hummuszpástétom
Hozzávalók kb. 50 dkg-os adaghoz (ez nagyon sok, ha kevesebben eszitek, akár felezheted, harmadolhatod is!):
150 g csicseriborsó-liszt, vagy 400 g puhára főzött csicseriborsó (konzerv is lehet, de ne legyenek benne adalékok!)
4 ek. szezámmagkrém (tahini)
2 tk. őrőlt pirospaprika
2 citrom leve
2 gerezd péppé zúzott fokhagyma

Vega-mix fűszerkeverék

Főzd sűrűre folyamatos kevergetés mellett a csicseriborsó-lisztet kb. 4 dl vízben. Fűszerezd Vega-mixszel, sóval.
Ha kihűlt, keverd hozzá a többi hozzávalót! Ha egész csicseriből csinálod, pépesítsd botmixerrel, vagy aprítógéppel, és utána fűszerezd, olyankor kissé darabosabb lesz a kész végeredmény!
A csicserilisztes verziót nálunk a gyerekek is nagyon jóízűen ették!
Megtölthetsz vele különböző nyers zöldségeket (paprikát, paradicsomot), vagy egyszerűen csak mártogatod bele őket!

3 megjegyzés:

  1. Furcsa, mennyien használják tévesen a humusz elnevezést. A humusz a föld, amiben eltemetnek, a csicseriborsókrém hummusz.

    VálaszTörlés
  2. én is pont ezt készítettem :) egy tipp azoknak, akik nem tudnak tahinit venni, én így készítem: sütőben kicsit megpirítom a szezámmagot, hűlni hagyom, megőrlöm, majd sóval és vízzel keverem el. ha hummuszhoz használom, akkor csak simán az őrölt szezámmagot keverem a krémbe, és annak állagától függően adok hozzá esetleg vizet.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...