2013. február 17., vasárnap

Mi a teendő, ha lázas a gyerek?

A láz nem csillapításáról szóló előző bejegyzésemben már utaltam dr. Szijjártó László gyermekgyógyász összefoglalójára, mely a témában született.
Ide is bemásolom azt az írását a honlapjáról, ami a konkrét tennivalókról szól:

A lázas gyermek


Mi  is a láz?
A gyermekek gyakrabban és könnyebben lesznek lázasok mint a felnőttek. A gyermek lázzal reagál a gyermekbetegségekre és más fertőzésekre.  A szülök gyakran nagyon aggódnak, ha gyermeküknek ( magas ) láza lesz.
38 C fok feletti testhőmérséklet esetén beszélünk lázról.  A legegyszerűbben  végbélben  mérhetjük meg a gyermek hőmérsékletétNaponta egyszer elegendő a testhőmérsékletet ellenőrizni.

Mi a láz oka?
A láz a szervezetünk normális reakciója a vírusok vagy baktériumok okozta fertőzésekre. Leggyakrabban egyszerű megfázás, vírusos fertőzés az ok. Szervezetünk  jobban tud küzdeni a betolakodó baktériumok vagy vírusok ellen, ha testhőmérsékletünk magasabb.

Lehet-e káros a láz?
A láz nem veszélyes, a magas láz sem. Pusztán láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte,  a testhőmérséklet is csökkenni fog.

Mit tehet ön láz esetén?
A testhömérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. De amennyiben gyermeke lázas , érdemes a következőket tenni:

*   Adjon gyermekének többet inni. Akár egy jégkrém is hathat üdítőleg. Lázas gyermeknek általában nincs étvágya. E miatt nem érdemes aggódni. Nem kell az evést erőltetni.

*   A lázas gyermeknek nem kell ágyban maradnia, de biztosítson számára elegendő nyugalmat, pihenést. Gyermeke legtöbbször megtalálja a neki legkényelmesebb helyet. A lázas gyermeknek nem kell mindenképpen bent maradnia.

*   Gondoskodjon róla, hogy  ne legyet túl meleg a helyiségben. Ne öltöztesse fel melegen gyermekét és ne takarja be vastag paplanokkal. Egy könnyű takaró elegendő, mivel  láz esetén szükséges, hogy  a gyermek teste elegendő hőt tudjon leadni. Ha gyermeke fázik, vagy vacog átmenetileg takarja be melegen.

*   A legcélszerűbb gyermekére könnyű ,laza nem a testhez tapadó ruhát adni. Így tudja gyermeke a legkönnyebben a felesleges hőt leadni.

*   A beteg gyermeknek  biztonságosszeretetteljes környezetre van szüksége. Ha gyermeke igényli szenteljen neki több időt, figyelmet, például játsszon vele vagy olvasson fel neki.

*   Három hónaposnál idősebb gyermeknek , ha  nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van adhat paracetamolt. Ügyeljen a helyes dózisra, kérdezze meg a gyógyszerészt, ha nem biztos benne. ( Ha a paracetamoltól nem megy le a láz , az nem jelenti, hogy a a betegség súlyos vagy veszélyes lenne.)

Mikor kell a háziorvoshoz fordulnia?
Azonnal telefonáljon házi(gyermek)orvosának, ha gyermeke lázas és:

*   állapota rosszabbodik és hány;

*   állapota rosszabbodik és hasmenése van;

*   állapota rosszabbodik és jóval kevesebbet iszik , mint szokott;

*   nyögdécsel vagy vígasztalhatatlanul sír;

*   fullad, légzése nehezített;

*   kába lesz vagy nehezen ébreszthető;

*   pontszerű sötét vörös foltok jelentkeznek a testén, végtagjain és/vagy a kötőhártyáján (a szeme fehérjén).

Ha gyermeke három napnál tovább lázas, vagy több lázmentes nap után ismét magas láza lesz érdemes orvosa tanácsát kérni.
Ha gyermeke három hónapnál fiatalabb már az  első lázas napon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.
Ha gyermekének más tünetei is vannak, ami miatt aggódik szintén beszéljen háziorvosával.
Részletes információ a lázról szakirodalom jegyzékkel és a külföldi gyakorlat áttekintésével itt található:

2005 májusi verziójelenleg( 2008) is érvényes ( a Holland Háziorvosi Társaság betegtájékoztatója )

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...