2014. március 20., csütörtök

Datolyakaramellás kesuszelet


Ez a süti kérem teljes áttörés!
Az évek óta gyümölcsöt nem fogyasztó fiam csak úgy kapkodta a tányérról (mondjuk nem kötöttem az orrára, mi van benne...:DDD).
Isteni finom valóban! Bárkivel kóstoltattam, teljesen oda volt érte! 
Nagyon egyszerű elkészíteni, és mivel csak egy-két szeletkével is eltelhet az ember, ezért a megmaradt szeleteket másnap uzsonnára is fogyaszthatod. Akár 5-6 napig is eláll hűtőben, és a készítés másnapján még finomabb!:)

Datolyakaramellás kesuszelet
Elkészítési idő: kb. 30 perc + 30 perc hűtés
Hozzávalók (25 kis kockához):
A kesualaphoz
200 g kesudió
1/2 tk. őrölt vanília
1 csipet só
30 g agave, vagy rizsszirup

A datolyakaramellhez
220 g datolya magozva (a Kalifa zacskós datolyája tartósító és édesítés nélküli!)
1 tk. őrölt vanília
1 csipet só

A csokimázhoz
30 g kakaóvaj (nálam kókuszolaj)
20 g fehér mandulakrém
1/4 tk. őrölt vanília
8 ka kakaó, vagy karob
20 g agave, vagy rizsszirup
1/2 csipet só

A tetejére 
puffasztott amaránt, vagy rizs díszítésnek

Az alaphoz ledaráljuk a kesudiót, vagy erős aprítógépben finomra aprítjuk a vaníliával és a sóval. Beletesszük egy tálba, elkeverjük a sziruppal és összegyúrjuk kézzel.
A datolyakaramellhez a datolyát összepürésítjük egy aprítógépben, esetleg 2-3 ek. vizet hozzáadva, hogy krémesebb legyen.
A mázhoz vízgőz fölött felolvasztjuk a kakaóvajat/ kókuszolajat. Egy tálban összekeverjük a mandulakrémet, a vaníliát, a kakaót, a szirupot és a sót. Hozzáadjuk a felolvasztott kókuszolajat. és egy kézi habverővel az egészet jól elkeverjük.
Egy sütőpaírral bélelt tepsire öntjük az alap-masszát, ráteszünk egy másik sütőpapírt és sodrófával kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Kézzel szögletesre formázzuk az alapot, levesszük a felső sütőpapírt, arra rátesszük a datolyakaramellt és leöntjük a csokimázzal. Díszítjük puffasztott amaránttal, vagy puffasztott rizzsel és 30 percre betesszük a fagyasztóba, vagy 45 percre a hűtőbe. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...