2007. augusztus 14., kedd

Céklás krumpli rukola salátával (lakto)

A rukola az olyan, hogy enyhén kesernyés íze miatt vagy nagyon imádja, vagy nagyon úúúútálja valaki.:-) Én akkor váltam örök hódolójává, mikor a római pizzériákban péntek esténként végre megrendelhettem kedvenc pizzámat, nyers mozzarellával és friss rukolával. Isteni volt!:-))Ismét beszereztem egy receptes újságot (merthogy egyik mániám töménytelen újságmennyiség felhalmozása mindne hónapban, melyekből aztán csak töredéket tudok elolvasni:-), ezúttal németül, VIVA! a címe, és kizárólag egészséges ételek vannak benne. 80%-ban vegás, de néhány húsos is belekerül.Nem is a rukola volt ebben a receptben meggyőző a számomra, hanem a cékla (ami kiemelten vasas zöldség ugyebár), amit amúgy mindig is nagyon rühelltem céklasaláta formájában. Mivel azonban Babóca korábban kiemelten kedvelte a céklafőzeléket és a céklás tésztát, gondoltam újabb próbát teszek. De hát ebbe is belebuktam.:-( Pedig nagyon finom lett, teljesen új ízvilágot adott számomra a tepsiben sült cékla. A kész salátából viszont semmit nem volt hajlandó még megkóstolni sem a Kisember (amint meglátta a cékla vöröslő színét fújjogott), mindössze 2 kis darab csirke nuggets-et evett abból, amit apának sütöttem ki a sali mellé. Merthogy elkezdtük ugye a húsozást újabb próbaként, és hát a csirke nuggets bejött...

Fotó: VIVA! Magazin

Céklás krumpli rukola salátával
Hozzávalók (4 főre):
1/2 csokor kakukkfű
600 gr bébicékla
3 ek. repceolaj
só, bors
750 gr közepes méretű úkrumpli
8 ek. narancslé (frissen préselt)
3 ek. gyümölcsecet
1-2 ek. méz
1 ek. közepesen erős mustár
1 csokor rukola saláta
125 gr Mozzarella sajt

Szedjük le a kakukkfű levélkéket a szárról és vágjuk fel durván. Mossuk meg alaposan a céklát, hámozzuk meg és vágjuk hasábokra. Tegyük bele egy fagyasztózacskóba, adjunk hozzá 1 ek. olajat és a kakukkfű felét, majd rázzuk jól össze. Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk, borsozzuk. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük alulról a 2. sínen, kb. 15 percig.Közben mossuk meg alaposan a krumplit és vágjuk ugyancsak hasábokra. Tegyük bele egy fagyasztózacskóba, adjunk hozzá 1 ek. olajat és a maradék kakukkfüvet, majd rázzuk össze. Terítsük a tepsire a krumplit is, sózzuk és borsozuk. Süssük tovább még 35 percig.A szószhoz keverjük össze a narancslevet, az ecetet, a mzet, a mustárt, a sót és a borsot. 1 ek. olajat keverjünk a szószhoz és öntsük a még forró burgonyára és céklára, keverjük mindezt össze és hagyjuk pihenni 30 percet. Tisztítsuk meg a rukolát, mossuk és szárítsuk meg. Csöpögtessük le a mozzarellát. Óvatosan szórjuk a krumplis céklához a salátát, a mozzarellát pedig tépkedjük kisebb darabokra és adjuk a zöldségekhez.

Siccike tippje: a férjemnek sokkal jobban ízlett szószmentesen a ropogós sült zöldség. Nekem bejött a szósz, de a mennyisége kicsit soknak bizonyult.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...