2007. augusztus 13., hétfő

Spenóttorta (lakto-ovo)

Ugyancsak a múlt héten kreáltam a vas jegyében:-), ugyanis a szomszéd néni áthívott minket biospenótot szüretelni a kertjébe.Az eredmény? Anya és Apa + a szomszédok nagyon csípték az ízét, Babóca viszont amint meglátta a szeletből kikandikáló spenótszálakat, azt mondta, hogy "brrrrrr", és bele se kóstolt.:-(( Nem is erőltettem, aztán másnap, amikor ismét eszegettünk belőle, kérte ő is, és akkor úgy tűnt már ízlett, bár nem vitte túlzásba.:-)

Spenóttorta
Hozzávalók (4 főre):
300 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
3 ek. szárított élesztő (kb. 2 csomag)
1/8 l langyos tej
1 tk. nádcukor
1 tk. fűszersó
1 tk. oregánó
50 gr dió, darálva
2-3 ek. olívaolaj
2 ek. vaj, vagy margarin
1 hagyma, finomra aprítva
750 gr spenót, finom csíkokra vágva
3 tojás
200 ml tejszín
100 gr parmezán sajt, frissen reszelve
só, bors, szerecsendió

Keverjük össze a lisztet és az élesztőt. Adjuk hozzá a tejet, a cukrot, a fűszersót, az oregánót, a diót és az olívaolajat, majd gyúrjuk össze rugalmas résztává. Esetleg adhatunk még hozzá egy kis langyos vizet, ha szükséges. Lefedve hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órát. Gyúrjuk át még egyszer, majd a tészta 2/3-ával béleljünk ki egy kapcsos,vagy kerámia tortaformát. A maradék 1/3 tésztából sodorjuk egy hosszú csíkot és ebből formázzuk meg a torta szélét. Pároljuk üvegesre a hagymát a vajon, vagy margarinon, majd adjuk hozzá néhány percre a spenótot. Ezt követően öntsük a spenótot a tésztára. Verjük habosra a tojásokat, adjuk hozzá a tejszínt és a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele bőségesen szerecsendiót, majd öntsük a mártást a tortára. 180-200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig.

Siccike tippje: én 25 cm-es Ikeás kerámia tortaformát használtam, de az kicsinek bizonyult, se a tészta nem fért bele az összes, és a mártásból is maradt, mert nem tudtam rátenni az egészet. Ez a recept mángolddal is készíthető!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...