2008. január 28., hétfő

Farsangi (graham) fánk (ovo)

A fánksütéssel sokáig úgy voltam, hogy az biztosan valami nagyon nehéz, és nagyon profiknak való dolog, ezért inkább meg se próbálom...:-) Meg hát ott volt régen anyai nagyanyám, aki isteni szalagos fánkokat sütött mindig Farsang idején.
Néhány évvel ezelőtt azonban, amikor saját háztartást indítottam (és sajnos már régóta nem volt a nagymama:-(, úgy döntöttem, belevágok. Egy Horváth Ilona szakácskönyvben találtam egy rendkívül részletes és alapos leírást a kelt tészták - köztük a fánk - elkészítéséről, és nem bántam meg!:-) Nagyon finom lett már elsőre is, és nem is volt annyira ördöngös dolog!
Idén aztán némiképp gondolkodóba estem... Lassan vége a Farsangnak - a jövő héten már Húshagyó kedd február 5-én-, utána pedig kezdődik a 40 napos böjt (húsmentesség:-) időszaka Húsvétig. Fehér lisztes fánkot már nem annyira akartam készíteni - a fehér liszt allergiám miatt se, mert amint fehér liszteset eszem dugul és fújom az orrom...
Soákig keresgéltem alternatívák felől, míg a '100 legjobb reformdesszert' c. könyvben találtam egy graham-lisztes/ tojásmentes verziót, és azt variáltam a Horváth Ilona félével.
Összességében nem lett rossz, de azért nem dagadt fel úgy, mint a fehér lisztes, szalagja se nagyon akadt, és hát ami miatt legközelebb lehet, hogy mégis visszatérnék a min. fehér biolisztes verzióhoz az az, hogy ez sokkal jobban magába szívta az olajat, mint a hagyományos... Azt pedig nem annyira viseltem jól.:-) Belül az állaga egyébként teljesen jó volt, csak egy kicsit volt tömöttebb, mint az átlagos, amúgy finom, légies.
Ja, Babóca "persze" belekóstolt, a lekvárt lenyalta róla, majd közölte "ez nem jó", és onnan kezdve már másnap se kóstolt bele....:-(
A recept leírásánál megosztom a kelt tészták néhány "titkát" is, így azoknak is hasznos lehet, akik nem éppen graham-fánkot készítenek.:-)
Farsangi (graham) fánk
Hozzávalók (kb. 28-30 darabhoz):
500 g graham liszt
30 g élesztő
50 g nádcukor
50 g növényi margarin
2 tojássárgája
késhegynyi só
500 ml növényi tej (szója, vagy rizs)
kb. 1 l olaj a sütéshez
A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, 1 kanál cukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk.
Fontos a tej megfelelő hőfoka, amiben az élesztőt kelesztjük! Ha túl meleg a tej, az élesztőt leforrázzuk, ha pedig hideg, akkor a tészta lassan kel, vagy keletlen marad.
A maradék cukorral a tojássárgáját elkavarjuk, a lisztet és a maradék langyos tejet, amiben a sót feloldottuk, illetve a langyos vajat is az előzőekkel együtt a kovászhoz öntjük és jól elkeverjük, hogy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük, vagy géppel dagasztjuk (én géppel kb. 10 percig vertem). A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük (kb. fél óra). Én 50 fokra előmelegített sütőbe tettem. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva még kb. 1/2 órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánkkal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra! Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki konyhai papírtörlőre.
Lekvárral kínáljuk.

Forrás: 100 legjobb reformdesszert + Horváth Ilona Szakácskönyv

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...