2008. január 18., péntek

Olaszos zöldségleves (vegán)

Azért csak olaszos, és azért nem 'minestrone', mert abba alapból belekerül valamilyen hüvelyes is, és ez itt kimaradt, illetve az olaszok nem valószínű, hogy beletennének összetördelt spagettit bármibe is...:-) Megszentségtelenítve ezzel imádott pastájukat.:) Én viszont itt Babóca kedvéért is elkövettem mindkét szabálysértést.:-)
Nagyon finom lett a leves, ismét valami, ami besorolható a Gyermek kedvencei közé, és ez nagy szó! (Mert ahogy végignéztem blogom termését, úgy átlagban jó, ha a főztöm 30%-a bekerül az általa is szívesen fogyasztottak közé...:-(. Az mondjuk más kérdés, hogy először csak a spagettit és a rizst volt hajlandó megenni a levesből, mondván a 'jépa'/répa nem kell, aztán némi figyelemelterelés után fel se tűnt neki, hogy eszi a répát, zellert és cukkinit... Tehát itt sem az ízzel volt alapvetően "gondja" ... És hát persze ebben a levesben van tészta + rizs is, ami ugyancsak gyerekcsalogató!:-)
Az eredeti recept a 'Gabonaételek' c. magyar szakácskönyvben fut 'Minestrone al pesto' címen, de én azt több dologban is módosítottam.

Olaszos zöldségleves
Hozzávalók (4 főre):
50 g barna rizs
50 g teljes kiőrlésű spagetti (pl. Barilla - Auchan, DM)
400 g hámozott paradicsom (konzervből pl. Mutti márkájú - Auchan)
3
sárgarépa
2 cukkini
(januárban nem veszek már egy ideje cukkinit, de most a heti biozöldséges csomagunkba ezt pakolta a szállító, így adottság volt...)
1 zeller
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1-1 csipet oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring
(most csak szárított volt itthon)
1 ek. vegamix
1,5-2 ek. fűszersó
3 ek. olívaolaj

Az apróra vágott hagymát az olívaolajon megpirítjuk félig, majd hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, és a csíkokra vágott zellert. Beleöntjük a paradicsomot, fűszerezzük a megadott fűszerekkel, és a zúzott fokhagymával. Felengedjük kb. 1,2 l vízzel, beletesszük a rizst és felforraljuk. 10 percig főzzük közepes tűzön, majd, beletördeljük a spagettit és hozzáadjuk a szeletekre vágott cukkinit. Készre főzzük kb. 15 perc alatt, ha szükséges ízesítjük még.

Tipp: az eredeti recept fejenként 1 ek. pesztót is írt a tálaláshoz, de nekem az valahogy nem illett bele. Sajtevők megszórhatják parmezánnal is.

8 megjegyzés:

  1. A minestrone az egyetlen dolog, amibe kerülhet összetört spaghetti! : ))))))

    VálaszTörlés
  2. Dolcevita!
    Tudtam én, hogy hozzád kellett volna fordulnom biztos infókért, kutakodtam is a lapodon minestrone-ügyben, de erre vonatkozóan nem találtam meg az infót.:-) Így viszont akkor már megnyugodhat a lelkiismeretem!:-))) De ugyee hüvelyes az kellene alapból a minestronéba?
    Vagy az se?:-) Mert akkor tényleg átkeresztelhetem.:-)

    VálaszTörlés
  3. Nana!
    Talán te is olaszos érdekeltségű vagy?:-) Mert nálad is gyakran látok mediterrán utalásokat.:-)

    VálaszTörlés
  4. De jó! De jó! De jó! Nagy-nagy kedvencem a minestrone (tudom, ez nem pont az :-)! De eddig meg sem próbáltam otthon elkészíteni, mert már a hozzávalók listáját látva elfogott a "bele sem kezdek" érzés.
    De ez a recept nagyon szimpatikus!
    Egyszerű és nagyszerű!

    :-)

    Adéle

    VálaszTörlés
  5. igen, leginkább az olasz konyhát szeretem, no meg a görög konyhát, és a földközi-tengeri konyhákat.. ezek a kedvenceim. az indiai, és az ázsiai "kívánósság" rohamokban tör rám. és próbálom kiszélesíteni a látókörömet további konyhákkal is.. :)

    VálaszTörlés
  6. és persze a francia konyhát is kedvelem!

    VálaszTörlés
  7. Adéle!
    Várom akkor a beszámolód majd a minestroneról!:-) Ez tényleg nagyon egyszerű recept.

    Nana!
    Akkor most már értem, miért virítanak nálad a jó kis olasz kenyerek!:-)
    siccike

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...