2008. január 17., csütörtök

Téli saláta (vegán)

Nem is olyan régen, egy családi ebéden megkérdezte valaki, hogy ha én úgymond olyan "nagy vegás" vagyok, hogyhogy nálunk a vendégek szinte sose kapnak salátát, illetve én se szoktam annyira propagálni saláta-recepteket...:-) Talán nem szeretem a salátát zöldevőként...?!
De-de, a salátát nagyon szeretem, csak ne nekem kelljen elkészíteni!:-))
Amúgy azért is csinálok ritkán, mert 1. amikor vendégeket várok, összeteszem a két kezem, ha időre elkészülök a főfogásokkal + desszerttel, nemhogy még saláta is...!:-), 2. valahogy mindig is rühelltem a reszelést, apróra vagdalást leginkább időigényessége miatt...! Pedig ha készen elém tennék, akkor enném én szívesen akár minden nap!:-) Ja, és a 3. hogy télen talán a legnehezebb a fellelhető alapanyagokból (és itt nem a szezonon kívüli paradicsomra és társaira gondolok!), igazán frisset és finomat csinálni (nekem:-). Ja, és akkor még a 4. hogy baromira nincsen még igazi rutinom a "csak-úgy-ízesítsd-meg-kedved-szerint" ízesítésekben, ezért valahogy sose sikerül olyan igazán ízesre...:-) Na, ezt jól megaszontam.:-))
Szóval, tegnap mégis belevágtam egy egyszerűnek, szezonálisnak és igen költségtakarékosnak ígérkező salátába.
A hozzávalók közt szerepelt fekete retek is... Nos, aki reszelt már frissen feteke retket, az tudja, hogy irgalmatlan büdös tud lenni... Olyannyira, hogy nálunk ez oda vezetett, a férjem közölte 1. kitagad, ha ezt sokáig tárolom itt, 2. megkóstolni meg aztán végképp nem hajlandó a kész salátát... Ma egyébként megkínáltam egy betérő ismerősünket (abszolút antireform-kajás egyén:-), aki elsőre a szag miatt ugyancsak hátrált, de aztán kértem, csak egy kiskanálnyit egyen belőle, és ha nem kell, azonnal adja vissza. Nos, még háromszor szedett belőle...!:-)
Tényleg finom lett, de mondjuk nem (kis)gyerek-barát kaja, mert enyhén csípős íze miatt nem igazán a gyerekek íz- és szag-világa.:-) Babóca persze rögtön közölte, hogy "ezt anya eszi!", és hát ugye apa fintorgásai mellett nem is vártam más tőle... Ők ketten a rántott csirke+rizs kombináció mellett döntöttek...
Én falafel golyókkal (mea culpa, dobozos porból..., hja, ilyen is előfordul néha), párolt rizzsel, ma füstölt tofu csíkokkal kínáltam, a saláta tetejét pedig meghintettem lucernacsírával. Na, a csírák világa is még egy olyan terület számomra, amivel nem sok mindent tudok kezdeni, egyelőre csak eszem időnként, de még nem túlzott lelkesedéssel... Azt tudom viszont, hogy a lucerna-csíra B-vitamin tartalma nagyon magas, ami a vegásoknak külön jó!
A fekete retekre amúgy anyám bevált tippje (de csak ma tudtam meg:-), hogy a lereszelt retket sózzuk be, takarjuk le egy tányérral, és pihentessük min. 40 percig. Utána felhasználás előtt nyomkodjuk ki. Szerinte ez szinte teljes szag- és csípős íz-mentesítő eljárás.:-)
"A fekete retek vitamintartalma egyébként többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában és ezáltal a gyógyulásban is. Különösen magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású, segít a felgyülemlett víz eltávolításában. "

Az eredeti receptet D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei c. könyvéből vettem, de némiképp vegánosítottam, illetve módosítottam annyiban, hogy kihagytam belőle az almát (gyümölcsöt a zöldséggel továbbra sem szívesen párosítok főként Testkontrollos tapasztalataim miatt...).
Ez a saláta összességében amúgy egy téli vitaminbomba!

Téli saláta
Hozzávalók (4 főre):
1 egész cékla (közepes méretű)
1 egész feketeretek (közepes méretű)
1 jó marék savanyú káposzta
0,5 fej hagyma (én ezt kihagytam, mert mostanában ég a gyomrom tőle)
natúr szójajoghurt
Veganéz (vegetáriánus majonéz, DM-ben is kapható)
A tisztára súrolt céklát és retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük (én meghámoztam mindkettőt, mert nem biót vettem). A savanyú káposztát egészen apróra vagdaljuk, a hagymát szintén. Az egészet jól összekeverjük, és ráöntjük a veganézzel elkevert joghurtot. Azonnal fogyasztható, de másnap még finomabb.

5 megjegyzés:

  1. szia

    mennyi alma kellett volna bele?
    tetszik a salata, sztem vmelyik nap megcsinalom en is, talan cakla nelkul / kevesebb ceklaval es tobb retekkel..

    anna

    VálaszTörlés
  2. Anna!
    3 db almát írt a recept.
    siccike

    VálaszTörlés
  3. szia! a füstölt tofuban na-glutamát van.

    VálaszTörlés
  4. Sestra!
    Tudom sajnos, meg füstaroma + szilárdítóanyagok+cukor+stb.:-( Ezért már egyre ritkábban használom csak, a gyereknek meg nem is annyira kínálom (na, nem mintha anatúr tofut enné akár:-).
    Azért köszi az infót!
    siccike

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...