2008. március 17., hétfő

Ünnepi barna kalács (vegán)

Találtam egy reform ünnepi kalács receptet, és gondoltam próbára teszem így Húsvét előtt. Az eredmény felemásra sikeredett, mivel egyrészt az eredeti tejes-tojásos volt, én pedig veganizáltam, másrészt tippem szerint elkövettem néhány hibát a készítés közben... Pl. túl sokáig kelesztettem, így némiképp megkeseredett a tésztája, illetve nem volt itthon elég szójajoghurt, ezért a tészta is kissé tömör, kemény lett...:-(
A megadott cukor mennyisége kevés volt nekem bele, gyakorlatilag csak a a mazsola édesítette, ezért legközelebb mindenképp több nádcukrot, vagy még inkább mézet tennék bele!
Az eredeti cím úgy hangzik, hogy 'Ünnepi, barna foszlós kalács', ezért megadom az eredeti receptet is további próbálkozásokhoz, mert nekem foszlós sajna egyáltalán nem lett, de a tojásokat is kihagytam belőle... Lekvárral viszont teljesen fogyasztható volt.
Bevallom, most némiképp azon gondolkodom, hogy bio fehérlisztből sütök majd kivételesen húsvéti kalácsot, hogy a 'régi' ízeket felidézzem.:-)
A minap bukkantam rá egy híres vegaíró, Bryanna Clark Grogan blogján egy húsvéti kalácsajánlóra (magyar mákos kalácsot ajánl!:-)
A hagyományos receptek reformosításához Dulminánál találsz még nagyon hasznos tippeket!
Ünnepi barna kalács
Hozzávalók (2 kisebb, vagy 1 nagyobb kalácshoz):
0,5 kg teljes kiőrlésű Graham liszt
0,5 kg durumliszt - ennek hiányában 1 kg Graham liszt (én csak grahammel csináltam, de valszeg fele durummal könnyebb lenne a tészta...)
5 dkg élesztő
7 dkg vaj (növényi margarin)
0,5 l aludttej (én
szójajoghurtot használtam)
1-2 dl tej (növényi tej)
1/2 mk. só
3 ek. barna cukor
5 dkg mazsola
csipetnyi reszelt gyömbér
1 csapott mk. fahéj
2 tojás (nálam 2 púpozott ek. szójaliszt)
1 tojás a megkenéshez (én vízzel elkevert nádcukorral kentem be)

búzakorpa

A graham lisztet átszitáljuk, a korpát félretesszük. Összekeverjük a dagasztótálban a kétféle lisztet, közepén egy mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, és ráöntünk 1 dl langyos szójajoghurtot (aludttejet). Liszttel megszórjuk, és konyharuhával letakarva kb. 15 percig kelesztjük. Közben felverjük a 2 tojást (én ugye a szójalisztet kevertem a többivel), hozzáadjuk a sót, barna cukrot, a többi langyos aludttejet (sz.joghurtot), tejet és mazsolát, fűszereket. Mindezzel jól összedagasztjuk. Ha már jó sima a tészta, a dagasztótál oldalára locsolgatva, és onnan apránként beledolgozva hozzáadjuk a langyosra olvasztott vajat is. Ezután addig dagasztjuk, amíg a tészta a kezünkről is, a táltól is el nem válik. Meleg helyen, kb. 36 fokon a duplájára dagasztjuk (vagy 50 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát). Amikor megkelt, könnyedén átgyúrjuk, 6 cipóra osztjuk, mindegyikből hosszú fonatot sodrunk, majd 3-3 fonatot két kalácsba összefonunk. Készíthetünk egy nagy kalácsot is, ekkor csak 3 cipót szakítsunk, és a három vastagabbra hagyott ágat fonjuk össze. A kalácsfonást a kiszitált korpával megszórt gyúródeszkán végezzük, így a korpa külön díszíteni fogja kalácsunkat. A kalácsokat előzőleg vékonyan beolajozott formába/ tepsire tesszük, letakarjuk, újrakelesztjük, felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 35, illetve 45 percig sütjük. Akkor sült át a kalács, ha megütögetve jellegzetes, tompa, döngő hangot ad.

Forrás: D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei

6 megjegyzés:

  1. Ez jól hangzik! Mindenképpen ki fogom próbálni, aztán majd beszámolok, ha lesz miről :)

    VálaszTörlés
  2. Dulmina!
    Mindenképpen kíváncsi leszek a tapasztalataidra, mert Te vagy az igazán nagy 'spíler' a recept-reformosításban!:-)

    VálaszTörlés
  3. Még a fehérliszt előtt próbáld meg az én fonott kalácsomat!

    VálaszTörlés
  4. Először is kellemes ünnepeket!

    Megvolt a kipróbálás, igaz, jónéhány csavarral:
    Ünnepi kalács - édes is, sós is
    Nagyon jó, könnyen kezelhető tészta, és tényleg foszlós! (Legalábbis frissen mindenképp, de még most, másnap is ízlik.) Meg se gondoltam, hogy ennyit jelent neki a korpa kiszitálása... Szóval ez egy klassz alaptészta, szerintem lesznek még rá variációim :)

    VálaszTörlés
  5. Dulmina!
    Nagyon jól néz ki a sütid és tök jók lettek a töltelékeke is!:-)

    VálaszTörlés
  6. Szia! Megcsináltam én is, az eredeti receptet és KÖSZÖNÖM!! :))

    Nagyon finom lett! Ha valakinek nem baj, hogy tejterméket is eszik, de mégse szeretne fehér kalácsot enni, akkor ez egy nagyon jó alternatíva, plusz rengetegféleképpen variálható.. :)
    Most bagelt, császár zsemlét és fahéjas brióst csináltam belőle.. Mind isteni : )

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...