2008. május 23., péntek

Vera tönkölyös fonott kalácsa (vegán)

Egy ideje már kerestem valami jó kis kalácsreceptet reggelire, mígnem Vera (http://www.veravegakonyhaja.blogspot.com/) a figyelmembe ajánlotta az általa többszörösen letesztelt receptet.
Megsütöttem, és hát tényleg isteni lett!!:-) Hétvégi reggelikre kiváló! Még Férj szerint is, aki 1. nem csípi ugyebár a reform sütiket 2. a szárazakat meg aztán főleg nem.:-)) Egyetlen "hibája" volt, hogy este fél tízre sült ki, gondoltam megkóstolom, és hát a bűnbeesés teljes volt, mivel sikerült egyedül majd a harmadát bevágnom, így az egészséges határt bőven túlléptem.... Haja, a kismamás bűnbeesések, ugyebár...:-)
Viszont még mindig csak +2 kilónál tartok így az 5. hó végefelé, pedig szerintem tök sokat kajálok! Hurrá!!:-)
P.s.: ez nálam azért sarkalatos kérdés, mert Babócával 18 kilót sikerült felszednem, ami már nagyon kellemetlen volt a végefelé...

Tönkölyös fonott kalács Verától
1 éves kortól
Hozzávalók:
50 dkg tk. tönkölyliszt
6 ek cukor
1 csipet só
3 dkg növényi margarin
3,5 dl növényi tej
1 tk cukor
1 cs. szárított élesztő (organikus)
5 dgk mazsola

A lisztet tálba teszem, rászórom a cukrot és a sót, belemorzsolom a vajat. 2,5 dl langyos tejbe beleszórom az élesztőt a cukorral, felfuttatom. Az élesztős tejet a liszthez adom. Kézzel kidolgozom, annyi meleg tejet öntök még hozzá, hogy kemény, rugalmas tésztát kapjak, ami elválik az tál aljától. Végül belekeverem a mazsolát.Meleg helyen 1,5 órát kelesztem, illetve míg a tészta a kétszeresére nő.Átgyúrom, három egyforma darabra osztom, hosszúkásra sodrom a darabokat és megfonom. Megfonom, vagy gyümölcskenyérformába teszem, még 1 órát kelesztem.A sütőt közben 190 fokra melegítem (légkeverésen 170) és 40 perc alatt megsütöm. (Tűpróba!)

3 megjegyzés:

  1. Ugye-ugye, mondtam, hogy ne kísérletezz húsvétra :) Örülök, hogy megcsináltad!

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, tudod én is szeretek kísérletezni.:-)

    VálaszTörlés
  3. Tudom, fene a vérünket :)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...