2008. szeptember 1., hétfő

A 9. hónapba léptünk!:-)

Bizony, immár "papíron" is a 9. hónapba léptünk! Szeptember 30. a szülés "kiírt" dátuma, azaz hivatalosan még hátravan 4 hét... Hát, meglátjuk, tippem szerint simán eljutunk odáig! Tegnap 3 év után ismét megnéztük a szülőszobákat a kórházban, és lefixáltunk még néhány dolgot a szülésznővel. Nem árt most már tényleg ráhangolódni a szülésre...! Ami nálam egyelőre jórészt egy jó nagy adag parából áll... Van/ volt néhány mondat, amitől a falra tudok mászni az aggályaimat illetően, mint pl. amikor az első szülésem előtt anyám azt hajtogatta, hogy "hát nők milliói túlélték már a szülést a világon, te is túl fogod!" Na, hát erről már akkor azt gondoltam, hogy kínjaim közepette valószínűleg baromira nem fog érdekelni a szülőszobán, hányan élték már ugyanezt túl a világon... Utólag megerősíthetem, valóban baromira nem érdekelt!:-) Aztán a másik "kedvenc" mondatom, hogy "nem kell félni, hamar túl leszel rajta"! Hát, erre meg azt tudom mondani, lehet ezt esetleg mondani annak, aki még nem szült, de miután tudja már az ember lánya tapasztalatból, hogy kb. mire számíthat, ez ismételten nem hoz túlzott megnyugvást...:-) Merthogy tételem szerint, aki még nem szült, az azért fél a szüléstől, mert nem tudja mire számíthat, aki pedig már szült, az meg azért, mert nagyon is tudja...!


Na, mindenesetre azzal nyugtatom magam, hogy majd csak mégis túl leszünk rajta valahogy, és akkor utána már úgyis másvalakivel leszünk elfoglalva...!:-))

És miután ez a bekezdés volt az írásom feszültséglevezetős terápiás része:-), inkább rátérnék arra, hogyan is telt 2. vegás terhességem utóbbi 4 hónapja, mivel legutoljára az 5. hónapban jelentkeztem be ezügyben http://vegagyerek.blogspot.com/2008/05/az-5-hnapba-lptnk-s-kiscsajszi-lesz.html .


Testsúly, étvágy
64,5 kilóval indultam, és mostanra elértem a 72 kilót, azaz +7,5 kilónál tartok, de tippem szerint ez még emelkedni fog a végéig... Ugyanis most a végén kezdtem nagyon belehúzni, konkrétan az első 8 hónapban jött fel +5 kiló, azóta viszont magasrepülésbe kezdtem.:-) Ezt leginkább annak tudom be, hogy mostanság kellett elkezdenem szedni Magne B6-ot a gyakoribb méhösszehúzódások miatt, és hát a B6 vitamin igen csak étvágyfokozó hatású. Hát, olyan szó szerint zabáló rohamaim vannak mostanság, hogy jaj! És hát ezáltal értem is a Babócánkkal felszedett +18 kg egyik feltételezhető okát, mert akkor a 9 hónapból nem csak 1,5, hanem 6! hónapon keresztül kellett szednem a Magne B6-ot!
Tippek: most mindenesetre próbáltam homeopátiásan is pótolni a magnéziumot, "Magnesia Phosphorica" -t szedtem a fájdalmasabb napokon, több-kevesebb sikerrel... Úgy vettem észre, hogy kisebb és gyengébb méhösszehúzódások esetén elég volt, viszont a húzósabb napokon kellett a Magne B6 is. Aztán igyekeztem a magasabb magnézium-tartalmú mandulából is többet fogyasztani ilyenkor.

A 6-7. hónapról vhol azt olvastam egyszer, hogy a túlevéses rosszullétek és a farkaséhséges falások időszaka. Na, hát ez be is jött, egy alkalommal egy vendégséges kerti parti után, ahol hosszú idő után belekóstoltam tojásba, majonézbe és tejszínes mascarponeba, olyan nagyon rosszul lettem egy teljes nap erejéig, hogy egy jó időre emlékezetes marad. Azt leszámítva nem voltak túlzott kilengéseim, illetve ugyancsak most az utolsó harmadban rákaptam az étcsokira...:-((

Mit ettem, nem ettem?
A középső és utolsó időszak egybeesett Babócánk tejmentes diétájával, és noha eredetileg úgy gondoltam, én ettől függetlenül eszem majd stikában tejterméket, ill. leginkább sajtot, végül ez mégsem ment... Egyrészt logisztikailag volt nehezen, vagy egyáltalán nem kivitelezhető, másrészt Férjjel olyan lelkiismeret furdalásunk volt, hogy mi eszünk, Babóca pedig nem ehet, hogy amikor alkalmunk lett volna rá, akkor is inkább kihagytuk... Így 3 hónapig én is teljes vegánságot éltem.
A tojást is úgy terveztem, hogy majd esszük/ eszem, de ahogy bejöttek a hatalmas nyári melegek, egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy tojást vegyek, használjak, amikor pedig mégis vettem egyszer, már baromira nem ízlett!

Közérzet
Végig a terhesség alatt nagyon jól éreztem magam fizikailag, mintha nem is lettem volna terhes. A 7. hónapban volt egy 2 hetes nyűgösebb időszakom, amikor elég sokat fájt a hasam, de aztán elmúlt, és csak most a 34. hét óta kezdtem úgy jobban lelassulni, fáradni, nyűglődni, de ez még mindig sokkal-sokkal enyhébb verzió, mint 3 évvel ezelőtt!:-) Pl. kiscsajszink olyan rendeske, hogy az éjszakákat is teljesen jól végig tudom aludni, pedig felkészültem már rá, hogy 'nó' alvás, hiszen Babóca ekkortájt már állandóan "dörömbölt" éjszakánként.:-)


Étrendkiegészítés, vitaminpótlás
A terhesség első felében is szedtem a dr. Steinberger Eisenblut Plus természetes étrendkiegészítőt, melyben vas és B12 vitamin egyaránt van, de aztán 3 hónap után egyre rosszabbul reagált rá a gyomrom, többször émelyegtem tőle, ha bevettem, vagy nagyon égett a gyomrom. Áttértem a Krauterblut-S szirupra. Ettől viszont még jobban égett a gyomrom, nagyon vas ízű volt, és hát baromira nem volt gazdaságos anyagilag sem... A terhesség időszakára javasolt mennyiséget fogyasztva ugyanis egy 2.000 Ft-os üveg mindössze 10 napig volt elegendő, szemben a Steinbergerrel, amely 3.500 Ft-ért kb. 1,5 hónapig elég, és finom gyümölcsös ízű! Így visszatértem utóbbira, azzal a változtatással, hogy már nem az étkezések után, hanem előtte, vagy közben veszem be, és így nem ég tőle a gyomrom.


FONTOS:
-
a vastartalmú vitaminok bevétele előtt/ után fél órával fogyasztott csokoládé, fekete tea és kávé rontja a vas felszívódását a szervezetben, ezért ezeket kerüljük!
- pl. megfázásos betegségek esetén átmenetileg függesszük fel a vas(tartalmú) készítmények szedését, mert az ilyenkor a szervezetbe juttatott plusz vas tovább pumpálja a vírusokat, és a gyógyulás helyett a betegség további súlyosbodása várható
(a tehességem alatti egy erősebb torokfájásos nyűglődésem alatt én sem szedtem ezt az étrendkiegészítőt!)!

TIPP: nem tudom ki hogyan van vele, de nekem a vegás étkezésnél az egyik legnehezebb az olajos magvak, diófélék beillesztése az étrendbe, mert mindig elfelejtem őket...:-))Nagyon fontosak viszont, mert sok fehérjét, vasat és telítetlen zsírsavat tartalmaznak, ezért a babavárás alatt igyekeztem úgy beilleszteni őket, hogy délutánonként uzsonnára a gyümölcs után minden nap valamilyen más-más magot egyek egy kis marékkal, reggel pedig a kásánkba tettem belőlük vegyesen mindig, és egy idő után már nem is annyira felejtkeztem el róluk.:-) Pl.:
- mandula: magnézium
- napraforgó: telítetlen zsírsavak, vas
- tökmag: vas
- mogyoró: kálcium
- szezámmag: kálcium
- lenmag: telítetlen zsírsavak

Orvosi vizsgálatok, leletek
Nem utolsó sorban pedig íme néhány adat a leleteimből:-)
- a terhesség alatt alapból 3x végeznek teljes laborvizsgálatot, az elsőről beszámoltam itt http://vegagyerek.blogspot.com/2008/05/az-5-hnapba-lptnk-s-kiscsajszi-lesz.html, a félidőben végzett másodiknál pl. az első vérvizsgálathoz képest egy kicsivel erősebb vérhígulást hozott ki a labor (a normál tartománynál kicsit alacsonyabb hemoglobinnal), de ez még az orvosom szerint a terhesség alatti teljesen normális tartományba sorolható, így kezelésre semmiképpen nem szorul, mesterséges vaspótlásra nem volt szükség most sem, mint 3 évvel ezelőtt! HURRÁ!:-) A vércukor és a többi vérérték tökéletes volt!
- a terhesség során utoljára végzett vérvizsgálatnál (36. hétben) pedig JAVULT!! a vérképem, a normál tartomány alsó értéke FÖLÉ! került a heomoglobin, amit az orvosom sem nagyon akart elhinni, amikor meglátott!:-) Tutira vette, hogy biztos vmi nagyon erős vasat szedtem magamtól, és nem akarta elhinni, hogy csak egy természetes alapú gyömölcslékészítményt iszogattam a vega étrend mellé!:-))) Na, ennyit a vegás terhesség alatti vérszegénységről!

A genetikai vizsgálatok mind tökéletesek voltak! A kezdetben némi problémát/ aggódást okozó alul fekvő méhlepény idővel megoldódott, a méhlepény feljebb került. Bébink már nem far-, hanem fejfekvéses, úgyhogy remélem ez a szülésig már így is marad!:-) A doki amúgy 3.000-3.200 gr-ra tippeli a születési súlyát.

Felkészülés a szülésre
És még néhány egyszerű tipp, ami megkönnyítheti a szülést:
- MÁLNALEVÉL TEA: a málnalevél "az" igazi ősi kismama-gyógynövény, a méh izomtónusának javításával hozzájárul a könnyebb, hatékonyabb szülés elősegítéséhez.
Alkalmazása: a (betöltött) 34. héttől ajánlott naponta 3-4 csészét meginni.
1 csésze teához – öntsünk 2,5 dl forrásban lévő vizet egy kávéskanálnyi teakeverékre, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.
Ha a használat alatt a pocakon piros pöttyök keletkeznek, az a tea méregtelenítő hatásától van.

- HOMEOPÁTIÁS FELKÉSZÜLÉS
problémamentes terhesség esetén alkalmazható adagolás, nekem 3 éve is bejött!:-)
1) Méhszáj előkészítő, lazulásra képessé teszi a méhet: CAULOPHYLLUM D12 (C5)
Adagolás a (betöltött) 36. héttől:
2 napig 3 x 5 golyó utána
2 napig 2 x 5 golyó utána
5 napig 1 x 5 golyó utána
2 nap szünet utána
5 napig 1 x 5 golyó utána
2 nap szünet utána
és így tovább ( 5 nap - 2 nap) szülésig.

2) Megelőzi a szülés alatti kivérzést, gyorsítja a sebgyógyulást:
ARNICA C30
Adagolás: Amikor elkezdődik a vajúdás 1 x 5 golyó
Szülés után nem sokkal 1 x 5 golyó
Szülés után 1 hétig napi 1 x 5 golyó

3) Méhnyakizom-tágító:
CIMICIFUGA RACEMOSA 5CH
Adagolás:
A fájások megindulásakor félóránként 5 golyócska

4) Utófájásokra: CAULOPHYLLUM C30
Adagolás: 3-4 óránként

5) Tejelválasztást segíti elő:RICINUS C5
Adagolás: Szülés után 3napig 2 x 5 golyó utána
3 napig 2 x 5 golyó
utána 3 napig 1 x 5 golyó

"A MELL CSOMÓMENTESÍTÉSE" Phytolacca C12 2 napig 5*3golyó utána
2 napig 5*2golyó utána
2 napig 5*1golyó

TEJSZAPORÍTÁS Urtica Urens C5 3 napig 5*3golyó utána
3 napig 5*2golyó utána
3 napig 5*1golyó

- LELKI FELKÉSZÜLÉS:
én az alábbi CD-s meditációt hallgatom a lehető legtöbbször:
dr. Czeizel Beatrix: Találkozás a gyermekkel - A születés misztériuma (megrendelhető itt:http://www.yahunagaia.hu/)
A meditáció első részében segítséget kapunk a gyermekünkkel való kapcsolatfelvételhez, a második részt pedig a vajúdás/ szülés közben/ után kell hallgatni, fényt, energiát és erőt közvetít!

Hát, ennyi lett volna nem igazán rövid beszámolóm, amivel remélem, minél több leendő (nem csak) vegás anyukának tudok majd segíteni!:-) Ha további kérdésetek van, írjatok nyugodtan ide, privátban, szívesen válaszolok!

14 megjegyzés:

  1. Szia!

    Én szept. 20, de érdekes módon nem parázok. Sőt, pont azon gondolkodtam, hogy milyen kár, hogy az ember életében csak egy-két kitüntetett napon szülhet...

    A homeós listáért viszont örök hálám, jól fog jönni, azt hiszem.

    A málnalevél szerinted tényleg hatásos?

    Ági

    VálaszTörlés
  2. Siccike!
    Szép, alapos bejegyzés. :)

    Jó, hogy nem kellett vasat szedned, mert ezt szinte kivétel nélkül mindenkivel szedetnek. Én gyerekkoromban vashiányos voltam, de a várandósság alatt nem rosszabbodott számottevően.

    Az étvágy nem a B12-től van?
    Amúgy van tejmentes étcsoki, nekem a Kicsik szoktak kapni.
    Elég jól tudják már, hogy hol tartom, s invitálnak ebéd utána a spejzba a két-két kockáért.

    Olajos magvak: mi szoktunk dió+mazsola keveréket nassolni.
    csak a sok ugye ebből sem jó :)


    (Amúgy meg felidézted a babás időszakot....(((sóhaj)))

    VálaszTörlés
  3. ja és a súlyod nem látszik a képen, csinos vagy.

    VálaszTörlés
  4. Már én is nagyon be vagyok tojva, szeretnék egy kevésbé fájdalmasat, mint az első....
    Én végig szedtem/szedem a magne b6-ot, sztem nincs étvágyfokozó hatása, azok inkább a hormonok. Jó sokan fogunk kb. egyszerre szülni, és a 34. hét körüli 2 hét hasfájás nekem is megvolt, mint utóbb kiderült, akkor volt a nagy megfordulási hadművelet, egy-egy napra elakdva keresztben.

    VálaszTörlés
  5. magne b6 helyett ajánlom a magnesium citrici nevű szert, 500 mg magnézium van benne (szemben a magne b6 48 mg-jával, ha jól emlékszem). ebben nincs b vitamin, nem csinál étvágyat. de azért a 36. hét után már csak orvosi javaslatra szedjél magnéziumot, mert állítólag gyengítheti a fájásokat a szülés alatt. én ezt mondjuk nem tudom megerősíteni, én 2 nappal a szülés előtt hagytam abba a magnéziumot saját szakállra, és elég gyors, sima szülésem volt.

    hajrá szülő lányok :)

    VálaszTörlés
  6. Ha gyengíti a fájásokat a szülés alatt, akkor 100x-os mennyiséget fogok enni belőle : ))))
    De jó Neked, hogy túl vagy rajta

    VálaszTörlés
  7. Ági!
    Hát, szerencsés vagy, hogy nem parázol!:-) Első, vagy második csemete? A málnalevél teát én szorgalmasan ittam az elsőnél is, meg hiszek is a gyógyteákban. Szép folyamatosan tágulgattam, úgyhogy sztem a homeós bogyókkal együtt hasznos volt!

    Reni!
    Köszi!:-) Azért nem a B12-re tippelek, mert az azt tartalmazó étrendkiegészítőt gyakorlatilag végig szedtem, és mégse voltak ilyen zabálós rohamaim, csak most az utolsó időben, amióta a B6 is megy. A tejmentes étcsokival mi is szoktunk bűnözni, meg próbáltuk a karobosat is, de az kevésbé jött be... Viszont a rizstejes fehér csoki nagyon finom, csak baromi drága (kb. 6-700 Ft/ tábla).

    Dolcevita!
    Örülök azért, hogy nem vagyok egyedül a parában!:-))) Én is mindig azt mondogatom magamban, hogy milyen jó lesz, amikor már min. okt. 15. lesz!:-)

    Moes!
    A dokim javasolta, h. még 1 hétig szedjem, de már csökkentett adaggal, hogy még tudjon növögetni a bébi. Utána abbahagyom én is:-) A MAgnesium Citritről én is hallottam, de én úgy tudom, pont a magasabb magnézium tart. miatt inkább csak napi 20-30 méhösszehúzódás felett javasolt. Láttam a bébiteket, nagyon édes!:-) Én is nagyon irigykedem, hogy már túl vagy rajta!

    VálaszTörlés
  8. Érdekes, mennyire mások vagyunk: én a szüléstől kevéssé féltem, ellenben attól, ami utána következett (3 kicsi gyerekkel...) annál inkább. Persze természetes, hogy így is lett: könnyű szülés, de ami most van...

    VálaszTörlés
  9. Széép kis pocak!, és súlygyarapodás is ideális! Gratula, és kitartás

    VálaszTörlés
  10. Siccike,
    Nagyon szép pocakod van és hirtelen nem is tudtam eldönteni, hogy "magazinos kép", vagy TÉNYLEG Te vagy. Édes, hagyd a csudába a súlyproblémákat. Az a fontos, hogy nincs baj a cukorral, a vassal és az egészséggel. Szoptatás alatt lejön a plussz, le is fogsz szálkásodni az emelgetéstől és rohangálástól. SAJNOS nekünk nem megy könnyen ez a projekt, én egynelőre a 44 gyógynövényes Női cseppeket szedem, meg a méhpempőt, de sehogysem akar összejönni. Mostmár saját szobája is lesz, majdcsak beköltözik. :) És akkor előtúrom a homeopátiás és egyéb praktikákat.
    Kitartás, sok boldogságot és elviselhető terheket kívánok!

    VálaszTörlés
  11. Vera!
    Valójában én is nyugodtan kezdhettem volna még egy bekezdést, hogy "jaj, mint és hogy' lesz 2 gyerekkel", de már így is sok voltam magamnak!:-))

    Szilda!
    Köszi!:-)

    Zöldalma!
    Neked is köszi!:-) Nálam mondjuk a "majd a szoptatás alatt lejön"-elv sajna egyáltalán nem érvényesült, még talán többet is ettem, mint terhesség alatt, annyit szoptattam... Utána kellett keservesen megdolgozni minden mínusz kilóért.
    Drukkolok nektek, hogy mihamarabb lakója legyen a gyerekszobának!;-)

    VálaszTörlés
  12. Szia Siccike! :-)

    Nagyon alapos a bejegyzésed! Mindent bele így szülés előtt, mert utána már... hja! Volt idő nincs idő! (legalábbis nekem nem sikerül blogot csiszolnom, mióta megvan Marcika)
    Ha érzéseim nem csalnak Neked is megvan a "A bába válaszol" c. könyv? Nagyon hasznos, mind szülés előtt, mind szülés után!
    Gátvédelemmel fogsz szülni? Szurkolunk, és ne parázz, fájni fog! :-))) ...és tudjuk, hogy megéri!
    Cenerentola

    VálaszTörlés
  13. Zöldalma, ajánlom neked a kineziológust a homeopátia mellett. Akár néhány alkalom is sikerre vezethet!

    VálaszTörlés
  14. Cenerentola!
    Hát igen, én is pont azon gondolkozom nap mint nap, hogy noha most sincs elég idő (meg már annyira energia se) mindenre, amire szeretném, valójában még időmilliomos vagyok ahhoz képest, amennyi időm szülés után lesz!:-)
    Igen, megvan a "Bába válaszol", tényleg nagyon jó! Igen, szeretnék gátvédelemmel szülni mindneképp, ha összejön, mert elsőre is sikerült!
    Az utolsó mondatod nagyon tetszett, mondogatom is azóta sokat magamnak!:-))) Mármint, hogy
    "ne parázz, fájni fog! :-))) ...és tudjuk, hogy megéri!"

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...