2008. augusztus 18., hétfő

Tojásmentes bundás kenyér (vegán)

Először Veránál olvastam a tojás nélkül is készíthető bundás kenyér http://veravegakonyhaja.blogspot.com/search?q=bund%C3%A1s+keny%C3%A9r lehetőségéről. Bevallom, még nem is olyan régen, én is tojással készítettem a bundás kenyeret, ami a Babóca által fogyasztott kevés számú kedvenc étek közé volt sorolható... A nyár és a nagy meleg beköszöntével viszont egyre kevésbé vitt rá a lélek, hogy pl. a környékünkön fellelhető 3-as jelzésű ketreces tojásokból vásároljak, másrészt a tojás íze is egyre jobban taszít magában... (süteményekben, tésztákban még elmegy nekem, viszont a rántotta, tojásétkek, felfújtak, habos sütik már nem igazán nyerők...)
Így aztán én is kipróbáltam ezt a Napfényes receptet, ami tényleg nem is rossz, csak el kell találni egyrészt a kenyér minőségét (túl tömény teljes kiőrlésű kenyeret tovább kell "áztatni" a tésztában), illetve a fűszerek arányait, ami nálam még mindig problematikus sajna, ha nincsenek megadva pontos mennyiségek...:-( A tapasztalat szerint mindenesetre érdemes karakteresen fűszerezni itt, és kivételesen a több só sem árt talán neki...
A Gyermek mindenesetre szívesen ette, és teljesen autentikus "bundás kenyéj" címmel illette...:-)
Bundás kenyér tojás nélkül
1 éves kortól
Hozzávalók:
élesztő és só nélküli kenyér
(nem szív magába folyadékot)
sárgaborsó-, vagy csicseriborsóliszt
őrölt mustármag, Cayenne-bors, kurkuma, vegamix, római kömény, vagy tetszés szerinti fűszerek
finomított olaj a sütéshez
A liszthez annyi vizet adunk, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, majd beletesszük a fűszereket. A kenyérszeleteket ebben megforgatjuk, majd olajban kisütjük.
Forrás: Napfényes receptek 1.

6 megjegyzés:

  1. Jaj de jó, egy ideje már én is megvettem hozzá a lisztet, csak valamiért még nem csináltam meg ... na de majd most! ;o)

    VálaszTörlés
  2. sima lisztel nem lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a sima liszt valószínűleg nem fogja majd úgy össze, itt a csicseri az, aminek kicsit ragasztó hatása van, hogy ne esssen le a bunda a kenyérről

      Törlés
  3. hali. én sima liszttel csinálom. tok jól működik.

    VálaszTörlés
  4. hali. én sima liszttel csinálom tok jól működik.

    VálaszTörlés
  5. És a legfontosabb! A fekete só! Attól lesz tojásos az íze a bundáskenyérnek! Beleszagolsz a fekete sóba, tiszta őrület: tojás szaga van!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...