2008. november 17., hétfő

Sütőtökös keksz (vegán)


 Na, hát kérem, jelentem, ezen keksszel történelmet írtunk!:-) Értem ezalatt azt, hogy időnként fényevő gyermekem az első harapás után aggódva nézett fel, majd elhangzott a varázsmondat: "ebből van még?":-)) Hát igen, nálunk ez igen ritkán fordul elő... Sajnos!:-( Pont azon gondolkodtam ebből kifolyólag, hogy átlag havonta kb. egyszer sikerül valami olyat alkotnom, amiért igazán rajong...:-(


Szóval, a recept egyik kedvenc amerikai vegán blogtársnőtől származik. A kész keksz minden fronton (család és azon kívül is) aratott! Puha, lágy, kellően légies. Nekem túl édesnek tűnt - pedig a megadott cukormennyiség felét használtam -, de ezt rajtam kívül senki nem gondolta így... Legközelebb mégis kevesebb cukorral, vagy még inkább mézzel próbálnám ki. Az eltarthatósága kiváló, még 2-3 nap múlva is puha! Már ha addig marad belőle...:-)
És hát működött a vegasztropátia, mert Reni is közel egyidőben sütőtökös-csokis kekszet sütött egy másik recept alapján.:-)



A recept nyomtatható változata

Sütőtökös keksz
1 éves kortól
Hozzávalók (kb. 15 db kekszhez):
1 csésze = kb. 250 ml
1/2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 csésze zabpehelyliszt
1/4 csésze zabpehely
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt gyömbér
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/8 tk. őrölt szegfűszeg
1 csipet só
1/3 csésze lágy növényi margarin
1/2 csésze finomítatlan nádcukor (az eredeti recept 1/4 csésze barna + 1/2 csésze sima nádcukrot ír)
3/4 csésze főtt sütőtök (a receptben szerepelt tofu is, de én azt kihagytam)
1 tk. vaníliakivonat (nálam van. cukor)

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót, egy másikban a margarint a cukorral, amihez hozzáadjuk a sütőtököt és a van. kivonatot, amit aztán jól elvegyítünk. A lisztes keveréket apránként a krémes részhez adjuk és jól összekeverjük. Egy evőkanál segítségével kb. 5 cm átmérőjű kekszeket formázunk egy sütőpapírral kibélelt tepsin. 10-14 percig sütjük. A sütés után kb. 5 percig a tepsiben hűlni hagyjuk, mielőtt kivesszük.

9 megjegyzés:

  1. Én is megcsináltam már ezt a sütit, erről az oldalról, azóta ez a kedvenc... Nálam már elkészült a répás,a céklás és a csokis változat is. Próbáljátok ki azokat is, a céklás nagyon vicces színű lett.

    VálaszTörlés
  2. Cat!
    A céklát milyen formában tetted bele? Reszelve?

    VálaszTörlés
  3. A céklát megpároltam sütőben és leturmixoltam egy kis vízzel, hogy nagyjából olyan sütőtökös állagot kapjak. Az eredmény szép lila tetejű sütemény ami a nép felének ízlett, a másik felének annyira nem. Szerintem adok neki majd még egy esélyt, mert úgy érzem nem pároltam elég puhára. Viszont a répás verziót nagyon ajánlom!! (a csokisról nem is beszélve)

    VálaszTörlés
  4. megőrülök... 1/3, 1/8, 2/3... miért könnyebb az amerikaiaknak ez, mintha pontosan dekagrammban lenne megadva, hogy miből mennyit kell beletenni???
    Diranah

    VálaszTörlés
  5. Diranah!
    Ez szimplán kultúrabeli különbség, ők egyszerűen nem igen használják a g/dkg mértéket, hanem a csésze-font-hüvelyk egyebek... És mivel csészemérője mindenkinek van is otthon, ez náluk nem igazán probléma.:-) Bevallom, én a kenyérsütőgéphez tartozó mérőpoharat szoktam használni, amin a csésze-mértékegységek is be vannak jelölve, de lehet már nálunk is kapni olyan literes mérőpoharat, amin ugyancsak megtalálható.

    VálaszTörlés
  6. Kipróbáltam, és máris nekiláttam a második adag megsütésének, mert féltem, hogy a férjemnek nem jut, mire a munkából hazaér :-)
    Én is szenvedtem a csésze töredékeivel, különösen a margarinnál. Köszi a receptet!!
    Anikó

    VálaszTörlés
  7. Anikó!
    Örülök, hogy ízlett, ez már nálunk is a családi favoritok egyike, volt már hogy anyám is ezzel lepett meg engem!:-)) Lehet, hogy legközelebb lemérem grammokban a hozzávalókat, ha eszembe jut.

    VálaszTörlés
  8. Lehet venni csészemérő edényt, megéri! ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...