2009. január 4., vasárnap

Karácsonyi vegetáriánus kocsonya zöldségekből (vegán)

Miután Karácsony előtt leírtam a receptet, én magam is fellelkesedtem, és elkészítettem a kocsonyát Szilveszterre. Finom lett, de vigyázat, a megadott mennyiségek hatalmas adagra szólnak! Elég tömény magában, ezért inkább csak néhány szeletet eszik meg belőle szerintem az ember egyszerre, valami körettel (mi krumplisalátával ettük).
Valóban kell hozzá az alapos fűszerezés, mert én mindegyik megadott fűszerből kb. 2 csipettel tettem bele, mégis kicsit kevésnek tűnt a végére. A citromlé a tetejére nagyon jól passzolt.
A tálakból, amikbe kerül nagyon jól kiborítható, ezért svédasztalra is el tudom képzelni impozáns darabként.:-)

A recept a Napfényes Receptek 3. számából származik.


Karácsonyi zöldségkocsonya
Hozzávalók (4 főre):
400 g sárgarépa
200 g fehérrépa
200 g karalábé
150 g zeller
150 g zöldborsó
100 g vöröshagyma
tárkony
kurkuma
pirospaprika
szerecsendió
majoranna
6-10 gerezd fokhagyma (egészben!)
3 mk. (kb. 15 g) agar-agar
finomított olaj
A répaféléket 2-3 mm-es szeletekre, a karalábét és a zellert kockára, a hagymát egészen apróra vágjuk, majd mindezeket a borsó hozzáadásával kevés olajon félig puhára pirítjuk. Felöntjük kb. 3 liter vízzel, beletesszük az egész fokhagymát és erősen befűszerezzük. Mikor a zöldségek megpuhultak, a forrásban lévő vízhez adjuk az agar-agart, és foly. kevergetés mellett 2-3 percig főzzük, végül levesszük a tűzről. A leves kb. 40 fokra lehűlve kezd el zselésedni - előtte öntsük kis adagokban vizezett edényekbe, vagy tányérokba, a tálalás kívánt módjának megfelelően. Kihűlés után tegyük hűtőbe - pár óra elteltével fogyaszthatjuk.
Javaslat: a zöldségkocsonyát tálalhatjuk citromlével meglocsolva, vagy reszelt tormával meghintve is.

5 megjegyzés:

  1. Szia Kriszta vagyok! A csemete.blogspot.com-ról. Így talán rémlek egy kicsit:)) Szóval egy kérdés, mi az az agar agar? Hol kapni? Van valami alternatív ötlet helyette? És ettől zselésedik a kocsonya?

    VálaszTörlés
  2. Szia Kriszta!
    Az agar-agar vörösalga kivonat, és igen, a zselésítéshez kell. Bioboltokban kapható. A hagyományos konyha ilyenkor használna zselatint, de hát az ugye állati bőrök, csontok főzetéből készül, így hát azt a vega konyha nem igazán...

    VálaszTörlés
  3. Én is ilyet szerettem volna először készíteni előételnek Karácsonykor és vettem is agar-agart. Előző nap kipróbáltam egy kis adaggal de nekem sajnos nem jött be az íze - hiába fűszereztem, éreztem azt a jellegzetes illatot-ízt. Pedig mennyi mindent lehetne vele kezdeni :(

    VálaszTörlés
  4. Fruzsi!
    Mármint az agar-agarra gondolsz, mint jellegzetes íz? Hát, így ahogy mondod... lehet, hogy nálam sem a fűszerezéssel volt gond...?! Mert előtte levesként ettünk belőle (akkor még az agar nélkül), és akkor teljesen jó volt. Viszont használtam már máskor is az agart, és ott nem nagyon tűnt fel semmi. Ki tudja...

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!
    Engem is nagyon izgat a vega kocsonya recept, én Dénes natura féle stabarkot fogok használni agar-agar helyett, 1dl leves-5g zselésítő anyag arányban. Ha érdekel milyen lett, majd megírom. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...