2008. december 11., csütörtök

Karácsonyi vegetáriánus szejtán - "pulyka"


Fotók: Bryanna Clark Grogan
Ezt a receptet a négy gyermekes Bryanna Clark Grogan amerikai vegán szakácskönyvíró blogján találtam, és gondoltam megosztom Veletek is a leírását.:-)

Bryanna megjegyzése a recepthez: "az eredeti recept tofuval készíti a sültet, de léteznek alternatívák a szójára is. Egy olvasóm kérdezte, mit tudnék javasolni a hüvelyesek helyett. Igaz, nem próbáltam, de azt javasolnám, használjunk kendermaglisztet a szója-, vagy csicseriliszt helyett. A tofu helyett pedig készítsünk sűrű kását quinoalisztből (mely gazdag fehérjékben), majd hűtsük le, míg megkeményedik a polenta mintájára, aztán morzsoljuk össze és finoman lenyomkodva mérjünk ki belőle 1,5 csészényit. A tippem ez lenne, mivel azonban nem próbáltam, nem garantálhatom az eredményt...

A tofu és a szójaliszt/ csicseriborsóliszt elkeverve a szejtánporral (búzasikérrel), igazán porhanyós, nem rágós szejtánt eredményez, mely könnyedén vágható akár egész vékony szeletekre is. A megmaradt sültet felhasználhatjuk akár szendvicsfeltétnek is."

A szójahelyettesítő verziókat a receptben külön megadva olvashatjuk!



Karácsonyi vegetáriánus szejtán - "pulyka"
Hozzávalók (kb. 1,5 kg-s adaghoz, mely más blogolvasók beszámolója alapján igen tetemes mennyiség!):
1 csésze = 2,5 dl

SZÁRAZ HOZZÁVALÓK:
2 csésze szejtánpor (búzahúspor, szejtán-sikérpor néven kapható a bioboltokban)
1/2 csésze teljes zsírtartartalmú szójaliszt, vagy csicseriborsó liszt
1/2 csésze élesztőpehely (pl. a 'Solstar' márkájú az egyik legjobb a tapasztalatom szerint, mert nincs se átütő élesztő, se sör íze!)
2 tk. v.hagymapor
1 tk. fokhagyma granulátum
1/4 tk. fehér bors

Folyékony HOZZÁVALÓK:
340 g natúr tofu (a szójamentes verzióhoz használjunk a tofu helyett 1-1,5 csésze leöblített és jól lecsöpögtetett konzerv, vagy megfőzött fehér kidney babot, esetleg cannellini babot!)
1,5 csésze víz
1 ek. olívaolaj
3 ek. szójaszósz

A szójaszósz helyett használhatjuk az alábbi szószt (akár más recepteknél is!):
1 csésze víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. élesztőkivonat (Mo.-n lehet ezt kapni?!)
2 ek. só
1/2 cs. FORRÓ víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. szójamentes barna szósz (pl. recept hozzá itt)
Oldjuk fel az élesztőkivonatot és a sót a forró folyadékban, majd keverjük hozzá a többi összetevőt, tegyük egy fedett tartóban a hűtőbe. Több hétig is eláll.
ZÖLDSÉGLEVES-ALAP:
2 csésze forró víz
1/3 csésze bio zöldséglevespor
2 ek. olívaolaj

ÍZLÉS SZERINTI EGYÉB HOZZÁVALÓK:
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1/2-1 tk. zöldfűszerkeverék (pl. zsálya, kakukkfű, rozmaring), alaposan szétmorzsolva


1.) Egy turmixgépben keverjük simára a folyékony hozzávalókat.
2.) A száraz hozzávalókat keverjük össze az elektromos robotgép tésztadagasztó karjával, majd adjuk hozzá a nedves alapanyagok összeturmixolt keverékét és dagasszuk kb. 10 percig. Lefedve pihentessük kb. 1 órát. Közben készítsük el a zöldséglevesalapot. Az 1 óra leteltével gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és kb. 10 percig dagasszuk.

(FONTOS: kézzel is dagaszthatjuk a tésztát, de tudnunk kell, hogy szívósabb, keményebb ez a fajta tészta, mint a kenyértészta. Ha mégis a kézi dagasztás mellett döntünk, a munka megkezdése előtt pihentessük kicsit a szejtántésztát, hogy alaposan magába tudja szívni a hozzákevert folyékony anyagokat.)

4.) Addig dagasszuk, amíg szép fényes és sima nem lesz a tészta. Figyeljünk rá, nehogy szétessen darabokra, amikor kivesszük a dagasztó tálból!
FONTOS: érdemes a sütőtálat sütőpapírral kibélelni, hogy elkerüljük a tészta leragadását és beszakadását, illetve így könnyebb a már sülő tésztát is megforgatni.

A dagasztás, pihentetés után válasszuk ki valamelyik sütésmódot az alábbi kettő közül!
A megfelelő edény kiválasztásához lsd. EZT a bejegyzést!

5.)
I. SÜTÉSMÓD (a gyorsabb és kevésbé elrontható verzió:-): formázzunk egy nagy, hosszúkás alakú cipót a tésztából. Helyezzük egy ovális alakú római tálba, vagy ovális cserép kenyérsütő formába, amit korábban 15 percre meleg vízbe beáztattunk a fedelével együtt, és amit aztán sütőpapírral kibéleltünk.

NE MELEGÍTSÜK ELŐ A SÜTŐT!
Öntsük a zöldséglevest a "sültre", és rakjuk rá a tálra a fedőt. Helyezzük a sütőbe, kapcsoljuk be 165 fokra, és süssük 3,5 órán keresztül, miközben kétszer megforgatjuk a tésztát.
EGY MÁSIK VÁLTOZATA ENNEK A SÜTÉSI MÓDOZATNAK: ha nincsen agyagedényünk, használhatunk egy normál, ovális alakú, közepes méretű, fedeles hússütő tálat is. ABBAN AZ ESETBEN AZONBAN MELEGÍTSÜK ELŐ A SÜTŐT!)


II. SÜTÉSMÓD: melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Formázzuk hosszúkásra a tésztát, majd vágjuk két egyenlő részre és formázzunk belőle két téglalapot, amiből két cipót készítünk. Helyezzük mindegyik cipót egy 10x20 cm-es kenyérformába és a kezünkkel kicsit nyomjuk le benne a tésztát. Keverjük össze a zöldségleves hozzávalóit egy tálban, majd egyenlő arányban öntsük a két sütőformába helyezett tésztára. Fedjük le mindkét cipót alufóliával és helyezzük a formákat a sütőbe. Vegyük vissza rögtön a sütő hőfokát 100 fokra és süssük a cipókat 3 órán keresztül. Fordítsuk át a cipókat, miközben egy kicsi, vékony spatulával fellazítjuk a széleken. Egy kicsit felfújódnak időközben, de idővel kisimulnak majd, ahogy tovább sülnek. Emeljük a hőfokot ismét 160 fokra és süssük tovább még 30 percig. Ismét fordítsuk meg őket, fedjük le a sütőt és süssük 15 percig. Megint átfordítjuk ás újabb 15 percig sütjük, lefedve. Átfordítjuk még egyszer utoljára és 10-15 percig sütjük.

A sütésidő végére a cipók teljesen magukba kell szívják a zöldséglevet. Ha mégsem, akkor addig süssük, amíg felszívódik a lé. Az edény alján marad egy kis szósz, amit később mázként felhasználhatunk a sültekhez. Vegyük ki a kész sültet a tálból és tálaljuk hidegen, vagy melegen. A szejtánnak általában nem árt, ha először kihűl, majd utána ismét felmelegítjük, így akár elkészíthetjük előre egy, vagy több nappal korábban is. Fagyasztható is.

1 megjegyzés:

  1. Kiváncsi lennék az egyszemélyes lélekmelengetődre :) Kukk be hozzám. Marcsi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...