2009. január 8., csütörtök

Kölestúrós batyu (vegán)

Most hogy az ünnepek alatt Férj itthon volt és tobzódtam a rengeteg időmben:-), többféle péksüteményt is kipróbáltam. Készült pl. kölestúrós batyu, karobos csiga és élesztőmentes bukta is. Mindhárom nagyon finom lett!:-) (receptek jönnek!:)

Kölestúróról először Veránál olvastam tavaly, a kölestúrós csuszája révén, és nagyon megörültem, hogy hurrá, lehet "túrót" is alkotni, tej nélkül. Tejevő koromban ugyanis egyik nagy kedvencem volt a túrós batyu. Most karácsonykor aztán maradt bőven a teljes kiőrlésű leveles tésztából, így eljött a megvalósítás ideje is. Szerintem nagyon finom lett, de ezt sajnos csak én gondoltam így, mert a Fiúk meg sem kóstolták.:-( A hamis túró sikerének titka egyébként szerintem a hozzáadott citromlé megfelelő mennyiségének eltalálása (ezen nekem még dolgoznom kell...), és a köles kellően puhára főzése (inkább puha legyen sztem, mint olyan nagyon "szemes" még).

Szilda is készített már kölestúrós batyut

Egyéb kölestúrós receptek:
Hamis túrógombóc
Kölestúrós palacsinta Veránál
Barackos-kölestúrós rétes Veránál
Mákos és szilvás rétes kölestúróval Katánál

Nektarinos kölestúródesszert Reninél

Kölestúrós batyu
Hozzávalók (kb. 10 db kis-közepes méretű batyuhoz):
500 g leveles tészta
150 g köles
500-600 ml víz vagy rizstej
30 g bio kénezetlen mazsola
100 g nádcukor (sztem ez túl sok, ízlelgessünk!)
citromlé
Bourbon-vanília

A kölest a többi hozzávalóval együtt puhára főzzük és hagyjuk kihűlni. A leveles tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, 3-5 mm vastagságúra, majd egyenlő négyzetekre osztjuk. Mindegyik közepébe két evőkanál kölest rakunk, a négy sarkát összecsippentjük, vagy egymásra hajtjuk. A tetejét megkenjük rizstejjel. Sütőlemezre tesszük, és még kb. 15 percig hűtőben tároljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a batyukat 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Tálaláskor nádporcukorral díszítjük.
Forrás: Napfényes Alapítvány: Sütemények

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...