2009. január 24., szombat

Vegetáriánus hamis "húsleves"

Nehéz hetünk volt/van... A hét elején Férj bekapott egy jó kis nátha-torokfájás vírust, ami aztán nem sokat késlekedett, és rám is rámakaszkodott. Picurka elkezdett fogzani, majd emellé szopisztrájkba is kezdett, aminek eredményeként fogyni kezdett, a tejem pedig egy nap alatt elapadni tűnt... Nem kicsit estem kétségbe, de aztán - többek között egy nagyon kedves szoptatási tanácsadó olvasóm, Éva segítségével - sikerült túljutnunk rajta. Tegnapra Babóca is belázasodott, fáj a torka és nyűglődik szegénykém, úgy tűnik, ő is elkapta tőlünk a betegséget. Picurka még tartja magát e fronton, jó lenne, ha megúszná, még reménykedem...!



Ezt a levest már jó ideje készültem kipróbálni. Többféle verzióját is hallottam, végül a Marcsinál található mellett döntöttem, amit kiegészítettem. Régebben, amikor még főztem húsosat, a Kismama Babakonyhájában olvastam egy csirkeraguleves receptjét, és azt összevegyítettem az előbb említettel. Az eredmény teljesen autentikus lett, sőt olyannyira "húsleves" ízű, hogy nekem már túlságosan is... (merthogy én valójában sohase szerettem a húslevest...:-). Főként a család kedvére akartam tenni, de Babóca és Férj is csalódottan keresték benne a csirkehús darabokat... Fiacskánk olyannyira csalódott volt (merthogy anyóséknál-apóséknál húsleves várja általában...), hogy egész megsajnáltam... Ezt leszámítva azért mindegyikőjüknek ízlett!:-) Ja, és mivel Csemeténk hámozhatta a hozzá való répát is, kivételesen azt is megette belőle, sőt duplázott is, ami nálunk nagy szó!:-)

Ünnepi alkalmakkor és nem vega vendégek fogadásánál is jól jöhet ez a recept!

Vega hamis húsleves-félék másoknál:
Tökbél-leves daragaluskával Reninél
Gyökérzöldségleves sárgaborsópelyhes gombóckákkal Reninél
Gombagombócos zöldségleves
Veránál

A recept nyomtatható változata

Vegetáriánus hamis húsleves
Hozzávalók (kb. 6 főre):
3-4 sárgarépa
3-4 fehérrépa
1 közepes zellergumó
2-3 szem krumpli
1 szelet kelkáposzta
Egyéb lehetőségek a zöldségekre:
1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
1 teáscsészényi borsó
1 teáscsészényi kukorica
1 teáscsészényi vágott zöldbab
250 g kelbimbó
1 fej vöröshagyma héjastul
3 gerezd fokhagyma
1 mk. köménymag
1/2 mk. majoranna
3 babérlevél
7-8 szem szegfűbors
1 tk. curry
3 szem szegfűszeg
kurkuma a sárga színhez

3-4 ek. olívaolaj
levesbetétnek: tojásmentes tönköly cérnametélt
A zöldségeket megtisztítjuk, feldarabolni csak a a zellert kell 2-3 darabba. Feltesszük főni az összes zöldséget hideg vízben a fűszerekkel együtt, a borsó és a kukorica kivételével. Amikor már majdnem kész, szórjuk bele a borsót és a kukoricát is. Fontos, hogy ne főzzük szét a hozzávalókat! Amikor kész, a tetejére öntjük az olajat.
Tipp: levesbetétnek a tésztán kívül kínálhatunk korpás búzadarából készült galuskát, vagy esetleg külön megfőzött hajdinát.

4 megjegyzés:

  1. Orommel olvasom,hogy Babòca mègiscsak eszik valamit.Zsu

    VálaszTörlés
  2. ó ezt ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Siccike!
    Én már régóta csendes szemlélőként olvasom a blogodat, főleg a Babócáról szóló sztorikat. A helyzet az én kislányommal is hasonló, alig eszik, miközben lassan 3 éves és mindössze 10 kiló! Rengeteget küszködtem az evésével, illetve nem evésével. És most megtaláltuk a csodaszert! Egy kedves ismerősöm ajánlotta a Silicea C30-ast, ami teljesen kicserélte az eddig nem evő, válogatós, kaja közben ásítozó, evés közben nem rágó gyerekemet. Azóta (2 hete) örömmel !!! jön az asztalhoz, nem kell noszogatni, nem válogat, mindenből eszik amit eléteszek, és maga akar enni! Nem hatalmas mennyiségeket, de mindenből jókedvűen falatozgat! Nem hittem el, hogy ez velünk valaha megtörténhet... Teljesen kicserélték! Öröm lett számára az evés! Ez felszabadító érzés lett mindkettőnk számára, és már hízott is egy fél kilót. Nagyon-nagyon boldogok vagyunk! Tudom, hogy sok homeopatánál jártatok már, szerintem kérdezz rá erre a szerre valamelyiknél, hogy Nektek ajánlják-e!

    Üdvözlettel, Bogi

    VálaszTörlés
  4. Zsú!
    Igen, azért előfordul!:-)

    Hana!
    Majd számolj be az eredményről!:-)

    Bogi!
    Hú, a 10kg tényleg nem sok, nálunk azért megvan a 16 kg 3 évesen, meg ránézésre nem is tűnik rossz evőnek, izmos, húsos gyerek.
    Vicces, hogy a Silicea 30-ast pont a múlt héten használtuk, igaz egyelőre a Picinél, amikor elutasította néhány napig az anyatejet. Megerősíthetem, hogy nála is csodásan hatott, rohamtempóban evett utána napokig! A Nagynál egyelőre több dolog áll fenn, komplex kezelést kap, így külön az evésproblematika most nem hangsúlyos a homeopátiás kezelés szempontjából (még mindig az allergiára összpontosít főként a dokinő, mert szerinte minden egyéb abból indul ki nála...). Illetve az elmúlt hetekben extrém mértékűvé változott az étvágytalansága az oltáskivezetős gyógyszer miatt, ami valószínűleg a Picinél is okozhatta at étvágytalanságot... A jövő héten megyünk hozzá, azért akkor rákérdezek. Ja, és egyébként nálunk sokszor nem is annyira az étvággyal van probléma, hanem a válogatással, és az asztalhoz üléssel...:-(
    Köszi az infót!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...