2009. augusztus 25., kedd

Amarántos - búzadarás karalábépüré


De-de, eszik ám már a Kicsi is, annak ellenére, hogy nem nagyon kerülnek fel ide a blogra a babareceptek (sem) mostanság... Sőt, annyira ügyeske, hogy 10,5 hós kora óta gyakorlatilag egyedül eszik már minden étkezés alkalmával, ami jóideje napi legalább 4 alkalmat tesz ki! Kanállal, sőt a babavillát is egyre jobban használja.:-) Még szopizik, de már nagyon nem viszi túlzásba, napközben átlag 2-3-szor összvissz, éjszaka viszont számolatlanul sokszor...
Az étvágya és nyitottsága az új ízekre szerencsére továbbra is remek!:-) Szinte már mindent eszik, ami korosztályának megfelelő, sőt, bevallom, nála az ételek bevezetéséből már messzemenőleg nem csináltam olyan faxnit, mint a Nagynál, nála gyakran győzött az ahogyesikpuffan-metódus...:-) Így pl. uborkát és paprikát már 9,5 hósan vidáman rágcsált, holott az ajánlásokban ez inkább 1 éves kortól szerepel.:-)

(Azért a már sokszor beígért bevezetési táblázatot folytatom ám majd valamikor... remélem...).

8 foggal büszkélkedhet már a Kisasszony, így pürésíteni alig-alig pürézek neki valamit, mindent inkább egészben, vagy kicsit feldarabolva, villával összetörve kap.

Amarántos főzelék gyakran előfordul az asztalán, mert plusz fehérjeként (az amaránt fehérjehasznosulása 75% a szervezetben, míg a tehétejnek pl. csak 72%!) a zöldségek mellé keverek belőle a pürékbe, főzelékekbe. A puffasztott változatot használom, mert akkor az utolsó pillanatban is hozzáadható, kellemesen megpuhul.
Így volt már a minap pl. amarántos tökfőzelék is, most pedig ez a karalábés verzió.
Nagyon jelentős adaggal bevágott belőle ebédre!:-)

A recept nyomtatható változata
Amarántos-búzadarás karalábépüré
9 hós kortól (az amarant miatt)
Hozzávalók (4 baba adaghoz):
300 g karalábé
300 g burgonya
2 ek. olívaolaj
2-3 ek. búzadara
2-3 ek. puffasztott amarant (ha még nem kóstolta a baba az amarántot, elsőre kevesebbel próbálkozzunk!)
petrezselyemzöld

A karalábét hasábokra (a fás részeket vágjuk ki a gyökérzet felé eső részen), a krumplit kockákra vágjuk, és a felhevített olajon kb. 5 percig együtt pároljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje és puhára főzzük. Végül hozzáadjuk a búzadarát és az amarántot és még néhány percig együtt főzzük. A végén megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd tetszés szerint pürésítjük. 10 hónapos kortól egy csipet sót is tehetünk az egész adag pürébe. A megmaradt adagokat külön tálkákban lefagyaszthatjuk.

Tipp: tehetünk bele egy kis kanál őrölt szezámmagot is (nem pirítottat és hántoltat, mert annak kevésbé intenzív, nem kesernyés az íze!), így tovább fokozzuk pl. a kalciumbevitelt.

Forrás: a püré alapötlete a Kismama Magazin 2009. augusztusi számából ered


6 megjegyzés:

  1. Miért karalábépüré, ha karfiol és burgonya van benne? (gondolom, csak elgépelés....)
    Kriszti

    VálaszTörlés
  2. Kriszti!
    Köszi, éjjeli félkómában írtam...:-)Javítottam, karalábé + burgonya van benne.

    Frutti!
    Hát igen, nap mint nap rácsodálkozom!:-)

    VálaszTörlés
  3. OK, a 75 több, mint a 72, de azért nem eget rengetõ különbség :) Csilla

    VálaszTörlés
  4. Csilla!
    Azért nem is olyan rossz az a 75%, ha arra gondolunk, hogy ezt nem egy tejtermék produkálja.:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...