2009. október 30., péntek

Szejtánragus lasagne (tejmentes!)


                                           
Na, azt nem állítanám egy percig sem, hogy ez egy fél órás kaja, viszont nagyon finom lett!:-) Az egész család lelkesen falta, kivétel nélkül, és ez nálunk nagy szó!
Ajánlom ráérősebb hétvégékre, vagy vendéglátós ebédekre, vacsorákra, ugyanis a nem kevés munkafázis tnyleg időigényes.

Tipp, amivel időt tudunk spórolni:
- a darált szejtánalapot készítsük el előző nap! Érdemes egy egész zacskó szejtánport bekeverni, aztán a maradékot bezacskózni pl. darálva, szeletben, kockában, és be a fagyasztóba. Annnnyira kényelmes dolog, amikor csak ezeket a zacskókat kell kihalászni a hűtőből egy-egy étel elkészítéséhez!;-)
- a szejtánalap ízeinek bekeverésénél én már rendszeresen EZT  a receptet veszem alapul (némi módosítással), a szejtánport már mindig alaposan megfűszerezem a szükséges víz hozzáadása előtt és bio fehér lisztet is adok hozzá, amitől nem lesz "gumis" állagú. A főzési időt pedig még jobban kitoltam, hogy jól megpuholjon (részleteket lsd. alul) ;
- a darált szejtános ragut is készítsük el előző nap, mert a ragunak kb. 1 óra főzőidőre van szüksége, ami egy sietős vasárnapi ebédnél aranyat ér!

Ha mindezeket az előkészületeket megtettük, akkor már tényleg gyerekjáték az egész!:-)
A recepthez vettem némi segítséget az olasz Veganblogról (INNEN és INNEN), hogy autentikusak maradjunk.:-)

Vegán lasagne receptek vegás blogkollegináknál:
- Zöldséges lasagne Katánál
- Kukoricás lasagne ugyancsak Katánál
- Gyors lasagne Veránál
- Zöldséges lasagne Veránál is
- Lasagne Briginél



Szejtánragus lasagne
Hozzávalók:
A szejtán alaphoz (ebből nagy mennyiségű szejtán lesz, a raguhoz csak kevés kell):
1 csésze = 250 ml
500 g szejtánpor (búzasikér)
1/4 csésze Alnatura - DM-es bio zöldséglevespor
1/4 csésze natúr vegamix
1 csapott tk. fokhagymapor
2 tk. piros paprika
4 ek. olaj
kb. 3-4 ek. bio fehér liszt
kb. 500 ml víz

A raguhoz:
150 g darált szejtán
2 közepes sárgarépa, finomra aprítva
1 nagy vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
450 g paradicsomkonzerv (pl. a 'Muti' darabolt paradicsomos)
250 ml víz


A tejmentes besamelmártáshoz:
100 g rizsliszt (nálam teljes kirőlésű)
100 ml napraforgó olaj
500 ml szójatej (én az 'Alpro' piros dobozos, kifejezetten inkább sós ízekhez ajánlott szójatejét szoktam ilyenkor használni, mert ezzel nem lesz mindenféle édeskés mellékíze az ételnek, mint a rizs-, vagy zabtejnél))
300 ml víz
őrölt szerecsendió


12 db tojásmentes lasagne lap
élesztőpehely ízlés szerint (pl. 'Solstar')

A szejtánhoz összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáöntjük a vizet és masszává keverjük. Gombócokat formázunk belőle és kb. 10 percig állni hagyjuk. Közben vizet forralunk, amibe teszünk 2-3 ek. vegamixet is, és pihentetés után beledobjuk a gombócokat. 10 percig főzzük, majd kivesszük a gombócokat és szeletekre vágjuk. Újra visszetsszük a szeleteket a vízbe és még 40 (!) percig főzzük. Kiszedjük őket és kihűlés utá tetszés szerint felhasználjuk. Jelen esetben pl. 150 g-ot ledarálunk.

A raguhoz megpirítjuk kicsit az olívaolajon az összepréselt fokhagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a felaprított sárgarépát (én konyhai aprítógéppel csináltam). Erős tűzön néhány percig pirítjuk. Beletesszük a szejtánt és kisebb tűznél sütjük ismét néhány percig. Ezután beleöntjük a konzerves paradicsomot, egy csipet sót és a vizet. Lefedjük, majd lassú tűzön hagyjuk, amíg szépen elfővi a leve nagy részét, időnkétn megkeverve (ez lehet akár 1 óra is).
TIPP: készíthetünk többet is a raguból, majd 2 -3 fős adagokban, bedobozolva lefagyaszthatjuk. Fáradt hétköznapokon gyors tésztaszószt varázsolhatunk belőle, de rakott ételekhez is kiváló.

A besamelmártáshoz egy kis lábasba tesszük az olajat és a lisztet, jól elkeverjük, majd lassú tűzön főzni kezdjuk. Amikor teljesen csomómentes, lassan hozzáöntjük a szójatejet és a vizet, folytonos keverés közben. Addig főzzük, amíg kellőképp besűrösödik (azért ne legyen puding sűrűségű, én pl. a folyósabb mártásokat kedvelem), illetve amíg teljesen eltűnik a lisztes mellékíze.

A lasagne lapokat, ha szükséges (ha nem félkészet vettünk, de én még oylankor is kicsit előfőzöm, hoyg jól megpuhuljon) előfőzzük. Egy nagy lábasba, forrásban lévő sós vízbe tesszük a lapokat (egyszerre max. 4-5 dbt), kb. 10 percig főzzük, majd felhasználásig egy tésztadeszkára fektetett vizes törlőruhákra fektetjük őket.

Összeállítás: egy tűzálló tál aljára öntünk egy kis besamelmártást, erre terítünk 4 db tésztalapot, rá a szejtánragut, ismét kis mártást, majd tovább tészta-ragu-mártás, a végén tésztával befedjük, a maradék mártással leöntjük és ízlés szerint élesztőpehellyel megszórjuk (én a felére tettem csak a család miatt...).
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.


5 megjegyzés:

  1. Én mostanábn olyan ragut készítek a lasagne-hoz, ami a hagyományos bolognai szószra hasonlít azzal a különbséggel, hogy hús helyett lencse van benne. De van egy tökös változat is a blogomon: http://alkoto.freeblog.hu/archives/2008/10/14/3461172/

    VálaszTörlés
  2. Én meg olyan konzervet veszek,mint a löncshús,csak éppen vegán:)Fincsi.
    Kukk be: http://cseppmez.blogspot.com/2009/10/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  3. Orsi!
    Nagyon jó ötlet ez a lencsés is! Tököset már én is próbáltam, tényleg finom!

    Frutti!
    Én egyszer vettem ilyesmi konzervet, de nekem nagyon nem jött be, bár lehet nem a megfelelő márka volt (ez vmi magyar volt).
    Köszi a díjat!:-)

    VálaszTörlés
  4. Már régóta nézegetem ezt a receptet, de még nem volt egyben annyi időm, hogy nekirugaszkodjak. Ma kezdtem el, félúton vagyok, de el kell mondanom neked az élményeimet.
    10 deka szejtánporból csináltam, nem volt kedvem gombócozni, szeletelni, szétcsipkedtem és 15 percig főztem a masszát - és tök jó lett, finom, és ránézésre darált hús (hm, talán ez nem a legszimpibb jelző a szemedben...)
    De nem ez az igazi siker! A férjem úgy natur megkóstolta, és csillogó szemmel arra kért, hogy hagyjam én a holnapi ebédet, ebből ma legyen spagettivacsora, izibe. Úgyhogy programot módosítottam, tálaltam. Mindenkinek ízlett, a kislányom is kétszer annyit evett, mint máskor. Vacsora közben a párom azt mondta, hogy akkor holnap legyen egy ilyen lasagne...
    Úgyhogy most megyek is csipetkézni. Kíváncsi vagyok, mi lesz holnap. :)

    VálaszTörlés
  5. Judit!
    Ez tényleg már fél siker szó szerint!:-) KÍváncsi lennék, hogyan folytatódott, ha van kedved írd meg! Addig is örülök, hogy tésztaszósznak is bevált, nálunk is nagyon ment!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...